Що значить невістка-українка, або Як Яніна Педан влилась в родину Девіда Гілмора

Що значить невістка-українка, або Як Яніна Педан влилась в родину Девіда Гілмора

Укрінформ
З маловідомої на Батьківщині Яніни Педан можна творити образ незламної українки, яка не схиляється ні перед жодними обставинами непереборної сили.

Вже потроху призабуваємо, який потужний драйв викликала на початку рашистської агресії творча співпраця культової британської команди “Pink Floyd” та фронтмена київської групи “Бумбокс” Андрія Хливнюка. Усе в тій історії було прекрасне: і час, і зміст, і форма... Але головне для мене - глибина. Адже центром, як з’ясувалося згодом, була сильна жінка - УКРАЇНКА.

Але про все - поступово...

***

Не один місяць, принаймні для мене, загадкою залишався той факт, як легендарні англійські музиканти взагалі могли почути голосистий вокальний трек “Ой, у лузі червона калина” у виконанні 42-річного українського рокера?

Ну, не стежать митці такої зоряної величини ні за теленовинами, ні за пабліками, а тим паче вони б не звернули увагу на кавер-версію гімну Січових стрільців Першої світової війни авторства Степана Чарнецького та Григорія Труха.

Правда зринула несподівано і нещодавно, коли на очі мені потрапила світлина, на якій 76-річний гітарист і вокаліст Девід Гілмор (David Jon Gilmour; 1946) із “Pink Floyd” сфотканий у... милому шалику кольорів українського прапора. Невдовзі пошуки увінчалися успіхом.

***

На четвертий день війни Андрій Хливнюк, який тільки-но вступив до тероборони, виклав у Instagram відео, де на Софійській площі, в центрі Києва, він, зі зброєю в руках, виконує а капела першу строфу “Червоної калини”. Блискавично патріотичний трек став вірусним.

- Моя невістка Яніна (Janina Pedan, 1990. - авт.), яка є українкою за походженням, побачила відео Андрія в Інстаграм, розчулилась та імейлом кинула мені, - розповів Девід Гілмор журналістці Корі Гроу (Kory Grow) з американського тижневика “Rolling Stone”. - І я подумав: “Вау, це фантастика!”. Здалося, що з нашим ім’ям [“Pink Floyd”. - авт.] та належною медіаплатформою, ми маємо правильно використати такий трек. Отже, відео Андрія одразу спонукало перетворити його на щось.

Незабаром Девід Гілмор усамітнився у домашній студії, підібрав потрібні акорди, що підтримали потужний вокальний трек Хливнюка, і написав нову пісню “Hey, Hey, Rise Up” (“Гей, гей, вставаймо”). 7 квітня 2022-го вона стала першим новим записом “Pink Floyd” за останні 28 років. Видана синглом яскрава пісня-колаборація очолила хіт-паради у 27 країнах світу.

***

Тоді подумалося: от що значить - невістка-українка, котра разом із чоловіком Чарлі (Charlie Gilmour; 1989), у другому шлюбі з прийомним сином Девіда Гілмора, живуть у південному Лондоні. Ясна річ, милий шалик кольорів українського прапора на зірковому свекрі теж від неї - дівчини, яка народилася в Україні, а виховувалась у Швеції.

Журналістська допитливість повела мене далі...

Незабаром з’ясувалося, що одразу після весілля, яке пара влаштувала 7 серпня 2016 року, щасливий Чарлі Гілмор так розповідав про свою половинку,  невгамовну дизайнерку за фахом: «Яніну я б назвав “вигідним” партнером. Вона вправно володіє молотком; вона вміє зварювати металеві пластини; вона, мабуть, вільно керуватиме важкою технікою, коли навіть трохи хильне. Завдяки старанням дружини наш будинок наповнився унікальними виробами, створеними власноруч: стелажами, столами, електросвітильниками, свічниками, ножами… Список можна продовжувати безкінечно. Коли люди кажуть, що вони вчаться у своїх половинок, то зазвичай мають здебільшого на увазі якісь риси вдачі, як-то довіра чи толерантність. Для мене, що стосується Яніни, це купа корисних речей - лад у хаті, порядок, а також полагоджена електрика, запаяні каструлі, відремонтована побутова техніка. Усьому цьому я постійно вчуся у неї».

З іншого боку, то величезне щастя, коли свекор українки може раз твітнути, а його прочитає цілий світ:

«Російські солдати, припиніть вбивати своїх братів. Переможців у цій війні не буде. Моя невістка-українка та мої онучки хочуть відвідати і пізнати свою прекрасну країну. Припиніть це, доки ви все не знищили.

путін повинен піти».

***

Вторгнення в Україну багато що змінило у ставленні “Бога рок-гітари” (“the rock god guitar player on”) Девіда Гілмора до політики. Зокрема, в інтерв’ю газеті “Guardian” легендарний музикант заявив: «Ненавиджу, коли люди кидають дурниці на кшталт “Як батько, я…”, але практична можливість мати велику українську родину тепер є частиною мого погляду на життя. Мої онуки - наполовину українці, а невістка Яніна - українка. То унікальний народ... Її бабуся жила в Харкові, коли розпочалася війна. Дуже літня жінка, інвалід, вона пересувалася виключно в інвалідному візку і не перший рік мала доглядальницю... Коштувало величезних зусиль Яніні з українськими родичами вивезти стареньку не просто з Харкова, а через усю Україну транспортувати до польського кордону і наприкінці березня переправити до Швеції».

До речі, українських алюзій у відеокліпі до пісні “Hey, Hey, Rise Up” культових “Pink Floyd” – хоч греблю гати. Передивіться уважно ще раз. Наприклад, ударник Нік Мейсон грає на барабанах, прикрашених... картиною видатної української художниці Марії Примаченко, чий музей в Іванкові (Історико-краєзнавчий музей, де зберігалися твори знаменитої мисткині) у ніч на 28 лютого 2022 року обстрілом ракетами з літака рашистські окупанти зруйнували.

Проте перемогти українок так і не спромоглися. Щоб повністю відновити пошкоджену будівлю, знадобиться понад 35 мільйонів гривень. Від початку вересня 2022-го гроші почали збирати на спеціальний рахунок, який відкрило Міністерство культури та інформаційної політики України у Національному банку.

***

Тут у нашій історії має статися ще один доволі несподіваний поворот.

Маленьке сороченя, підібране на вулиці, навчило Чарлі Гілмора бути батьком

Доти ніколи юнак не хотів мати дітей - його рідний батько, англійський поет, актор і драматург Джон Хіткот-Вільямс (John Henley Heathcote-Williams; 1941-2017) залишив первістка, коли сину виповнилося шість місяців. Чверть століття Чарлі побоювався, що після народження своєї дитини вчинить... так само.

Потім у його житті з'явилося маленьке сороченя і геть усе змінило.

Брефофобія, або інфантофобія - страх перед немовлятами зазвичай має задавнені причини. У випадку з Чарлі все коріниться в дитинстві, коли його біологічного батька народження сина просто... зламало. Ні, у багатьох аспектах Джон Хіткот-Вільямс видавався талановитою людиною.

Однак улюблений актор Дерека Джармана, екоактивіст, котрий стояв біля витоків заснування Незалежної держави Фрестонія, із несподіваним батьківством не впорався. На що інтелектуал спромігся, то це раз-по-раз у телефонній бесіді повторювати покинутій дружині цитату з автобіографічної повісті “Вороги обіцянок” (1938) англійського дотепника Сіріла Конноллі: «Немає похмурішого ворога красного мистецтва, аніж дитячий візок у передпокої».

Попри той факт, що Чарлі виріс із зразковим батьком, у 1994 р. його матір, англійська поетка і журналістка Поллі Самсон, вийшла заміж саме за Девіда Гілмора, котрий усиновив хлопчика, - тінь біологічного батька не відступала. Єство підлітка божеволіло: «А якщо в моїх генах закладена відмова від нащадків?»

***

Так тривало доти, доки одного дня 2017 року, буквально через кілька місяців після весілля, молода дружина - Яніна принесла додому крихітне чорно-біле пташеня в картонній коробці. Турбота про пернатого перетворилася для Чарлі на пристрасть. Для пташки він став і матір’ю, і батьком, годуючи вихованця із власних губ та дозволяючи дрімати сороченяті на згині ліктя. Домашнього улюбленця подружжя назвало Бензин (Benzene) - на честь нафтохімічного полиску пір’я.

Через два роки після появи пташки, навесні 2018-го, Яніна завагітніла.

Не бажаючи пасти задніх, у своєму просторому вольєрі Бензин також діловито звила гніздо з паличок, принесених з вулиці до помешкання, та знесла півдюжини яєць! Одночасно двом вагітним Чарлі прагнув бути найкращим чоловіком: одній вранці у ліжко він подавав чай, а іншу - з рук годував черв’ячками у гнізді.

Узимку 2019-го у Чарлі та Яніни народилася перша донечка - Олінка (Оленка?).

Від щастя подружжя було на сьомому небі.

Ходити на сеанси до психіатра у нього не було більше часу.

Чарлі збагнув прописну істину: лише емоційно нестійкий чоловік тікає від ніжності та турботи про крихітну дитину...

***

Відтоді сімейне життя в родині прийомного сина Девіда Гілмора докорінним чином змінилося. Із другою хвилею COVID-19 пішла у засвіти Бензин - вірогідно, її забрала якась пташина хвороба. Одного ранку улюблена сорока почала чхати, а наступного - кудись зникла. Назавжди.

Ви можете мені не повірити, але все викладене тут – щира правда.

Більше того, на Островах ця історія стала бестселером, бо перетворилася на першу книжку - “Оперення” (“Featherhood”), написану Чарлі Гілмором та опубліковану у 2021 р. лондонським видавництвом “W&N”.

Вона закінчується для когось повчально, а для когось - романтично.

«Що стосується дитячого візочка в передпокої - цього “похмурого ворога красного мистецтва” - він, безумовно, може трохи заважати, коли з крамниці ви приносите закупи. Та особисто я відкрив, що став батьком, по-перше, дивним чином, пташці. По-друге, це мене зцілило. Й досі надихає. По-третє, від минулого року я почав удосвіта вислизати з ліжка, аби повз візок у передпокої йти на кухню, де, зазираючи через плече, дочка уважно споглядала, що я там друкую, доки не зійде сонце. Нехай мій біологічний батько вірив, що сім’єю слід пожертвувати заради високої поезії, я віддаю перевагу думці, висловленій Стівеном Кінгом: «Життя - не опорна система для мистецтва. Все – навпаки».

***

В усій цій історії я не думаю ні про дитячий візок у передпокої, ні про маленьке сороченя, що для молодої англійської пари перетворилося на повноцінного члена сім’ї, ні, перепрошую, навіть про видатного Девіда Гілмора, за життя коронованого титулом “Бога рок-гітари”. Усі мої думки про маловідому на Батьківщині Яніну Педан, з якої можна, на мій погляд, ліпити образ незламної українки, котра не схиляється ні перед жодними обставинами непереборної сили.

Заміж молода дизайнерка пішла за коханням - так підказало серце, а не чистий  розрахунок. Від початку вона не збиралася бути на утриманні чоловіка чи сідати на шию відомому свекру, чиї особисті статки оцінюються в $180 млн. Адже замолоду на всі руки майстринею Яніну зробило життя, примусивши знати, що таке молоток, зварювальний апарат та електродриль.

Від жорстокої вулиці та бездушного оточення українка порятувала не тільки мале сороченя, а й коханого чоловіка. Діючи тактовно, без тиску і поспіху, вона допомогла Чарлі Гілмору відчути радість батьківства та розкрити в собі неабиякий літературний хист.

За першої-ліпшої нагоди вона кинулася на допомогу своїй літній бабусі. І Яніна Педан не просто евакуювала стареньку із пристріляного руснею Харкова, а через захід України та Польщу переправила до родичів - у безпечну Швецію, і тільки потім заспокоїлася.

Безперечно, знаючи, як і коли це зробити, вона вчасно та максимально делікатно зацікавила свого зоряного свекра вокальним треком “Червоної калини” у виконанні Андрія Хливнюка, чим надала землякові унікальний шанс познайомитися, двічі телефоном поспілкуватися і попрацювати у колаборації із рок-легендами. Щось мені підказує, що “Бог рок-гітари” тому так уважно поставився до імейлу невістки - із вокальним треком “Червоної калини”, бо давно шукав нагоду і гарну можливість музично подякувати доладній українці - такій незамінній для англійської родини.

Пам’ятаймо, таких, як Яніна Педан, у нас тисячі, десятки тисяч… Вони і є - нездоланна Україна.

Олександр Рудяченко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-