У мінську ексжурналістку білоруського ТБ засудили до восьми років колонії

У мінську ексжурналістку білоруського ТБ засудили до восьми років колонії

Укрінформ
Суд у мінську засудив колишню журналістку білоруської державної телерадіокомпанії БТ Ксенію Луцкіну до восьми років колонії, її визнали винною у змові з метою захоплення державної влади неконституційним шляхом.

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляє ПЦ «Весна».

Справу розглядала суддя Тетяна Фальковська. Винесений вирок: 8 років позбавлення волі в умовах загального режиму.

Луцкіна до серпня 2020 року працювала у белтелерадіокомпанії. Після президентських виборів вона приєдналася до страйку співробітників холдингу, а потім пішла з позиції кореспондентки телеканалу "Білорусь 2" і вступила до основного складу Координаційної ради.

Читайте також: Незалежна медіарада закликає владу білорусі звільнити ув'язнених журналістів

Пізніше Ксенія говорила про те, що разом з іншими журналістами, які звільнилися, вони планували створити "альтернативне телебачення" на YouTube. Проект розвивався, зокрема за участю Академії Пресклубу. Перші передачі були записані, запуск мав відбутися у січні 2021 року.

Ксенію затримали 22 грудня 2020 року в мінську на бульварі Мулявіна. Упродовж чотирьох годин у неї вдома проводився обшук. У журналістки вилучили комп'ютер, телефон, флешки та документи. З того часу журналістка утримувалась у СІЗО-1 мінська.

У своєму останньому слові Луцкіна просила суд про милосердя, гуманність та можливість повернутися додому до сина, а також повідомила про необхідність лікування. Раніше її батько розповідав, що за час перебування в СІЗО у неї почала збільшуватися одна з невидалених пухлин у головному мозку.

Читайте також: БЕБ пропонує включити до санкційного списку 23 компанії, пов'язані з рф і білоруссю

Після масових протестів 2020 року в білорусі, пов'язаних із невдоволенням результатами президентських виборів, уряд лукашенка розпочав жорсткі репресії проти незгодних. За даними мвс білорусі, з серпня по листопад 2020 року було затримано понад 13 тисяч людей.

Згідно з доповіддю Верховного комісара з прав людини ООН, підтверджено факти тортур та зґвалтування затриманих, застосування різних форм насильства та психологічного тиску.

Станом на 20 вересня 2022 року в білоруських в'язницях перебуває 1335 політичних в'язнів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-