Археологи знайшли у печері на Тернопільщині фрагменти посуду XVII століття

Археологи знайшли у печері на Тернопільщині фрагменти посуду XVII століття

Фото
Укрінформ
Фрагменти давнього посуду XVII століття виявили археологи у печері на півдні Тернопільської області.

Про це кореспондента Укрінформу повідомив керівник археологічної експедиції, директор Борщівського краєзнавчого музею Михайло Сохацький.

«Попри складну ситуацію, спричинену війною з російським агресором, ми продовжуємо планові археологічні обстеження нашого регіону. Так, оглядаючи печеру поблизу Мельниці-Подільської, ми виявили досить інтригуючі знахідки. На долівці одного із лабіринтів печери знайшли фрагменти глиняного посуду, який датується XVII століттям. Цікавими для подальших досліджень є давні настінні написи», - розповів Сохацький.

За його словами, серед знахідок - останки мінімум двох людей, які за попередніми даними, загинули за невідомих обставин, можливо, переховуючись у печері під час турецьких набігів.

Працівники Борщівського краєзнавчого музею складають науковий опис та проводять паспортизацію знахідок. Печеру дослідники внесли до переліку важливих археологічних пам’яток Тернопільщини.

Читайте також: Археологи виявили на Полтавщині 40 об’єктів скіфської доби і житло епохи бронзи

Як повідомляв Укрінформ, у Тернопільській області налічується кілька десятків вапнякових та гіпсових печер. Зокрема, у печері «Оптимістичній» спелеологи дослідили майже 220 км ходів, галерей і гротів. Це – найдовша печера у Європі й найдовша гіпсова печера у світі, яка поступається лише вапняковій Мамонтовій печері у США. А у печері Вертебі знайшли понад 400 цілих посудин, понад 35 тисяч глиняних і керамічних фрагментів - зразків Трипільської культури.

Фото: Борщівський краєзнавчий музей

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-