Форум «Армия-2022» в рф: Культ понтів і робопсів з гранатометом без гранати

Форум «Армия-2022» в рф: Культ понтів і робопсів з гранатометом без гранати

Укрінформ
Нові російські розробки – дорого «переодягнені» китайські чи забраковані радянські

У москві та підмосков'ї відкрився форум «Армия-2022», який триватиме до кінця тижня. Але на самому його початку відбулася подія, начебто дрібна, але промовиста, що точно відтворює систему державного управління, військово-технічного будівництва ерефії. Це скандал із бойовою «робособакою», яка розважала гостей у день відкриття форуму, «ексклюзивною російською розробкою», що вартує солідних грошей.

РОСІЙСЬКИЙ НІНДЗЯ-РОБОСОБАКА У КОСТЮМІ ВІД ЮДАШКІНА

Цитую: «Російські розробники АТ «Інтелект Машин» представили на форумі «Армия-2022» зразок роботизованого комплексу М-81, виконаного у вигляді робота-собаки. У рамках цивільного застосування робот може працювати в зоні НС для розвідки, проходження завалами та доставки медикаментів. Також робот адаптований і для бойових завдань: ведення прицільного вогню, цілевказання, патрулювання та охорони, транспортування зброї та боєприпасів. Під час збірки М-81 використовуються китайські технології, вартість становить 1 млн рублів. У компанії планують запустити виробництво у росії».

Якщо пройтися першим смисловим нашаруванням, то вже можна помітити протиріччя. З одного боку - "російські розробники", з іншого - "використовуються китайські технології". Але як не крути, а механічний собака, вбраний у чорний ніндзя-костюм з гранатометом на спині та двома очима-камерами, що визирають із прорізу, уся ця іграшково-псяча пластика мали вигляд кумедний.

Все було б добре для «російських розробників», якби не капосні журналісти. The Insider оперативно, за кілька годин, розпізнав у М-81 у добре пошитому чорному костюмі по-нудистськи оголеного робопса Go1 від китайської компанії Unitree Robotics. 

Тобто «Інтелект машин», у сенсі – інтелект російських інженерів, додумався лише до одного вдосконалення: пошити костюм-чохол, що закриває все тіло «собаки» і два ока з чотирьох наявних його очей-камер. Відповідно і вартість проставлена в 3-5 разів вища (мабуть, костюм шив Юдашкін). Натомість одразу став зрозумілим зміст фрази «під час складання використовуються китайські технології»: купуєш в інтернеті готову машинку, а до неї приклеюєш збоку бантик. 

Китайським продавцем цей песик заявлений як робот-компаньйон, тобто, по суті, просто дорога механічна іграшка. Його зарядки вистачає лише на пару годин, він не захищений від вологи, пилу та бруду, не може пересуватися нерівною поверхнею, не може носити важкі вантажі (тобто на гранатомет сил вистачить, але… тільки без гранати). Дізнавшись про це, навіть починаєш обурюватися – і навіщо Insider розкрив усі ці секретні дані. Може, й купили б у російську армію - як звикли в росії, з переплатою за опт - пару сотень тисяч таких М-81. Була б нам користь, а так… Ех, таку операцію провалили.

Але не втрачаймо надії! Блогери, які докладно прочитали релізи «Армии-2022», кажуть, що на форумі «так у всьому»: «Показують прототип першої безпілотної військової вантажівки — звичайний «Урал» зі зрізаною кабіною. Прототип універсального екзоскелета – звичайний макет. "Калашников" показав серійний безпілотник ZALA 421-24. Це звичайний дрон DJI».

РОЗВАГА РОСЕЛІТИ – МАЦАТИ ЗА ГРУДИ РОБОТА ДУНЯШУ

Взагалі подібні скандали у країні-агресорі, м'яко кажучи, не рідкість. Той же Insider тиждень тому викрив іншу таку само «бульбашку»: російський «інноваційний мікрокомп'ютер „Рєпка“», нібито винайдений у Сколковому, насправді виявився копією китайського одноплатника з AliExpress.

У росії взагалі якось особливо зациклені на роботах. Так, зрозуміло, що роботизація – давня мрія людства та всесвітня мода. Але різниця між ерефією та рештою світу в тому, що там – це щось справжнє, а в росії – туфта й підробка. Але навіть якщо не зовсім підробка (тобто зібране російськими руками з неросійських комплектувальних), то все одно виходить щось непристойне.

Є в росії такий захід – петербурзький міжнародний економічний форум (ПМЕФ), що проводиться у червні. Коли він замислювався чверть століття тому, то планувалося, що буде такий собі «російський Давос». Але в росії, що дичавіє,  вийшла маргінальна подія, мета якої розпиляти бюджет і хоч чимось залишити по собі пам'ять. Найпростіше чим? Правильно – роботом! На ПМЕФ-2022 це виявилася робот-буфетниця Дуняша (вироблена в Пермі). Вона продавала гостям морозиво, каву та говорила кілька слів.

Вгадайте, що було далі? На пафосному заході за участю кремлівських бонз та інших прокислих вершків російського товариства Дуняшу почали тупо харасити. А як інакше – це високоморальний «руській мір», а не гейропа: тут грудаста буфетниця, ну як її не вщипнути за груди 4-5 розміру. Гадаєте, це викликало якесь громадське обурення, обговорення?

Ні, звісно. (А чого чекати від суспільства, в якому голова парламентського комітету з міжнародних справ леонід слуцький на прізвисько «Зайчутка» – так він звертався до журналісток – відкрито і масово звинувачений у харасменті, так і залишається на своїй посаді. Більше того, після смерті жириновського – став главою лдпр).

З'явилося лише меланхолійне повідомлення про те, що «виробники робота хочуть обмізкувати механізм захисту Дуняші від харасмента, тому що її солідні груди привертають увагу багатьох». Ще раз – аби краще розуміли. Думка про те, що робота потрібно захистити, з'явилася після того, як Дуняшу виставили не на зоні, не на темній вулиці, не в шкільній їдальні, не в гуртожитку, а на головному економічному форумі держави. Воістину дика країна…

До речі, на додачу до Дуняші повідомлялося, що на попередньому ПМЕФ зіркою був собака, що бігав серед гостей. І давайте, трохи докладніше про це: «Зазначається, що робота створила китайська компанія Unitree Robotics». Ось як все збігається: АТ «Інтелект Машин» розташоване в петербурзі. Її креатори завітали на ПМЕФ-2021, побачили там собаку і вирішили, що наступного року їм потрібно зробити щось подібне. Ну, як «зробити» – пошити чорний чохол.

РОБОТ ФЬОДОР: У КОСМОС ІЗ ПРАПОРОМ рф І ДРИЛЕМ НАПЕРЕВІС

А тепер перейдемо до російської роботехніки в аерокосмічній галузі. І тут також одразу надибуємо історію анекдотичну…

Ще у 2011 році НАСА відправила на МКС робонавта-андроїда R2 (його попередник R1 у космос не потрапив, він проходив випробування на Землі, на ньому були відпрацьовані вузли та схеми для другого варіанта). Робонавт важив 136 кг, мав тулуб, дві руки-маніпулятори з пальцями та голову з позолоченим шоломом. Ніг не було, оскільки в невагомості вони андроїду не потрібні.

Через 7-8 років роскосмос на чолі з випускником журфаку рогозіним дозрів для адекватної відповіді на ім'я Фьодор. Ну, тобто як «Фьодор» – насправді FEDOR, тобто Final Experimental Demonstration Object Research (дивовижна ця властивість російських імперців – виригаючи прокляття на адресу Заходу, особливо «англосаксів», комплексувати перед ними, відчуваючи свою вторинність і упослідженість). Для чого створювався Фьодор зрозуміти складно: ну ось, російська преса радісно повідомляла, що він вміє стріляти з двох рук, сідати на шпагат і працювати з дрилем (вирішуйте самі, що з цього вкрай корисне для роботи в космосі). Далі Фьодора, подібно до R2, відправили в космос, на МКС. На старті він повторив слово Гагаріна «Поєхалі!», а також потримав у руках прапор росії (власне, заради цього й запускався).

А потім настав неприємний момент, коли треба пристикуватися до МКС. Але оскільки все робилося, як за словами відомого російського мюзиклу – «під російським хрестовим прапором і з девізом “Авось!”», то виконати це одразу не вдалося. Довелося з небезпекою перестиковуватися вручну. А потім ще із труднощами запихувати Фьодора з величезними ножищами в російський модуль станції.

І ось який цікавий збіг! Пригадуєте довгу історію про витік повітря з цього самого російського модуля. Так от, епопея з Фьодором була у серпні, а витік уперше зафіксували у вересні 2019 року. Ось тут і згадали про вміння Фьодора працювати з дрилем... Але це так, жарти, насправді ж скидається на те, що саме «неакуратне переміщення андроїда могло призвести до появи тріщини в корпусі».

І це теж дуже добре описує поведінку російської влади в різних галузях – багато понтів, купа грошей, безглуздий ризик і мінус на виході.

НАЙНОВІШІ російські РОЗРОБКИ – ЗАБРАКОВАНІ РАДЯНСЬКІ

Але робот Фьодор – безневинна і безглузда дурість. А поряд з його епопеєю згадуються інші ракети… Це було путінське послання федеральним зборам росії 2018 року, спершу нудне. Однак потім очі диктатора запалали дитячим азартом, і він почав показувати мультики. В них ішлося про «нові види стратегічного озброєння – крилату ракету з ядерною силовою установкою; гіперзвуковий комплекс "Авангард"; високоточний гіперзвуковий авіаційно-ракетний комплекс «Кинжал», бойові лазерні комплекси та безпілотні підводні апарати».

Що ж було далі? Приміром, вибух у серпні 2019 року на березі Білого моря в Архангельській області (призвів до радіаційного зараження території). Судячи з усього – через аварію при випробуванні крилатої ракети з ядерною установкою. Тоді ж експерти проаналізували цей проєкт. І з'ясувалося, що запевнення російського диктатора, нібито показані анімаційні зразки «не доробок часів радянського союзу, а нові розробки», – брехня. Це саме старі ідеї, відкинуті через неефективність проєктів часів радянської влади.

Ось, до речі, у нещодавньому матеріалі «Нової газети. Європа» «Чи може путін загрожувати Америці ядерним цунамі з надсекретного Посейдону» розглядають фейковість апокаліптичних загроз від «безпілотних підводних апаратів». І тут суть та само – багато понтів, купа грошей, вихваляння та пшик на виході.

Так, але ось ракети «Кинжал» періодично б'ють по українській території. Не так часто, як старе смертоносне залізо, наштамповане за часів срср, але б'ють (випущено їх було мало для показухи). «Високоточність» їх сумнівна, але руйнування вони приносять, наших співгромадян вбивають… І це теж описує нашого ворога – нефункціонального, який не бажає оцінювати ситуацію адекватно, очолюваного людьми, які в дитинстві не награлися у війнушки, а зараз уявили себе новими завойовниками всесвіту.

З відповідною до цього статусу величчю. Повернімося, до речі, до військово-технічного форуму «Армия-2022». На стенді управління ФСВП по Челябінській області можна було побачити, як у ерефії масово виробляються фігурки путіна, леніна, сталіна, берії, чапаєва, суворова тощо. Причому бюсти вождів роблять, зрозуміло, ув'язнені. І це найкращий – у всіх сенсах фінальний – символ країни агресора.

Фото: Дм. Азаров, Коммерсантъ, Sipa USA, Vida Press
Фото: Дм. Азаров, Коммерсантъ / Sipa USA / Vida Press

Держава, що збожеволіла, де робот Фьодор мацає за груди робобуфетницю Дуняшу, поки в ногах у них шастає робопес у костюмі ніндзя з гранатометом без гранати на спині. І зверху все це споглядають путін, сталін і берія… Це не лікується. Хіба що важкими поразками, «Кинжал» вам у спину. Або HIMARS у груди, або недопалки в обличчя. Тут вже як вийде.

Олег Кудрін, Рига.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-