Війна в Україні очима митців

Війна в Україні очима митців

Укрінформ
На Закарпатті пройшла міжнародна мистецька резиденція BIRUCHIY TRANSCARPATHIA 022. ART WAR

В експозиції  були представлені роботи 40 митців з України, Італії, США, Австрії, Великої Британії, Франції, Іспанії, Чехії, Данії та Польщі, які відгукнулися на вторгнення росії в Україну.

Як повідомляє Укрінфом, зазвичай, з 2006 року, захід проводили на Бірючому острові, що на Запоріжжі. Цього року місцем проведення через тимчасове захоплення території російськими військами стало Нижнє Селище Хустського району Закарпатської області.

 «Відбулася перша, справжня, жива резиденція сучасного мистецтва в країні, яка змушена воювати та чинити супротив підступному ворогу. Турбуючись про безпеку, ми не анонсували цю подію, – коментує президент ГО «Спілка Дослідників Сучасного Мистецтва» та комісар міжнародного симпозіуму сучасного мистецтва BIRUCHIY Геннадій Козуб. – Сьогодні вже можемо впевнено говорити, що проєкт відбувся. Далі на нього чекають за кордоном: Німеччина, Польща, Велика Британія, Франція, Італія, США, Канада, Японія. Там, де зараз, як ніколи, треба показувати наше сучасне українське мистецтво».

І показувати є що. До експозиції в місцевій сільській раді увійшли роботи, створені саме під час проєкту або напередодні, у часи вторгнення й активних бойових дій: класичний живопис, графіка (зокрема, серія плакатів військового часу), інсталяції, скульптура, фото й відеодокументація подій в Ірпені, Бучі, Гостомелі, Ворзелі, Бородянці, Києві, Харкові, Лисичанську та ін. українських містах, частково або навіть повністю знищених та зруйнованих російськими загарбниками.

Киянин Ілля Ісупов створив пророчу інсталяцію, зобразивши портрет молодого призовника, якого підстригають перед відправкою до армії на служіння народові України, включивши в структуру твору свою власну повістку.

Микола Маценко (Черкаси) презентував композицію, присвячена беззаконню, яке росіяни чинять в Чорному та Азовському морях.

Віктор Покиданець, що ледве зміг виїхати із заблокованого Миколаєва, показав серію живопису «Милі форми», підіймаючи тему мародерства помешкань українців російськими солдатами.  

Микола Гончаров презентував графічну серію ARTWAR. Сам автор так розповідає про ці роботи: «Тікаючи з Києва Житомирською трасою на третій день війни, я вперше побачив автобус з написом "ДІТИ", зроблений на склі за допомогою малярської стрічки. Згодом бачив такі самі автобуси, розстріляні росіянами. Картини про надію та безвихідь».

Лауреат Шевченківської премії Олександр Глядєлов, який щодня документує військові події, київська фешн-фотографка Вєра Бланш та фотограф Максим Дондюк зі Львова представили серії фоторобіт з фіксацією страшних подій, зруйнованих міст, помешкань та життів мешканців України.

Також в експозиції були представлені і показані три документальні фільми, пов’язані з учасниками виставки та їхніми творами. «Кадирівська паляниця» – про те, як Жанна Кадирова та Денис Рубан створюють серію об’єктів під назвою «Паляниця», закуповуючи на кошти, отримані з продажу робіт, машини та військову амуніцію для української армії. «Шпорик» – про художників з Ужгорода, що перетворили мистецьку майстерню на виробництво компактних пічок для користування в умовах війни. «Поповнення колекції сучасного мистецтва Геннадія Козуба» – історія повернення до зруйнованої війною квартири в Ірпені засновника та організатора резиденції BIRUCHIY, і про те, що залишили йому російські окупанти на розтрощеному складі, де зберігалася мистецька колекція. Автори фільмів – Іван Сауткін, Ганна Єресько та Олена Зашко.

«Це наш власний та водночас колективний досвід. Досвід втрати дому, фізично знищеного через військову агресію. Досвід горя і тривоги, страху і ненависті, безмежної любові, сили волі та об’єднання заради перемоги, – підсумовує директорка резиденції BIRUCHIY Олена Сперанська.

Довідково. Резиденцію було засновано у 2006 році і за 17 років існування в ній прийняли участь понад 300 авторів і 14 арт-груп з 19 країн світу. З 2008 року організовує міжнародну резиденцію сучасного мистецтва  BIRUCHIY ГО «Спілка Дослідників Сучасного Мистецтва».

Партнерами  Резиденції є Longo Maï – мережа з 10 громад у Франції, Німеччині, Швейцарії, Австрії, Румунії та Україні;   ZHOVID THE RESIDENCE – мультидисциплінарна резиденція в Чернігівській області. 

ПроЄкт мистецької Резиденції було створено, щоб привернути увагу до  проблем психологічної допомоги дітям, постраждалим від сексуального насильства під час війни, розпочатої росією України, та зібрати кошти для додаткового фінансування Благодійного фонду "Посмішка ЮА", який опікується цим питанням.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-