Джамала, народна артистка України, переможниця Євробачення
Буду співати, щоби стати голосом жінок і дітей, які зараз у бомбосховищах
05.03.2022 13:08

Українська кримськотатарська співачка Джамала з двома маленькими синами кілька днів тому приїхала в Туреччину, рятуючись від авіаційних атак Росії по Києву. Їхати зі столиці не планували, але після часу проведеного у сховищі зважилися поїхати на захід України – до Тернополя, а після небезпеки авіанальоту там – до Туреччини. Джамала вірить, що повернеться додому якнайшвидше і не планує оселятися в Туреччині – у Києві залишається її чоловік, команда та незавершені творчі проєкти. На втому не зважає – активно діє в Туреччині, вже запланувала виступи на підтримку України в Німеччині та Румунії.

Про пережите, роль публічних осіб у протидії російській агресії та плани на найближчий час народна артистка України, переможниця Євробачення Джамала розповіла в інтерв’ю Укрінформу.

ДІЮ ДЛЯ МАКСИМАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ УКРАЇНІ

- Джамало, ви приїхали в Туреччину і активно включилися в роботу на інформаційному полі. Як публічна особа, що плануєте робити найближчим часом?

- У перший день, коли я приїхала за кордон, то зрозуміла, що я не те, що не можу відпочити ані хвилини, я маю робити щось кожну хвилину для того, щоби докричатися до всіх та допомогти моїй країні максимально. Це висвітлення правдивої інформації в соціальних мережах, інтерв'ю для ЗМІ та телебачення, а також участь у різноманітних заходах. Я намагаюся зробити все, що від мене залежить.

Найближчим часом я виступлю в Берліні. Мене запросили виступити з піснею «1944» на фіналі Національного відбору Євробачення. Всі кошти із смс-голосування будуть передані на гуманітарну допомогу українцям та нашій армії. Також я дам декілька великих інтерв’ю для політичних видань.

Потім я поїду в Румунію. Там я також виступлю на Національному відборі, де так само будуть збирати кошти із смс на допомогу Україні.

ХОЧУ, ЩОБ ВСІ УСВІДОМИЛИ: РОСІЯ НА ОЧАХ У ВСЬОГО СВІТУ ВБИВАЄ ДІТЕЙ І ЖІНОК

- Українці, кримські татари та представники інших національностей у Туреччині й по всьому світу проводять акції на підтримку України та протести проти воєнної агресії Росії щодо України та всього цивілізованого світу. Чи плануєте долучатися до цих заходів?

- Вже не пам’ятаю, коли останнім часом я спала. Кожну хвилину намагаюся допомогти, розказати, поділитися, аби всі відчули, що це не просто війна, яка відбувається в Україні або на іншій території. Це війна, яка відбувається у центрі Європи! Це найбільша трагедія за останні часи. Коли сусід – Росія – на очах у всього світу нахабно нападає та криваво вбиває всіх громадян – і дітей, і жінок.

У неділю (06.03 - ред.) в мене запланований захід у Туреччині.

- Слова вашої пісні у 2016-му на Євробаченні про незнайомців, що приходять у наші домівки й вбивають зараз звучать як передбачення...

- Хочеться мені цього чи ні, але всі бачать пророцтво в пісні «1944». Вона стала новим меседжем у цій війні. Якщо всім зручно використовувати мою пісню для того, щоби докричатися до світу, – я буду в цьому допомагати. Якщо треба буде співати – я буду співати, щоби стати голосом жінок і дітей, які зараз у бомбосховищах.

ЗАРАЗ ВЖЕ НЕМАЄ ЛЮДЕЙ ПОЗА ПОЛІТИКОЮ – ЦЯ ВІЙНА СТОСУЄТЬСЯ КОЖНОГО

- Частина відомих представників культури після подій 2014 року виїхали до Росії й всі ці роки намагалися доводити, що «культура поза політикою». Зараз дехто з них, а також російські селебрітіс відміняють концерти на знак протесту проти війни, яку Росія почала проти України. Дехто все ще продовжує мовчати. Що можете їм сказати (і першим, і другим)?

- Зараз я можу сказати, що немає людей поза політикою. Це стосується кожного. Це стосується збереження цілої країни, цілої народності та цілої культури. Наразі взагалі не може йти мова про якусь нейтральну позицію.

Я хочу сказати всім голубам миру: «Йдіть на х…». Тому що більше слів в мене немає.

Всі люди, які зараз в Росії, боячись за свою шкуру, не висловлюються про війну, своїм мовчанням вбивають нас – людей, до яких вони приїжджали в гості, на наші фестивалі та концерти, їздили до нас у Харків у кав’ярні і тішилися, яке гарне місто, до нас в Київ на шопінг до наших дизайнерів й далі по списку.

ЗНАЮ ТУРЕЧЧИНУ ЯК КРАЇНУ, ЯКА ЗАВЖДИ ОДНІЄЮ З ПЕРШИХ ПРИЙМАЛА БІЖЕНЦІВ

- Ви зараз перебуваєте серед тих, хто активно допомагає українцям, яким як і вам, довелося покинути свої домівки. Ви також закликали Туреччину допомогти Україні всіма можливими способами…

- Знаю Туреччину як країну, яка завжди однією з перших приймала біженців. Особисто моя сестра та її подруги розселили багато сімей. Всі турки намагаються допомогти, як населення, так і країна – відправили літаки та дрони-байрактари в Україну, закрили Босфор для російських кораблів, відкрили багато просторів для прийняття біженців, постійно відправляють гуманітарну допомогу для українців.

Громадяни України всіх національностей безмежно вдячні всім країнам, і Туреччині зокрема, кожній організації, людині, хто домагає, підтримує, сприяє перемозі України у всі можливі способи.

Ольга Будник, Анкара-Стамбул.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-