Різдво, декороване розкішшю, або Новий рік у сегменті luxury

Різдво, декороване розкішшю, або Новий рік у сегменті luxury

Власний погляд
Укрінформ
Огляд світового хіт-параду “10 найдорожчих різдвяних прикрас”

І знову настає час, коли всі готуються до Різдва: будинки висвятковуються миготливими гірляндами та вигадливими прикрасами; із нетерпінням діти чекають на подарунки; обідні столи заставлені різноманітними стравами; і – попри світову пандемію – торговельні центри нагадують мурашники... У тренді – попит на надмірність.

Якщо раніше ми наряджали ялинки гірляндами з кольорового паперу, свічками, яблуками, цукерками, пряниками і невибагливими кульками та ведмедиками, то сьогодні деякі іграшки розширюють саме уявлення про Різдво. Якщо Ісусом користуються, наче споживацьким попитом, може це й непогано у часи, коли все продається на купується.

Нікуди не дітися, змінилася сама парадигма родинного свята. Окрім корпоративів, перегонів за численними подарунками і радісного передчуття свята, Різдво – це лихоманка смітити своїми кревними, кидаючи гроші на купу непотрібних речей. Якщо у вас дерев’яних чи зелених свині не їдять або, як написав Василь Шукшин, “грошва стегно пече”, – ця публікація саме для вас.

Спробуємо накидати огляд першої десятки найдорожчих подарунків, якими на Різдво ви можете роздратувати будь-кого. Отже, світовий хіт-парад “10 найдорожчих різдвяних прикрас” (“Top 10 Most Expensive Christmas Decorations”).

*   *   *

10. Розкішна свічка з намистом – $5 000

Існують вічні цінності, нетлінка. Це ті речі, які в людське серце вдихають тепло – щоразу, коли їх використовують. Так-так, це – свічка. Досить її запалити, особливо на Різдво, – і все навкруги змінюється. Іншає атмосфера, білішає сніг на подвір’ї, м’яке світло заливає святковий стіл. І віє чуйністю та затишком.

Свічок існує безліч різновидів, але в даному випадку пропонується одна – дуже особлива, унікальна, вишукана. Вона створена на основі аромату “Champagne Noir Soy Candle” (“Чорне шампанське”)... Захована у фірмову чорну оксамитову коробочку, зав’язана на білий атласний бантик, свічка, відома як “Ultimate Luxury Candle” (“Найбільш розкішна свічка”), бо слугує елегантною підставкою для намиста ручної роботи “Diamond Bow” (“Діамантовий лук”).

Прикраса, виготовлена американським ювелірним домом “Bucci’s Jewelry & Design”, Філадельфія, Пенсільванія, з білого 14-каратного золота (585-а проба), оздоблена 38 сліпучими діамантами загальною вагою 2,23 карата, кольором G, чистотою VS (дуже незначні вкраплення). Усе сяє та виблискує так, що, здається, затьмарює світло запаленої свічки. Хоча й ціна здатна вразити більшість українців – $5000.

Ні, майже.

Принаймні, на кілька центів нижча. 

Проте хіба то ціна, щоб здивувати кохану й побачити, як нарешті тане її серце?

*   *   *

9. Співаючий північний олень – $6 920

Навіть не знаю, як ви досі без цього жили…

Ось яка у вас найбільша різдвяна прикраса? Кулька, зірка, Дід Мороз на ковзанах?

Цьогоріч компанія “Hansa Toys USA” пропонує співучу іграшку – Північного оленя (“The Reindeer”), виготовлену з поліестеру та акрилу. Зважаючи на розміри – 165х150х50 см – у господарстві річ незамінна. Лише-но Санта Клаус у двері ввалився, а йому замість малечі пісеньку утнули – і всі задоволені.

За бажання покупця, “The Reindeer” поставляється із трьома різдвяними піснями, записаними на карту пам’яті у стандарті SD. Їх іграшка виконує, рухаючи у такт головою, але не витанцьовує; у “хрущівці” оленячий краков’як недоречний.

Можете бути певними, дітям такий Північний олень сподобається.

А ось батьки можуть розплакатися від цінника – $6 920.

*   *   *

8. Кришталевий обгортковий папір – $7 549

Не забули, у вашому новорічному подарунку все має бути красиво: і вміст, і тост, і навіть папір. А тут, як на зле, ще й поліетиленові кульки-маєчки уряд поставив поза законом.

Годі сушити голову, у що загорнутий презент для коханої. Бережи вас, Боже, від картону, потрібен відповідний аксесуар – простий, але зі смаком. Повірте, таку упаковку безжалісно не пошматують, не викинуть на смітник, а благоговійно передаватимуть онукам-правнукам, як сімейну реліквію. А особливо набожні шопери навіть боятимуться до нього доторкнутися.

Лондонська компанія “Rebekah Chol” запропонувала розкішний варіант упаковки, бо створила обгортковий папір, укритий кристалами “Swarovski”. Ні-ні, протирати очі не слід – ви правильно все прочитали. Єдине, про що споживачеві слід подбати, так це про відповідний подарунок. Щоправда, не кожному покупцеві така упаковка виявиться по кишені, оскільки аркуш luxury-паперу коштує $7 549.

Якщо серйозно, то експерти однієї з провідних компаній з упаковок розкішних подарунків в Об’єднаному Королівстві стверджують: найпоширеніша помилка, яку дарувальники роблять, вручаючи подарунки, – це недолуге, надмірне використання обгорткового паперу. Адже секрет ідеально запакованого подарунка полягає у використанні… двостороннього “прихованого” скотча.

*   *   *

7. Підставка для ялинки від “Swarovski” – $14 000

В українських гостинках така річ – просто незамінна. На Різдво можна навіть ялинку не ставити, а прикрасити нею – замість вази із салатом олів’є – святковий стіл. Ні, якщо у вас удома вже стоїть ялинка із 18-каратного золота (750-та проба), це також буде доречний аксесуар.

Стильна приголомшлива підставка для ялинки, вкрита золотом і прикрашена кристалами “Swarovski”, здається, на це Різдво буде неймовірною новорічною прикрасою, бо коштуватиме вона $14000. Навіть вагаюся, який подарунок слід покласти під ялинку в такій підставці.

*   *   *

6. Найдорожча ялинкова іграшка – $136 000

Ви коли-небудь бачили ялинкові іграшки? Розумію, безглузде запитання… На новорічні свята вони прикрашають кожну ялинку. Відтепер у них є Різдвяна королева, що легко затьмарює будь-які донинішні прикраси.

Щоб її створити для англійської сімейної фірми “Hallmark Jewellers” із Тітчфілду, графство Гемпшир, британському ювеліру Марку Хассі (Mark Hussey) знадобився рік. Свою унікальну ялинкову іграшку, обперезану двома кільцями зі 188 рубінів, він інкрустував 1578-ма діамантами загальною вагою 18,64 карата і трьома римськими діамантами по одному карату кожен. Унікальний твір ювелірного мистецтва із 18-каратного білого золота – єдиний й своєму роді, тому й отримав надзвичайну ціну – £82 тис. ($136 тис). 

- Зі стелі вони той прайс узяли, чи що?! – у когось зірветься з язика.

Ні, так вирішила Національна асоціація ювелірів  (National Association Оf Goldsmith). 

Такими на Островах є звичайні сімейні цінності.

Навіть за величезного бажання, цю різдвяну дрібничку придбати ви не зможете – вона зараз лише експонується у ​“Ювелірній майстерні Халлмарк” на Саут-стріт, 15, у Тітчфілді, графство Гемпшир. Через надзвичайну ціну, новорічна куля Марка Хассі зберігається за багатошаровим склом товщиною 6 мм у футлярі зі сталевим каркасом, підключеною до кількох систем сигналізації. Отакої!

Хоча християнський богослов Аврелій Августин наставляв:

- Жадібність полягає в бажанні мати більше, аніж необхідно.

*   *   *

5. Різдвяна зірка з діамантами – $950 000

Ледь не забув про верхів’я новорічної ялинки.

Там теж щось має прикрашати.

Щось схоже на зірку, чи не так?

Краще щось золоте, якщо на те ваша ласка: із невеликою кількістю срібла, але прикрашене 287 діамантами, а також дивовижним 5-каратним бездоганним рідкісним діамантом D (так Міжнародна система GIA описує найвищий колір) просто в центрі. Хіба це не була б бездоганна Різдвяна зірка?

Щось подібне людство вже створило. Той витвір – рукотворна справа лондонської ювелірної компанії “77 Diamonds” (“77 діамантів”). Отже, до вашої уваги – найгламурніша зірка з-поміж різдвяних зірок світу. Принаймні – найдорожча, за якоюсь космічною ціною у $947 705.

Прошу, максимально пильнуйте, встановлюючи ту дорогоцінну зірочку на новорічному дереві. Ви ж не хотіли б, аби гламурна цяця, не приведи Господи, впала та розсипалася на численні діаманти по всій хаті?

Якщо знову серйозно… Ви не замислювалися, чому з давніх-давен на верхів’ї ялинки діди-прадіди неодмінно ставити не Ісуса чи янгола, а саме зірку. Бо саме Віфлеємська зірка вела зі Сходу трьох волхвів (читай – царів чи астрологів), які шукали, де саме народиться новий месія. Слідуючи за сліпучою зіркою, мудреці прийшли до Віфлеєма, де в яслах знайшли малого Ісуса та піднесли Царю царів три дари: золото, ладан та смирну.

Ось чому ялинку слід увінчати достойною зіркою, бо це найкраще, що символізує справжнє значення Різдва – народження Ісуса Христа.

*   *   *

4. Золота фігурка Санта-Клауса – $1,6 млн

Якщо вам навіть 103 роки, ви вірите: присутність Діда Мороза на Новорічні свята є обов’язковою. Ніякі форс-мажори, рахуючи й політ усіх росіян на Місяць, виправданням бути не можуть. Бо кожен потайки мріє, аби Санта у червоно-білому костюмі прийшов до нього, слухняного хлопчика чи злагідної дівчинки, із подарунками. Хіба не так?

Особливо це стосується дітлахів. Але яке враження на вас справить, якщо сам Дід Мороз стане подарунком? А якщо він зроблений із 20 кг чистого золота?

Повірте, це не дід Панас вам по ящику казки уповідає.

Такий Санта-Клаус є, і є насправді. Навіть його торба дбайливо виплетена ​​ з надзвичайно тонких золотих ниток і набита 10 золотими монетами, а пояс – інкрустований 23 діамантами загальною вагою 1,7 карата.

Унікальну різдвяну фігурку із розмірами 41x24x25 см створив ювелірний будинок “Гіндза Танака” (田中貴金属), Токіо, Японія. Щоправда, ціна приголомшує – $1,6 млн. Про масове виготовлення, звісно, не йдеться. Середній термін виготовлення шедевра – три місяці. Тобто такого Діда Мороза ви можете собі замовити, хіба що, на… наступне Різдво. А поки що статуя золотого Санти-Клауса виставлена ​​у флагманському бутіку компанії “Гіндза Танака”, що в торговому районі Гіндза, Токіо.

*   *   *

3. Міні-різдвяна ялинка із живих троянд – $1,8 млн

Людям, яким не подобаються великі ялинки або які не бажають, щоб до новорічних свят вирубували лісових красунь, можуть поставити милу міні-ялинку, створену за проєктом паризького квіткового бутіка “Claude Quinquaud” – вишукану прикрасу, настільки мініатюрну, що її можна поставити на столі або в якомусь іншому зручному місці.

Йдеться про 40-сантиметрове розкішне деревце з діамантів, виставлене нині в універмазі Такасімая (株式会社髙島屋; Кабусікігайся Такасімая), Осака, Японія. Гламурний декор «кращим друзям дівчат» створюють живі троянди рідкісних сортів. Замість традиційних прикрас на трояндовій ялинці гостро сяють 400 діамантів австралійського та південно-африканського видобутку. Обережніше із таким надбанням – пильнуйте, куди ставитимете, аби не порушити шедевр ціною у $1,8 млн.

В якості втішного призу чи бонуса до діамантової ялинки – покупцеві дарують червоного ведмедика. Не знаю, як це пов’язано з Різдвом, але мило.

*   *   *

2. Ялинка з чистого золота – $1,95 млн

Для тих, хто не звик дріб’язковити, скажу: є товар і по вашій кишені. Йдеться про велику ялинку, так би мовити – у натуральну величину.

Із чистого золота.

Її створив токійський ювелірний будинок “Гіндза Танака”. Як мовиться:

- За ваші гроші? Та будь-яку забаганку!

Саме дерево, якщо той витвір ювелірного мистецтва язик повернеться назвати “деревом”, має висоту 2,4 метра і важить 12 кг. Так-так, у вас у голові слушна думка майнула. Йдеться про 12 кг 24-каратного золота; у якості інформації – 1 грам металу цієї проби (999-та) сьогодні коштує 1810 гривень. Прикраси у вигляді зірочок, гірлянд і сердечок, – звісно, із золота – включені у загальний прайс: $1,95 млн. Покупця, сподіваюся, тішитиме сам факт, що він придбав дереву на вагу золота. Така собі лісова красуня вартістю більш як 50 млн гривень.

Насправді шедевр той – Райське дерево, створено не до Різдва, а на честь 90-річчя знаменитого ювелірного будинку. І розглядався він як дієвий спосіб поширити… святковий новорічний настрій. У цій царині фірма “Гіндза Танака” має солідний досвід. Наприклад, у 2012 р. в Японії з її подачі вже святкувалося “Жовте Різдво”, коли ювелірний гігант приголомшив покупців ялинкою із 24-каратного золота вартістю $4,27 млн. Тоді лісова красуня висотою 2,4 метра встановлювалася на честь… 110-ї річниці Уолта Діснея. 40-кілограмове “Дерево Діснея”, яке за два місяці створили десять провідних японських ювелірів, прикрасили іграшками у вигляді 50-ти відомих анімаційних персонажів, таких як Міккі Маус, Дінь-Дінь, Іволга, Попелюшка, Русалонька, котрі, до всього ж, оберталися, наче на каруселі.

*   *   *

І, нарешті, вишенька на торті.

1. Діамантовий різдвяний вінок – $4,6 млн

Заможним клієнтам директор компанії “Flor Unikon”, фінський флорист-дизайнер Пасі Йокінен-Картер (Pasi Jokinen-Carter), котрий понад 30 років мешкає та працює в Лондоні, запропонував справді цікаву ідею.

Королівський квітковий дизайнер мислить масштабно. Він створив Різдвяний вінок, прикрашений дивовижними діамантами та рубінами, що доповнюють найрозкішніші зразки флори, а саме: квітки та ягоди Хедери, благородні гілочки нобіліса, високородні стебла брусниці та чорниці, голівки знатних квіток морозника (геллеборус) та листя аристократичного евкаліпта.

Задоволення від результату копіткої праці Пасі Йокінен-Картер не приховує:

- Ми тішимося, що можемо запропонувати найдорожчий у світі Різдвяний вінок. Це своєрідний підсумок наших креативних зусиль, спрямований на те, аби вишуканому клієнту дати справді ексклюзивні продукти та розкішні враження. 

Унікальний Різдвяний вінок діаметром 60 см складається з найрозкішніших рослин, а також прикрашений 16 рубінами і 32 діамантами загальною вагою 138,83 карата. Серед дорогоцінних каменів – яскраво-червоний рубін вагою 17,49 карата та фантастичний жовтий діамант вагою 3,03 карата. Одну із квіткових головок морозника оздоблюють 22 розсипчастих діаманта загальною вагою 2,64 карата.

*   *   *

Важлива деталь. Діаманти та рубіни для Різдвяного вінка від “Flor Unikon” надала уже згадувана тут ювелірна компанія “77 Diamonds”, яка пропонує найширший у світі вибір вільних діамантів, близько 300000, або понад 70 відсотків, найкращих у світі відшліфованих діамантів.

Придверний вінок від компанії “Flor Unikon” – найрозкішніша прикраса, яку в Західній Європі можна придбати за гроші, аби пафосно відсвяткувати Різдво. Проте, двічі помізкуйте, куди ви його повісите. Бо ціна милої дрібнички надихає – £2,8 млн ($4 645 800). Поза всяким сумнівом, вивішувати таку новорічну прикрасу на вхідних дверях – надмірна екстравагантність, якщо не сказати – зайве марнотратство.

Якщо все-таки надумали, замовлення можете оформити тут.

Лише одна деталь: для виготовлення виробу технологічно потрібні… 12 днів.

*   *   *

Чомусь згадалося:

- Епікур колись переконував: якщо хочеш збагатитися, дбай не про те, як збільшити своє майно, а як зменшити власну жадібність.

Олександр Рудяченко

Використані джерела:  123456789101112131415161718192021

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-