Художники вимагають знизити тарифи на опалення майстерень

Художники вимагають знизити тарифи на опалення майстерень

Укрінформ
Українські художники вважають, що нові тарифи на теплову енергію для творчих майстерень ставлять їх на межу виживання, й вимагають їх переглянути.

Про це на пресконференції в Укрінформі заявили представники Національної спілки художників України.

На думку голови Національної спілки художників України, заслуженого художника України Костянтина Чернявського, урядова постанова про перегляд тарифів у бік підвищення знищує галузь образотворчого мистецтва.

“Урядова постанова розділила життя творчих спілок на “до” і “після”. Ситуація виглядає так, що ми поставлені на межу існування. Станом на сьогодні теплова енергія та коефіцієнт, який додається у наших розрахунках за теплову енергію, коштує шалених, непідйомних грошей як для пересічного художника, так і для інших національних творчих спілок”,- сказав Чернявський.

За його словами, щодня лічильник відмотує від 500 до 800 гривень, таким чином утримання майстерні обійдеться художнику у 20-30 тисяч гривень на місяць. У Спілці художників розробили відповідні правки до урядової постанови і надіслали до профільних міністерств з проханням ухвалити їх. Інакше, погрожують протестами.

“Ми провели переговори з іншими творчими спілками України, які готові вийти на всеукраїнську акцію протесту, якщо найближчим часом Кабінет Міністрів не внесе до Постанови №1209 правки, які було подано Національною спілкою художників України”, - наголосив Чернявський.

Як нагадала ректор Київської державної академії декоративно-ужиткового мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука, заслужена художниця України Оксана Полтавець-Гуйда, майстерні належать Спілці художників, яку новими тарифами держава робить банкрутом.

“Майстерні художників було побудовано за гроші Спілки художників, а не держава вкладала в них гроші. А тепер штучно нас роблять банкрутами, і ми позбуваємося того, що побудували за власний кошт. Художники працюють жертовно, майже безкоштовно і просять лише дати можливість їм творити”, - закликала Полтавець-Гуйда.

За словами скульптора, члена НСХУ Олексія Золатарьова, особливо в нових умовах потерпають молоді художники, яким Спілка передає у користування приміщення майстерень, які часто потребують ремонту, а за підвищених тарифів утримувати їх стане неможливо.

“Молоді художники отримують приміщення майстерень, побудованих коштом попередніх членів Спілки художників, часто в поганому стані. Вони вкладають власні кошти в реновацію цих приміщень, що означає, що вкладають в майно Спілки, при цьому сплачуючи комунальні послуги. Зрозуміло, що молодим художникам за цих тарифів утримувати майстерні стане неможливо”, - наголосив Золатарьов.

Досить емоційно й показово закликав владу не нищити культуру в особі митців від образотворчого мистецтва - народний художник України, академік, скульптор, член НСХУ Анатолій Кущ.

“Цього року було 155 років Василю Кандинському (живописець, графік, теоретик мистецтва, перший абстракціоніст — ред.). Його знає весь світ. А чи знає хтось міністра культури чи керівника держави часів Кандинського? Ні, не знає і не пам’ятає і не дивно. А дивно, коли клерки не зацікавлені в культурному розвитку й духовності, яка виховує патріотизм, який тим часом є рушійною силою всього навкруги у державі”, - наголосив Кущ.

Як повідомлялося, 10 листопада 2021 року Кабінет Міністрів ухвалив Постанову № 1209 “Деякі питання нарахування (визначення) плати за теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води у зв’язку зі зміною ціни природного газу”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-