«Колядка для сопілки з оркестром»: мистецьке різдвяне диво

«Колядка для сопілки з оркестром»: мистецьке різдвяне диво

Укрінформ
У Чернівцях на одній сцені поєднали стародавні буковинські колядки, сучасну поезію і симфонічну музику

У Чернівецькій обласній філармонії імені Дмитра Гнатюка 17 грудня відбулася прем’єра поетично-музичної вистави «Колядка для сопілки з оркестром». Завдяки синергії різних мистецтв та найкращих українських артистів вдалося створити неймовірно гармонійний і водночас новаторський культурний продукт.

За словами режисерки та продюсерки вистави Лесі Воронюк, мистецька складова дійства була досить складною, бо ж на одній сцені поєднали традиційні буковинські старовинні колядки, сучасну поезію і симфонічну музику.

Леся Воронюк
Леся Воронюк

Актор, режисер та громадський діяч Ахтем Сеітаблаєв читав поезію з нової книги Віри Китайгородської «Оберемок сонетів». «У цих творах є багато фундаментальних речей для кожної людини: питання власного вибору, підміни цінностей, необхідність мати у своєму житті кохання, не зневірюватись… Для мене важливо донести ці глибокі сенси», – розповідає відомий актор.  

Ахтем Сеітаблаєв
Ахтем Сеітаблаєв

Філософічний спів про сенс життя, боротьбу, любов та віру зберігається в музичній традиції й українців, і кримських татар. Кримськотатарська колискова стала зворушливим сюрпризом для глядачів.

Старовинні буковинські колядки виконувала співачка, музична продюсерка, дослідниця традиційної української музики Уляна Горбачевська. Вона розмірковує, що ця музично-колядна партитура аж ніяк не розважальна. Тобто є моменти, коли відпускається напруга, ніби вас бавлять, але вже за мить до вас говорять глибинами, сенсами.

Уляна Горбачевська
Уляна Горбачевська

«Багато світла є в цьому творі загалом. Мені дуже подобаються архаїчні колядки з тих, які ми обрали для вистави, але й інший пласт коляд, які є більш церковними – вони дуже прозорі, у них зрозуміла чиста барва», – каже співачка.

Сопілковий супровід вистави «Колядка для сопілки з оркестром» здійснив музикант-віртуоз Максим Бережнюк.

Максим Бережнюк
Максим Бережнюк

Музичне аранжування створив головний диригент та художній керівник філармонії Йосип Созанський. Він звернувся до симфонічних полотен тих композиторів, які жили від Галичини до Донецька. В їхній музиці є увесь мелос України.

Йосип Созанський
Йосип Созанський

«Крім моїх аранжувань у стилях, які підходили до давнього духу колядок, а також написання частини музики до поетичних сонетів, я використав фрагменти з концерту для оркестру "Колядки, щедрівки, веснянки" Валерія Кікти, симфонічних танців Левка Колодуба, та Ірмологіону Олександра Козаренка. Це видатні українські композитори, народжені в різних куточках України – Донецьк, Київ, Коломия, музика яких є зразком сучасної академічної музики», – розповідає Йосип Созанський.

У кожному регіоні є талановиті митці, і мета культурних кураторів – поєднувати зусилля, аби відбулась мистецька циркуляція. Особливо важлива така взаємодія між столицею та іншими містами. Продюсерка вистави Леся Воронюк вважає, що це те, чого поки бракує в українському мистецькому просторі. «Для мене особисто важливо, аби Чернівці задавали певні культурні імпульси для всієї країни. Тому що в цьому місті є чимало фантастично талановитих митців, мистецьких закладів, майстерень і наразі важливе завдання – створювати синергетичні проєкти, щоби ці митці та явища були почуті й побачені», – наголошує Воронюк.

Надалі національний проєкт з осердям у Чернівцях планують показати в інших містах України.

Аліна Хрищук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-