На пам'ятках архітектури в Запоріжжі встановлюють охоронні дошки

На пам'ятках архітектури в Запоріжжі встановлюють охоронні дошки

Фото
Укрінформ
У Запоріжжі на пам'ятках архітектури в історичних частинах міста встановлюють охоронні дошки. Наразі роботи проводяться у “Старому Олександрівську”.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Охоронні дошки для пам'яток архітектури та містобудування ми зробили у рамках програми “Збереження пам'яток культурної спадщини на 2021–2023 рік”. Їх уже встановили в історичному ареалі “Соціалістичне Запоріжжя” та розпочали роботу у “Старому Олександрівську”. Втішно, що кількість справді гідних об'єктів у нашій старій частині міста (довоєнній та повоєнній) збільшується. Все більше з'являється об'єктів, які набули статусу пам'ятки архітектури”, - розповів начальник відділу культурної спадщини Запорізької міської ради Ігор Кисліцин.

У Запоріжжі на пам'ятниках архітектури встановлюють охоронні дошки / Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

За його словами, якщо ще у 2008 році на всій території області було 14 пам'яток архітектури, то зараз їх уже 76, і це лише в обласному центрі. Втім, зараз, на жаль, не йдеться про реставрацію пам'яток. Завдання №1 - познайомити містян та гостей з історією Запоріжжя.

"Сподіваємося, що найближчими роками нам вдасться розробити локальні зони охорони на ці об'єкти", - додав Кисліцин.

Раніше Міністерство культури затвердило історико-архітектурний опорний план Запоріжжя, межі та режими використання зон охорони пам'яток у трьох історичних ареалах міста – “Старий Олександрівськ”, “Соціалістичне Запоріжжя” та “Національний заповідник “Хортиця”.

Також у межах програми проводиться робота з розробки паспортів обробки головних фасадів пам'яток архітектури та містобудування, розташованих у середмісті. Фінансування програми на три роки становить близько 1,3 млн грн. На цей рік передбачено 556,7 тис. грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-