Патріотичний «Гальчевський фест» на Вінниччині оголосив програму

Патріотичний «Гальчевський фест» на Вінниччині оголосив програму

Укрінформ
На Вінниччині у селищі Літин Вінницького району 6-7 листопада відбудеться Всеукраїнський патріотичний фестиваль «Гальчевський фест» на честь легендарного командувача повстанських сил Правобережної України Якова Гальчевського.

Про це йдеться у повідомленні організаторів фестивалю – ГО Недержавний аналітичний центр «Українські студії стратегічних досліджень», яке має у своєму розпорядженні Укрінформ.

«Метою заходу є вшанування, популяризація та підвищення рівня знань серед українського суспільства про легендарного командувача повстанських сил Правобережної України Якова Гальчевського (отамана Орла) та його боротьбу за незалежність та територіальну цілісність України», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: У Мюнхені продовжили оренду могили полковника Армії УНР Шраменка

Зазначається, що фестиваль триватиме два дні. 6 листопада дійство відбудеться на центральній площі селища Літин. Там пройдуть концерти українських гуртів та відбудуться виставки майстрів традиційних ремесел, сучасної військової техніки та стрілецького озброєння. Також експонуватимуться національно-патріотична література, світлини та речі учасників російсько-української війни від Літинського краєзнавчого музею ім. У. Кармелюка.

Цього ж дня в місцевому центрі культури та дозвілля пройдуть виступи кобзарів та лірників.

Також учасники та гості фесту вшанують пам'ять героїв України - відбудеться хода до могили захисників УНР, юнаків-новобранців Чорноморської дивізії та велика панахида за впокоєння воїнів, які віддали своє життя за Україну.

Увечері на фестивалі покажуть українські фільми «Роман Коваль: Повернення правди. Отаман Орел-Гальчевський», «Кіборги» та «Добровольці Божої Чоти».

Читайте також: Історик вважає, що смерть агента НКВС Кузнєцова на Львівщині могла бути інсценуванням

У неділю, 7 листопада, з-поміж інших заходів у с. Малинівка, на малій Батьківщині отамана Гальчевського, висадять дубову алею.

Організатори фестивалю зазначають, що фестиваль спрямований на вшанування пам’яті про героїв національно-визвольної боротьби, підвищення рівня патріотизму дітей та молоді, підняття на новий рівень висвітлення подій національно-визвольної боротьби, підвищення інтересу до історії України. «Гальчевський фест» проводиться за фінансової підтримки Міністерства молоді та спорту України.

Під час проведення заходу будуть забезпечені усі вимоги протиепідемічної безпеки.

Читайте також: Автори фільму «Депортація 44-46» передали записи спогадів в архів Інституту нацпам'яті

Яків Гальчевський народився у с. Гута-Літинська, нині с. Малинівка Вінницького району, в селянській сім’ї. Дослужився до звання штабскапітана царської армії. Після демобілізації повернувся в Україну і завідував школою в с. Бруслинів. Взяв найактивнішу участь в повстанні проти гетьмана П. Скоропадського, створив Літинський козацький курінь, яким влився до армії УНР. У травні 1919 року за дорученням Симона Петлюри став одним з організаторів повстанського руху на Поділлі, відомим як отаман Орел, а згодом - командувач усіх повстанських сил Правобережної України. Героїчно загинув в бою з ворогами України в березні 1943 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-