Капела «Дударик» розпочала святкувати 50-річчя концертом «Oktoberfest по-львівськи»

Капела «Дударик» розпочала святкувати 50-річчя концертом «Oktoberfest по-львівськи»

Фото
Укрінформ
На сцені театру ім. Марії Заньковецької у Львові відбувся концерт «Oktoberfest по-львівськи» від вокальної формації «Дударик FOREVER» для публіки старшої за 21 рік.

Це перший концерт в музичному марафоні святкування 50-річчя національної капели, повідомив у коментарі кореспонденту Укрінформу художній керівник капели "Дударик" Дмитро Кацал.

«Цьогоріч «Дударик» відзначає 50-річчя від створення. Упродовж місяця триватиме святкування, яке ми відзначатимемо музичним марафоном на різних сценах у Львові та Києві. Стартуємо з "Oktoberfest по-львівськи". Цей концерт був запланований з Тарасом Чубаєм, але йому не вдалося ще оговтатися від COVID-напасти», - розповів Кацал.

У Львові капела «Дударик» розпочала святкування свого 50-річчя концертом для дорослих / Фото: Роман Метельський

За його словами, концерт за участі «Дударик FOREVER» та в супроводі «Дударик-рок-бенд» не є академічним та розрахований на дорослу аудиторію, оскільки в програмі наявний батярський, міський та жартівливий музичний матеріал, який живе у «закулісній» творчості виконавців.

Читайте також: Американський бандурист з українським корінням влаштовує творче турне Європою

Також на концерті прозвучали найяскравіші твори з репертуару артистів та шедеври на кшталт «Повіяв вітер степовий», «Лента за лентою» у нових мистецьких прочитаннях.

Надалі святкування продовжаться 15 жовтня на сцені Львівської національної філармонії: у розважально-музичній програмі «Два по 50? – Будь ласка!» виступатиме вокальна формація «Дударик-FOREVER» у супроводі естрадного оркестру. Гостями свята буде фольклорний ансамбль «Веселка» (м.Білгород-Дністровський). Така колаборація виникла, оскільки львівській капелі вже 50 років, а гості святкуватимуть цей ювілей незабаром, тому і назва, і репертуар відповідні. Тут звучатимуть твори, які припали до душі хористам у часі мандрів і турне, веселі, любовні, жартівливі, і твори зі шляхетним підтекстом.

«Це буде гамірна подорож музичними стежками капели. Щодо «Веселки» - це унікальний колектив дуже подібний до «Дударика», який діє і розвивається із тією ж ідеєю, соціально політичною доктриною лише у «зрусифікованих містах», в тилу ворога», - додають організатори концерту.

Читайте також: У Празі пам’ять жертв Бабиного Яру вшанували симфонічним концертом

16 жовтня об 11:00 у Храмі Святого Лазаря відбудеться Поминальна Служба Божа. Служба відправлятиметься в пам’ять за «Дудариками-Навіки», серед яких фундатор і засновник колективу Микола Кацал, всесвітньовідомий оперний співак, герой АТО Василь Сліпак, Герой України, військовий капелан, волонтер і знаний громадський діяч отець Андрій Дуда та інші співаки капели. По завершенню буде влаштована фотовиставка світлин «Дударик-Навіки».

Наступного дня, 17 жовтня, у Львівській національній опері капела представить святкову програму «Дударик 50». Ексклюзивними гостями буде «Хорея Козацька». У другому відділені концерту звучатимуть найвидатніші твори з камерного, симфонічного та ораторійного репертуару капели англійської, німецької, австрійської та української композиторської школи. Твори виконуватимуться у супроводі Академічного симфонічного оркестру «INSO-Львів» та солістів Львівської та Київської національної опер Людмили Осташ, Тетяни Вахновської, Романа Трохимука та Сергія Магери.

Завершальний святковий концерт «Дударик 50» відбудеться 24 жовтня у колонному залі ім. М. В. Лисенка Київської національної філармонії. Як зазначив Дмитро Кацал, це буде відтворення репертуару львівського концерту від 17 жовтня, але вже для київської публіки.

Читайте також: У Вінниці назвали переможців всеукраїнського конкурсу молодих джазових виконавців

Львівська національна академічна чоловіча хорова капела «Дударик» була заснована 17 жовтня 1971 року при Українському музично-хоровому Товаристві. Засновник і головний диригент капели заслужений діяч мистецтв України Микола Кацал. В 1989 році капелу нагороджено Премією ім. Тараса Шевченка — найвищою урядовою нагородою в галузі культури. 17 вересня 2020 року капела отримала статус національної.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-