Стартував міжнародний Карпатський скульптурний симпозіум

Стартував міжнародний Карпатський скульптурний симпозіум

Фото
Укрінформ
На Закарпатті стартував міжнародний Карпатський скульптурний симпозіум за участі митців із Бельгії, Туреччини, Білорусі та інших країн.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив скульптор, голова громадської організації “Про-Арте Мукачево” Петро Матл.

“Ми розпочали на Закарпатті 9-й міжнародний скульптурний симпозіум, він триватиме ще протягом цього тижня. Цьогоріч отримали найбільше заявок — від понад 40 митців з усього світу, ідеї на конкурс присилали скульптори із Китаю та навіть Південної Америки. Зрештою, журі відібрало 7 робіт, ми запросили цих скульпторів на Закарпаття, зараз вони працюють над втіленням своїх ідей”, - розповів Матл.

Серед учасників симпозіуму на Закарпатті цьогоріч є митці із Бельгії, Туреччини, Боснії, Ірану, Білорусі, Ізраїлю, працює також ужгородець Олег Путрашик.

Читайте також: Унікальні скульптури Хмельницького стануть локаціями пішої екскурсії

“Найвідомішою учасницею симпозіуму є скульпторка Таня Премінгер із Ізраїлю, це зірка сучасної скульптури, мисткиня зі світовим іменем, їй 77 років і вона працює з каменем на рівні молодих хлопців, це велика рідкість. Інші скульптори — це теж митці зі світовими іменами, які їздять на 5-6 симпозіумів на рік. Те, що вони зараз на Закарпатті, говорить, що рівень нашого симпозіуму — світовий”, - наголосив Матл.

За його словами, тематика симпозіуму - “Нове дихання”. Працюють скульптори із пісковиком, двоє митців — із гранітом.

“Ми всі вже чекаємо, коли можна буде зітхнути після пандемії, коли людство набере повні груди повітря, зробить нове дихання. 7 скульптур робиться зараз на Закарпатті на цю тему, митці пропонують свої бачення того, яким буде це нове дихання після пандемії,” - додав скульптор.

Результати симпозіуму будуть представлені громадськості 19 вересня.

На Закарпатті стартував міжнародний Карпатський скульптурний симпозіум / Фото: ГО "Про-Арте Мукачево"

Одна із робіт залишиться на території закарпатського санаторію у Полянській громаді, де наразі й відбувається симпозіум. Решту можна буде згодом побачити у скульптурному парку в селищі під Мукачевом Чинадієві, який готують до відкриття в наступному році.

За задумом Матла, це буде арт-резиденція, де починатиметься скульптурний шлях Закарпаття. Наразі для неї скульпутор та його однодумці із громадської організації “Про-Арте Мукачево” мають уже понад півтора десятка сучасних паркових скульптур.

Як повідомляв Укрінформ, за результатами попередніх симпозіумів на Закарпатті вже встановили 58 сучасних паркових скульптур у містечках та селах регіону. Ними прокладені велосипедні та автомаршрути, подорожувати скульптурним шляхом Закарпаття можна самостійно та із гідом.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-