Кіновересень: в АТО і на краю Всесвіту

Кіновересень: в АТО і на краю Всесвіту

Укрінформ
Глядачі побачать на екранах і зоряні війни Френка Герберта, і справжню війну, яка триває на наших східних рубежах

Немов у передчутті локдауна, що наближається, дистриб'ютори поспішають випустити на екрани хіти міжнародних фестивальних майданчиків і нові звершення вітчизняної документалістики, а прем'єру «Дюни» Дені Вільнева навіть перенесли на місяць раніше.

З 2 ВЕРЕСНЯ

Зошит війни

Роман Любий, активний учасник об'єднання "Вавилон'13", знайомий шанувальникам документалістики за такими, створеними колективами режисерів, гучними роботами, у яких відображені драматичні перипетії вітчизняного сьогодення, як "Євромайдан. Чорновий монтаж", "Сильніше, ніж зброя", "Небесна сотня. Зима, яка нас змінила", створив одну з найбільш виразних стрічок про те, що відбувається на сході України. "Зошит війни" складається з сотень відеозаписів, зроблених українськими солдатами безпосередньо під час несення служби в зоні АТО. Монтаж цих свідчень російсько-українського конфлікту постає не лише військовою хронікою, а й гранично особистим відображенням почуттів і емоцій людей, вирваних зі звичного для сучасної людини середовища, щоб зі зброєю в руках захищати це середовище від іноземного вторгнення, від жахів війни, соціального та економічного занепаду.

Фільм отримав спеціальний диплом журі Rights Now! Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA та головний приз національного конкурсу МКФ Kharkiv MeetDocs.

З 9 ВЕРЕСНЯ

Казка про коника

Фільм Уляни Осовської та Дениса Страшного, прем'єра якого відбулася на національному конкурсі кінофестивалю Docudays UA, розповідає про керівника Українського культурного центру в Таллінні, голову місцевої греко-католицької церковної громади та засновника школи давніх ремесел і мистецтв Анатолія Лютюка, який їздить з гуманітарними вантажами до прифронтових міст Донецької та Луганської областей. Виконуючи свою місію християнського подвижника і громадського активіста, герой знаходить у своїх мандрах по спорожнілих селах і військових госпіталях натхнення для творчості, відшуковує у розмовах з бійцями, волонтерами та місцевими жителями історії про тварин, які стали мимовільними учасниками бойових дій, їх жертвами і героями.

Коти і зайці, що сповіщали про початок обстрілу, пес, який закрив господаря своїм тілом, птах, який віщим криком попередив самого Лютюка про розтяжку – всі ці тварини стають персонажами виконаної за старовинними монастирськими технологіями книги, що втілює переконання свого автора про єдність людини з іншими Божими створіннями, про здатність любові і самовідданості зрештою брати гору над жорстокістю та дурістю.

Аннетт / Annette

Фільм, який став результатом співпраці видатного французького режисера Леоса Каракса та американської артрок-групи Sparks, постає химерним мюзиклом про сповнений найдраматичніших колізій любовний роман стендап-коміка (Адам Драйвер) та оперної співачки (Маріон Котіяр). Розповідь показує, як сімейні стосунки часом пробуджують в нас темні сторони нашого характеру, як люди, які клянуться одне одному в любові і вірності в горі і в радості, часом дуже далекі від того, щоб радувати одне одного або підтримувати в скрутну хвилину, а замість цього, свідомо або з волі бажань, які приховують від самих себе, зіштовхують одне одного в безодню.

"Аннетт", що отримав на Каннському кінофестивалі приз за найкращу режисуру, вперше був представлений українським глядачам у рамках Одеського МКФ, де його формальна новизна і похмурий тон викликали діаметрально протилежні оцінки глядачів.

З 16 ВЕРЕСНЯ

Дюна / Dune: Part One

У далекій-далекій галактиці, де феодальні чвари охоплюють цілі зоряні системи, а битви дружин гордовитих баронів ведуться з використанням зорельотів, герцог Лето Атрейдес зі своїм сімейством прибуває на планету Арракіс, яка надана йому у володіння. За межами рідкісних і тендітних острівців цивілізації тут простягаються безкраї пустелі, населені гігантськими ненажерливими хробаками і непокірними напівдикими фріменами. Але саме в цих негостинних просторах нащадку роду Атрейдесів належить не лише знайти притулок, а й завоювати славу одного з найбільших полководців і духовних вождів всесвіту.

Друга кіноадаптація (після здійсненої Девідом Лінчем у 1984-му році) знаменитого роману Френка Герберта, поставлена Дені Вільневим, мала вийти у прокат ще рік тому, але реліз був відкладений через початок пандемії COVID-19. Успішність проєкту визначить, чи отримають пригоди героїв завершення, адже Вільнев переніс на екран лише першу частину роману, вважаючи, що епічний розмах подій не дозволяє впоратися з ним за один фільм.

Гунда / Gunda

Американо-норвезька стрічка документаліста Віктора Косаковського розповідає про будні свині, що мешкає на норвезькій фермі, та її поросят, а також інших тварин, курей і корів, велика частина яких була врятована з боєнь. Вишукана чорно-біла зйомка показує існування, приховане від наших очах, про яке ми забуваємо або прагнемо забути.

Виконавчим продюсером і головним герольдом проєкту став Гоакін Фенікс, який раніше брав участь у роботі над іншим фільмом схожої проблематики, «Земляни» Шона Монсона. "Гунда", яка отримала серед інших нагород приз за найкращу режисуру на "Артдокфесті", вперше була представлена українському глядачеві на Одеському кінофестивалі.

З 30 ВЕРЕСНЯ

Титан / Titane

Другий фільм Жюлії Дюкурно (чий нагороджений призом ФІПРЕССІ дебют "Сире" також нагнав на цінителів авторського кіно чимало страху), який отримав "Золоту пальмову гілку" Каннського МКФ, справив найбільш приголомшуюче враження на завсідників Одеського кінофестивалю. Із заповненого вщент 1300-місцевого залу одеської музкомедії більш як 200 осіб врятувалися втечею, не дочекавшись фінальних титрів. Проте серед тих, хто залишився, багато хто вітав стрічку за жанрову завзятість і оригінальний підхід до проблематики сплетення людської природи з досягненнями технологічної цивілізації.

Автори стрічки доклали чимало зусиль, щоб глядачі не дізналися передчасно її сюжет, і ми також утримаємося від спойлерів, оскільки несподіванка перипетій, які стрімко відбуваються з сюжетом, а також, треба зауважити, з його героями – трансформацій є важливими якостями цього твору. Все ж зауважимо, що фільм справді може стати випробуванням для міцності глядацьких нервів.

ФЕСТИВАЛЬ МІСЯЦЯ

23-го вересня в українських кінотеатрах у 15-й раз стартує Мангеттенський фестиваль короткометражних фільмів, що надає вітчизняним кіноманам можливість приєднатися до міжнародної аудиторії, яка вибирає найкращу з десятка стрічок. Проголосувати за свого кандидата глядачі зможуть на сайті вітчизняного партнера фестивалю, компанії "Артхаус Трафік".

Олександр Гусєв. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-