У Франківську стартували «Франкові читання» до 165-ої річниці письменника

У Франківську стартували «Франкові читання» до 165-ої річниці письменника

Укрінформ
В Івано-Франківську, біля пам’ятника Каменяру, розпочались «Франкові читання» до 165 річниці від дня народження видатного поета і громадського діяча Івана Франка.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Іван Франко – це постать, без якої ми не можемо собі уявити національне відродження 20 століття і української державності. Маємо честь, що живемо у єдиному у світі місті, що носить його ім’я», - зазначив Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків під час «Франкових читань».

Він розпочав їх декларуванням вірша «Немає друга понад мудрість», зазначивши, що ця поезія нині є особливо актуальною. Далі твори Франка читали місцеві обранці, письменники та всі поціновувачі творчості Каменяра. «Франкові читання» триватимуть упродовж дня.

Загалом, до 165 річниці від дня народження Івана Франка підготували 48 заходів. Серед них - поетичний вечір «Моє слово», який відбудеться на території Палацу Потоцьких, та урочистий концерт на Вічевому майдані під назвою «Він для тебе горів, український народе». Під час цього дійства нагородять лауреатів міської премії імені Івана Франка.

Як відомо, Івано-Франківськ до 1962 року носив назву Станіславів.

Читайте також: Зеленський вшанував пам’ять Івана Франка

Іван Франко (27 серпня 1856, с. Нагуєвичі — 28 травня 1916, Львів, Австро-Угорщина) — видатний український поет, прозаїк, драматург, літературний критик, публіцист, перекладач, науковець, громадський і політичний діяч. Його творчий доробок, написаний українською (більшість текстів), польською, німецькою, російською, болгарською, чеською мовами, за приблизними оцінками, налічує кілька тисяч творів загальним обсягом понад 100 томів. Усього за життя Франка окремими книгами і брошурами було понад 220 видань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-