Той, що піднімає прапор. Україна в полотнах Ройтбурда

Той, що піднімає прапор. Україна в полотнах Ройтбурда

Укрінформ
Десять картин митця, які дають уявлення про творчість Олександра Ройтбурда. 8 серпня закінчився його земний шлях

Колись у інтерв’ю у Олександра Ройтбурда запитали: «Коли людина з вашою зовнішністю і прізвищем стала називати себе політичним українцем?»

Він відповів, що це почалося давно, ще в роки Перебудови, коли він, часто буваючи  у Москві і спостерігаючи імперські фантомні болі, відчував ставлення до України як до чогось вторинного, що не вартує уваги.

«Так виник територіальний патріотизм - мені не хотілося бути мешканцем другосортної республіки, - твердно сказав митець. - У 1991-му я щиро радів проголошенню незалежності України...»

У ці скорботні дні ми зробили для вас підбірку його картин – де цей патріотизм унаочнюється в стилі, притаманному митцю, а Україна проступає крізь фарбу образами, сенсами і смислами. Не всюди ці сенси патетично прямолінійні, не кожен за гротеском може побачити щиру любов, за сміхом - сум, за пародійним пафосом - самоіронію. Але такий він уже є - незручний для осмислення художник Олександр Ройтбурд. Пішов у засвіти й лишив нас самих розгадувати зібрані ним для нас загадки.  

Сковорода
Сковорода

Акробатичний етюд
Акробатичний етюд
Дано наказ
Дано наказ

Шевченко
Шевченко

Будда Мамай
Будда Мамай

І ще кілька творів на інші теми

Шабад
Шабад
Рембрандт
Рембрандт
Людочка
Людочка
Автопортрет
Автопортрет

Джерело ілюстрацій: wikiart.org

Підготувала Любов Базів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-