На Вінниччині створять віртуальний музей Барської кераміки

На Вінниччині створять віртуальний музей Барської кераміки

Укрінформ
На Вінниччині за підтримки Українського культурного фонду (УКФ) створять віртуальний музей Барської кераміки.

Про це у понеділок у Вінниці на стартовій пресконференції проєкту повідомив директор ГО «Барський МХАТ» Роман Григор’єв.

«Наша ініціатива є продовженням співпраці з Українським культурним фондом, за підтримки якого у 2018 році ми реалізували однойменний проєкт «Відродження традицій Барської кераміки v.2.0». Цього разу, відповідаючи на виклики пандемії, ми вирішили діджиталізуватися і створити тримовний віртуальний 3-D музей Барської кераміки, у якому буде зібрано раніше виявлені зразки виробів та ті, що будуть знайдені та зафіксовані в ході науково-пошукових експедицій Вінниччиною та музеями України, куди команда проєкту вирушить цього літа», - повідомив Григор'єв.

Читайте також: На Тернопільщині у кам’яній гробниці знайшли артефакти віком до п'яти тисяч років

За його словами, УКФ підтримав проєкт грантом у розмірі 637 тис грн. Він спрямований на відродженням унікальної Барської кераміки, яка вважалася брендом Поділля з XVII до початку ХХ століття і виготовлялася у м. Бар, одному із найпотужніших старовинних гончарних осередків України. Віртуальний музей буде тримовним, відтворюючи інформацію українською, польською та англійською мовами. Це дозволить розширити аудиторію поціновувачів Барської кераміки і ознайомити її з достовірними і систематизованими відомостями про неї.

Поповнювати «фонди» віртуального музею будуть під час науково-пошукових експедицій. А кульмінацією наукової складової проєкту стане проведення спільно з Харківською державною академією культури Всеукраїнської онлайн-конференції «Місце Барської кераміки в гончарній спадщині України», а також відеозапис циклу тематичних лекцій та майстеркласів.

Також для популяризації унікальної Барської кераміки буде розроблено портфель сувенірно-навчальної продукції.

Як повідомляло агентство, у XVІI-XIХ століттях гончарі з м. Бар виробили унікальний стиль гончарства, особливість якого – оформлення виробів: біле тло з обов’язковим художнім елементом – зозулею на калині. Барська кераміка прирівнювалася за художньою значимістю до Бубнівської та Крищинецької. Але у ХХ столітті під час голодоморів, війн та репресій ці традицію та техніку було втрачено. У 2019 році в місті пройшов обласний пленер гончарів – хранителів традицій виготовлення Барської кераміки.

Фото: bar-city.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-