Франківський драмтеатр уперше відтворив гуцульське весілля XIX століття на сцені просто неба

Франківський драмтеатр уперше відтворив гуцульське весілля XIX століття на сцені просто неба

Фото
Укрінформ
Прем’єру вистави «Гуцульське весілля» за етнографічними розвідками й творами українських класиків на форумі Via Carpatia-2021 представив режисер Ростислав Держипільський.

Про це Укрінформу повідомили організатори міжнародного форуму Центральної та Східної Європи Via Carpatia-2021.

Як зазначається у повідомленні, Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка вперше зіграв виставу, що повністю відтворює гуцульське весілля XIX ст., на сцені просто неба у Верховині. Актори показали всі традиційні елементи, починаючи від сватання і завершуючи танцем молодого і молодої. Оскільки традиційно на весілля молоді приїжджають верхи — четверо святково убраних коней також дефілювали перед сценою. Відчуття присутності на весіллі додавало частування гостей-глядачів фестивалю і спільні танці.

Читайте також: На Більському городищі просто неба покажуть «Лісову пісню»

«Це ексклюзив. По-перше, ми це розробляли і репетирували в Красноїллі, де колись був Гуцульський театр Гната Хоткевича, Леся Курбаса. Друге — прем’єра відбулася на Via Carpatia у Верховині, колись — Жєб’є, а ми працювали саме над жєб’євським варіантом весілля. Це все невипадкові моменти. Те, про що мріють теоретики театру, ми втілили: відтворили гуцульське весілля ХІХ ст., справжнє, без впливів радянської ідеології на нашу традицію, як це сталося у ХХ ст.», — розповів генеральний директор — художній керівник Івано-Франківського національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка Ростислав Держипільський.

Франківський драмтеатр вперше відтворив гуцульське весілля XIX століття / Фото: Фото Віталій Грабар. LUFA

В основу сценарію лягли етнографічна розвідка Володимира Шухевича, твори Станіслава Вінценза і Василя Стефаника. Держипільський уточнив, що театрали, як митці, додавали свої фарби й інтерпретації: «Ми хотіли показати продовження роду України, української нації і гуцулів як однієї з її складових. Дуже сильної складової, бо вони в горах тримають небо України».

Вистава відбулася в рамках літературно-мистецької зустрічі «Коло Вінценза» за підтримки Українського інституту книги на IV Міжнародному форумі Центральної та Східної Європи Via Carpatia 25-27 червня.

Як повідомлялося, щорічний міжнародний форум Центральної та Східної Європи Via Carpatia започаткований 2018 року. Форум складається з фестивалів, концертів, виставок, майстер-класів та інших заходів за участю українських та закордонних виконавців і учасників. Науково-практична частина включає в себе конференцію «Коло Вінценза», де лідери думок, представники державної влади, органів місцевого самоврядування мають можливість обговорити проблеми розвитку Карпатського регіону, політичні, культурні, екологічні та інші актуальні питання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-