26 червня: народний календар і астровісник

26 червня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Святої мучениці Акилини, Міжнародний день боротьби проти зловживання наркотиками та їх незаконного обігу

Православні християни згадують нині святу мученицю Акилину Фінікійську. У народному календарі цей день називають Килина – задирай хвости або Килина Гречишниця.

Жила Акилина у Фінікії в III столітті, з дитинства дотримувалася християнської віри. В юнацькому віці проводила бесіди з людьми, після яких безліч язичників прийняло християнство.

Коли до влади прийшов правитель Діоклетіан, то почалися гоніння на християн. Один імператорський слуга підслухав на вулиці, як Акилина розповідає про розп’яття Ісуса, і поспішив доповісти про це правителю.

Діоклетіан наказав кинути Акилину у в’язницю. Їй запропонували відмовитися від своєї віри, але вона відповіла категоричне «ні», за що була обезголовлена.

«Килина – задирай хвости», тому що з цього дня починають мучити домашню худобу ґедзі з комарами та інша мушва. Корівки, які страждають від знахабнілих комах, в тіні ховаються і обмахуються своїми хвостами. На Русі говорили, що саме з Килининого дня починається по-справжньому літня спекотна пора.

Наші предки вірили, що свята Килина протегує врожаю гречки. В день її – Килини – вшанування господині обов’язково брали гречку старого врожаю, готували з неї каші або запіканки, і пригощали всіх сусідів, родичів, знайомих, і навіть звичайних перехожих на вулиці. Треба було, якомога більше народу нагодувати гречаною кашею цього дня, щоб до наступного літа сімейство прожило ситно і заможно.

Історія боротьби з розповсюдженням наркотиків або, принаймні, спроб якось контролювати їх обіг налічує вже майже 100 років.

У лютому 1909 року Шанхайська опіумна комісія, участь у роботі якої взяли 13 країн, намагалася знайти шляхи обмеження ввезення наркотиків з азіатських країн. Однак і сьогодні, через століття, ми далекі від вирішення проблеми.

У 1987 році Генеральна Асамблея ООН ухвалила щорічно відзначати 26 червня як Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом на знак демонстрації своєї рішучості збудувати міжнародне суспільство, вільне від наркотичного дурману.

26 червня холодильщики усього світу вже втретє відзначають Міжнародний день холоду. Ця дата приурочена до дня народження видатного вченого – лорда Кельвіна, який створив абсолютну шкалу температур.

Уся світова холодильна індустрія використовує цей захід, щоб донести до широкого загалу розуміння важливої ​​ролі, яку галузь і технологія холодильного обладнання, систем кондиціонування повітря і теплових насосів відіграють у сучасному житті.

Термін «охолодження» тут використовується в найширшому сенсі, як процес досягнення і підтримки необхідної температури нижче температури навколишнього середовища. Прикладом охолодження є зберігання і транспортування швидкопсувних харчових продуктів. Системи охолодження також широко використовуються для забезпечення теплового комфорту людини за допомогою кондиціонування повітря. Точно так же теплові насоси – це пристрої, які беруть тепло з одного джерела і переміщають його в інше місце.

Іменинники – Килина, Олександр, Олексій, Андрій, Анна, Антоніна, Данило, Дмитро, Іван, Яків.

16-й місячний день. Місяць у знаку Козеріг. Досить гармонійний день. Усе знаходиться в рівновазі. Відчутний деякий надлишок сил, які найкраще направити в творче русло або на фізичне навантаження, інакше енергія може знайти вихід у необдуманих, можливо, агресивних вчинках і діях. У цей період активність починає зменшуватися, настає часта зміна станів, ідей і суджень. Коли накопичені за минулі фази досвід і сили енергетично тривають пускатися на реалізацію планів.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1949 році: +7,2°, а найтеплішим у 1939-му +32,2°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-