На Книжковому Арсеналі назвали 100 найкращих фільмів в історії України

На Книжковому Арсеналі назвали 100 найкращих фільмів в історії України

Рейтинг
Укрінформ
На X фестивалі «Книжковий Арсенал», який проходить у Києві, відбулася презентація проєкту «Рейтинг 100 найкращих фільмів в історії України».

Рейтинг складено за результатами опитування Довженко-Центру разом зі Спілкою кінематографістів України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні ми нарешті оголосимо всі фільми, які увійшли до сотні, і подивимось фрагменти фільмів з першої десятки… Обирали найцікавіше, що характеризує найкраще українське кіно», - повідомив кінознавець та режисер Станіслав Битюцький.

До десятки найкращих потрапили такі фільми: «Вавілон XX» Івана Миколайчука, «Довгі проводи» Кіри Муратової, «Білий птах з чорною ознакою» Юрія Іллєнка, «Польоти уві сні та наяву» Романа Балаяна, «Астенічний синдром» Кіри Муратової, «Камінний хрест» Леоніда Осики, «Плем’я» Мирослава Слабошпицького, «Людина з кіноапаратом» Дзиґи Вертова, «Земля» Олександра Довженка. Найкращим фільмом визнано «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова.

Читайте також: На «Книжковому арсеналі» оголосили найкрасивішу книжку року

Опитування тривало з червня до жовтня 2020 року. Було запрошено 97 респондентів, яким пропонувався інклюзивний підхід у виборі українських фільмів без обмежень по типах, жанрах, хронометражу та року виходу. В отриманих списках загалом було згадано 186 назв, на основі цього було сформовано топ-100. Серед найкращих українських фільмів - 68 ігрових, 26 документальних, 6 анімаційних.

Як повідомляв Укрінформ, X Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» відкрився 23 червня у Києві. Він триватиме до 27 червня в Мистецькому арсеналі, де впродовж п’яти днів презентуватимуть свою продукцію 145 видавництв, а також відбудеться майже 300 подій.

Читайте також: Жадан виступив на «Книжковому арсеналі» зі «Співочими кажанами»

Фестиваль проходить у гібридному форматі. Більшість подій завдяки трансляції на MEGOGO можна безплатно подивитися з будь-якого куточка світу.

На території фестивалю відвідувачів просять перебувати в масках, дезінфікувати руки та дотримуватися соціальної дистанції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-