На Книжковому Арсеналі презентували серію «Terra Інклюзія»

На Книжковому Арсеналі презентували серію «Terra Інклюзія»

Укрінформ
На Х Міжнародному фестивалі «Книжковий Арсенал» відбулася дискусія про інклюзивну літературу в Україні «Інклюзія серед нас» та презентація серії збірок «Terra Інклюзія», які включають оповідання володарів спецвідзнаки конкурсу «Коронація слова».

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, організатором події став Міжнародний літературний конкурс «Коронація слова».

«Тема інклюзії дуже актуальна в Україні, і її потрібно постійно розвивати. Ми її розвиваємо через літературні твори. Зокрема, через номінацію «Terra Інклюзія. Інклюзивні оповідання», яка перша така в Україні. Ми з 2018 року видаємо збірки переможців і фіналістів цієї спецвідзнаки, і у нас наразі є три збірки. Це певний літопис розвитку інклюзії в Україні через літературні твори. Цього року, ми сподіваємось, буде «Terra Інклюзія – 2021», коли буде оголошено володарів цієї спецвідзнаки», - сказала Олена Осмоловська - засновниця спецвідзнаки «Terra Інклюзія. Інклюзивні оповідання» на конкурсі «Коронація слова», директорка Видавничого центру «12», який і випускає ці збірки, доцентка Київського університету ім. Б. Грінченка.

Читайте також: Цифрова інклюзія: Перший yкраїномовний додаток Digital Inclusion для безбар’єрного спілкування всіх

Вона зауважила, що серія містить і відомі імена, і початківців, деякі автори мають інвалідність. Ці книжки і дарують, і розповсюджують, їх можна купити в книгарні.

«Ми співпрацюємо з «Книгарнею Є», з Yakaboo. І, безумовно, через видавничий центр «12» їх можна купити», - поінформувала Осмоловська.

Своєю чергою володарка спецвідзнаки, письменниця Мар'яна Лелик зазначила, що ці збірки справді унікальні, адже в кожній кілька авторів, і в кожного інший стиль, інше бачення і зовсім інша тема. Тому їх так цікаво читати.

Читайте також: Спеціальна олімпіада України - інклюзія та здоров’я

«Вони коротенькі, а коротка проза зараз у розквіті, вона на часі. І, звичайно, що в цьому є і свій плюс, що можна прочитати одне оповідання і пороздумувати. Вже з відгуків читачів я знаю, що книжку залпом прочитати неможливо, кожне оповідання – особливе, і викликає роздуми і особливі почуття, які людина мусить пережити. Інколи кажуть, що одне оповідання відкладають на кілька днів, щоб це все переосмислити. Це для мене показник потрібності і важливості того, що ми робимо», - підкреслила Лелик.

Як зазначалося, Видавничий центр «12» започаткував свій конкурс, інформаційним партнером якого цього року став Український інститут книги. Це конкурс імені Дмитра Ружевича – хлопчика, який мав інвалідність і був наймолодшим бібліотекарем України.

Читайте також: Воркшопи, дискусії та літературні читання: програма другого дня «Книжкового Арсеналу»

«На жаль, його вже немає з нами, але в пам'ять про нього Олена зробила цей конкурс - для дітей та підлітків, щоб тему інклюзії поширювали і намагалися зрозуміти не тільки дорослі, а й діти. Я була в журі цього конкурсу, тому розумію, наскільки це важливо. Діти пишуть, цього року прийшло 149 творів. В конкурсі різні номінації і різні вікові категорії – від маленьких до найстарших, аж до 18 років», - розповіла Лелик.

Ще один володар спецвідзнаки «Terra Інклюзія» 2019 року Олександр Козинець додав, що постійно триває прийом рукописів на конкурси, зокрема й від тих, хто живе поза межами України. Від дорослих – на «Коронацію слова», від підлітків – на конкурс Ружевича.

Він пояснив, чому пише на цю тему.

«Ми хотіли показати, що існують різноманітні порушення і навіть ті, про які ми не знаємо. І привернути увагу до того, що різні люди можуть бути такими ж членами суспільства і насправді вони і є серед нас. Хочеться, щоб про інклюзію знало більше людей, і наше ставлення з кожним роком ставало не просто толерантним, а усвідомленим і відповідальним. Щоб і люди з інвалідністю, і люди з особливими потребами були адаптовані в суспільство. І щоб ми були готові до того, що такі люди можуть звертатися до нас по допомогу, можуть бути нашими друзями», – підкреслив Козинець.

Як повідомляв Укрінформ, 23 червня відбулася офіційна церемонія відкриття "Книжкового арсеналу" за участю міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка.

Він триватиме до 27 червня. Упродовж п’яти днів свою книжкову продукцію презентуватимуть 145 видавництв, також відбудеться майже 300 подій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-