21 червня: народний календар і астровісник

21 червня: народний календар і астровісник

Укрінформ
День Федора Літнього, День літнього сонцестояння, Міжнародний День йоги

У православній церкві 21 червня відзначають день перенесення мощей Федора Стратилата. Відомо, що Федір був прекрасний зовні, а також мав багато інших обдарувань. Добре знав основи християнського вчення і намагався його проповідувати повсюдно. Під час гонінь, організованих на християн, Федір Стратилат був заарештований і зазнав жорстоких тортур, через що і помер.

Зазвичай цього дня було досить багато гроз і дощів, тож його за традицією вважали невдалим для польових робіт. Взагалі ж, саме з Федора Стратилата починався довгий період літніх гроз.

Починає цвісти жасмин та іван-чай. Також у гніздах виводяться перші птахи. Також з Федора починається період линьки у тварин, які живуть у лісі.

День літнього сонцестояння, зазвичай 20 або 21 червня, залежно від року. Це важлива астрономічна і географічна подія, що відбувається в Сонячній системі. Цього дня наша планета, здійснюючи рух навколо сонця і обертаючись навколо уявної осі, в черговий раз запосідає по відношенню до Cолнця таке положення, коли сонячне проміння у Північній півкулі прямовисно "падає" на північний тропік і висвітлює дно найглибших колодязів. Цей день знаменує початок літа в північній півкулі Землі і початок зими в південній півкулі.

Міжнародний День йоги. Йога є однією з найдавніших як фізичних, так і духовних, вольових практик, яка виникла в Індії. Слово «йога» в санскриті означає приєднуватися чи об’єднуватися, символізує об’єднання тіла і свідомості.

На сьогоднішній день вона завоювала широку підтримку і практикується в різних стилях по всьому світу. Її популярність продовжує зростати.

З огляду на універсальність і користь для здоров’я цього виду практик у грудні 2014 року ООН офіційно проголосила 21 червня «Міжнародним днем йоги».

Іменинники - Феодор, Василь, Костянтин, Єфрем, Зосима.

11-12-й місячний день. Місяць у знаку Скорпіон. Один з найбільш позитивних і енергетично потужних днів місячного місяця. Втілення будь-яких планів і задумів призведе до бажаних результатів з найменшими витратами сил з вашого боку. Можна сміливо відправлятися в довгу подорож.

Настав час прийняття найвідповідальніших рішень. Покращена розумова діяльність, зросла здатність до концентрації на суті проблеми і високий рівень самокритичності якнайкраще дозволяють відокремити справді важливе від наносного і малозначимого.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1925 році: +7,6°; а найтеплішим у 1891-му: +32,8°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-