Юний харків'янин зібрав бандуру «на дотик»

Юний харків'янин зібрав бандуру «на дотик»

Укрінформ
Харків'янин Богдан Устиянський не бачить від народження. Але це не завадило йому втілити давню мрію: власноруч зібрати національний український інструмент - бандуру.

На це 16-річний Богдан витратив три роки, передає Укрінформ із посиланням на телеканал "Дом".

Зі своїм наставником, професіональним бандуристом Назаром Божинським, хлопець познайомився у спеціалізованому навчально-виховному комплексі для людей із вадами зору.

"Він мені розповів про бандуру, про кобзу. Наступного дня ми з ним зустрілися, у мене з'явилася ідея зробити такий інструмент", - сказав Богдан.

У хлопця - залишковий зір: бачить тільки тіні предметів. Відмовити Богдану Божинський не зміг. Спеціально підібрав струни з бронзи, а тримачі для них - із латуні (вони блищать на сонці). Прикрасили інструмент наконечником, вирізаним із дерева у формі голови сокола із золотим дзьобом.

"Таке не часто трапляється, зазвичай роблять нейтральне щось, але Богдан захотів, тому що побачив таке оздоблення на інший бандурі, і вирішили так зробити. Він попросив, щоб я знайшов золоту плівку, щоб дзьоб у сокола блищав. І він може побачити це", - розповів Божинський.

Нижня частина бандури виконана з верби, верхня - з клена. Відразу після основних занять Богдан вирізав, шліфував і відточував деталі. Так захоплювався роботою, що навіть не помічав травми від інструментів.

Читайте також: На кінофестивалі «Молодість» відбулись українські прем’єри для людей із вадами зору та слуху

Мама Богдана Ірина Нечипоренко тільки зараз вперше побачила, як учиться грати її син. Всі три роки, поки він створював бандуру, надсилав їй тільки фото.

Професійний кобзар Назар Божинський зазначає, що справжнього учня шукав багато років. І тільки Богдан став тим, кому зараз готовий передати всі свої знання.

"Кобзарство - це все ж таки професія для незрячих людей. Через те, що після радянських часів кобзарів залишилося дуже мало, довелося якось відновлювати. І багато зрячих взяли це в свої руки. Але поступово все ж таки треба повернути це тим, хто дійсно може зробити краще. Богдан перший, хто відновив це у XXI столітті", - додав Божинський.

Продовжувати навчання грі на бандурі Богдан планує з осені, після канікул. І вже думає, яку ще модель бандури зробить власноруч.

Фото: kanaldom.tv

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-