У Львові помер Народний артист України Борис Мірус

У Львові помер Народний артист України Борис Мірус

Укрінформ
Сьогодні, 13 квітня, помер актор Театру імені Марії Заньковецької, народний артист України Борис Мірус.

Як передає Укрінформ, про це у Фесбуці повідомив Національний театр ім. Марії Заньковецької. 

«Не віриться... Сьогодні його не стало...Борис Михайлович Мірус ... Наша гордість, наш натхненник, Учитель та Корифей. Завжди у гарному настрої та з чудовим почуттям гумору. Людина з невичерпною енергією та любов`ю до життя…», - зазначається в повідомленні.

В театрі додають, що інформацію про парастас та чин похорону буде повідомлено згодом.

Борис Мірус народився 19 серпня 1928 року в селі Синякова Чортківського району Тернопільської області. Після закінчення у 1948 році акторської студії при театрі імені Марії Заньковецької, був зарахований до складу трупи.

У червні 1949 заарештований, звинувачений у націоналізмі та підготовці замаху на Микиту Хрущова; засуджений на 10 років виправно-трудових таборів. Ув'язнення відбував у м. Воркута (нині Республіка Комі, РФ).

Він зіграв понад 200 ролей в театрі та низку ролей у кіно. Їх могло би бути ще більше, якби не десятирічка у сталінських концтаборах, куди він потрапив 20-річним юнаком, маючи за плечима недовгий досвід акторства. Але він допоміг Борису Мірусу – дав змогу брати участь у табірній самодіяльності, а потім потрапити до культбригади, що трішки прикрасило жахливі умови табірного існування, до того ж дало змогу і у в'язниці не полишати театральної практики.

У 1991 році отримав звання Народний артист України, а у 2019 Орден «За заслуги» ІІІ ступеня (- за вагомий особистий внесок у розвиток національної культури і театрального мистецтва, значні творчі здобутки та високу професійну майстерність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-