16 березня: народний календар і астровісник

16 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині Євтропія; починаймо вишивати Великодню скатертину; щодо погоди, то пильнуйте за птахами.

Сьогодні день пам’яті мучеників Євтропія, Клеоніка і Василіска. Всі вони жили у 4 столітті і були страчені за християнську віру язичниками.

За народними повір’ями «Євтропій сніг топить, весну веде». А ще цього дня жінки бралися вишивати Великодню скатертину, яка мала сакральне значення. Коли вперше їхали в поле сіяти – брали хлібину й замотували її у Великодню скатертину; коли везли з лану перше зерно – переїздили через неї. Вона була оберегом і від градової хмари, і від пожежі. Під час посухи Великодню скатертину теж долучали до обрядів: її мочили водою, посипали сіллю, стелили на криницю, протягували по росі або переносили у ній через дорогу воду. Також цією скатертиною ловили новий рій і стелили у колиску, коли хворіла дитина. Важкохворого, котрий довго не міг померти, теж накривали Великодньою скатертиною. Так само, як і породіллю, щоб пришвидшити важкі пологи.

Прикмети ж такі: якщо на Євтропія шпаки вже прилетіли – до доброго урожаю зернових; якщо вже прилетіла більшість перелітних птахів – до дуже теплої весни.

Іменини сьогодні у Василя, Севастяна, Зіновія, Зенона, Нонни, Піами (може в когось є знайома з таким ім’ям?..)

3-4 місячні дні, Місяць у знаку Овна. Символ цієї доби – барс, а планета – Марс, тож маємо навіть надлишок енергії. Цього дня вдало втілюються всі задумані важкі справи, адже сил для них накопичилося достатньо. На роботі можна братися за будь-які проєкти - все буде до снаги. Сприятливий час для всіляких лікувальних процедур і невеликих операцій. Вдалий період і для робіт у садку, і для дрібних домашніх справ. Не варто тільки далеко мандрувати і їхати у відрядження. Натомість прогулянка на свіжому повітрі буде неймовірно корисною!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день в Києві був в 1942 році: -18,0, а найтеплішим у 1937 році - +13.7.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-