15 березня: народний календар і астровісник

15 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Чистий понеділок; гриземо жилованики, п’ємо святу воду й уникаємо пустопорожніх балачок.

Сьогодні розпочався Великий піст, який ще називали святою Чотиридесятницею. Здавна перший тиждень посту, так само як і останній, вважався найсуворішим. Святі отці зазначали, що надзвичайно важливим у будь-якій справі є її початок і кінець. Тобто, посеред шляху може різне трапитись, але початок і кінець – дуже важливі. Це стосується й Великого посту.

Під час Великого посту заборонялося не тільки їсти м’ясні страви, але й розважатися, співати веселі пісні й танцювати, лихословити, марнословити, пліткувати, сваритися.

В понеділок, вівторок, середу і четвер першої седмиці на великому повечір’ї співається Великий покаянний канон преподобного Андрія Китського. Тож варто побувати на службі, щоб увійти в урочистий великопісний ритм.

Перший понеділок седмиці Великого посту в українців називався Жилавим, Збірним або Чистим. Напередодні господині ретельно вимивали посуд – миски, тарілки, ложки та горщики, «щоб не залишалося скоромини» і виставляли сушити їх на одвірках, миснику, печі; жодних страв не готували. Цього дня «посуд відпочиває», звідси й назва: Чистий понеділок. Єдиним виробом, були спечені зранку жиляники (жилованики, жилавинки) – пісні коржики з житнього борошна, замішані на воді, з зібраного на Стрітення снігу. Також варто було пити побільше святої води, «щоб біси не причепилися».

Іменинники сьогодні Федір, Арсеній.

3-ій місячний день, Місяць в Овні. Імпульсивна, активна енергетика. Сьогодні ми потерпимо когось, а хтось, можливо, потерпить нас… А в чомусь терпіти варто до певної межі. А потім ліпше залишити все й піти геть. Бо від довгого, тривалого терпіння терпне людська душа, – німіє, наче рука чи нога; або сохне, як гілка дерева. Серйозних, трудомістких справ на сьогодні не плануйте, ліпше займіться плануванням. Легкого посту, наснаги та Божої помочі на 40-денне паломництво – сподобимося бачити нетварне світло Христового Воскресіння!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1942 році: –18,7; а найтеплішим у 2011 -  +16,5.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-