Макаров розповів, коли й де вручать Шевченківські премії

Макаров розповів, коли й де вручать Шевченківські премії

Укрінформ
Урочиста церемонія нагородження лауреатів Національної премії імені Тараса Шевченка 2021 року відбудеться 22 травня у Каневі.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це повідомив 9 березня під час оголошення лауреатів премії голова Комітету, головний редактор телебачення НСТУ Юрій Макаров.

«Церемонія цього року буде пізніше – аж у травні в місті Каневі, поруч із могилою Кобзаря», - сказав Макаров.

За його словами, до останнього моменту ситуація з церемонією вручення премії «була підвішена», оскільки ще півтора місяця тому, коли підійшли впритул до організації дійства, раптом з’явилася тоді ще закрита інформація з МОЗ, що Київ може опинитися в «червоній зоні».

«Тоді робоча гіпотеза була зробити камерну церемонію – тільки учасники і Комітет, і президент вручить. Були навіть проєкти, де це робити, розглядалися Софія Київська, Національна бібліотека імені Вернадського і навіть літак «Мрія», безпосередньо всередині літака як символу спрямованості премії вперед і як символу креативної енергії», - розповів голова Комітету.

Він додав, що вирішили все ж таки зробити церемонію вручення повноцінною.

Читайте також: Посольство США на прикладі Шевченка розповіло про культурні зв'язки України та США

«Орієнтовно це буде 22 травня, в день перепоховання Тараса Шевченка (Шевченка перепоховали 22 травня 1861 року на Чернечій горі у Каневі – ред.). Для людей мого покоління це дата особлива, тому що тих, хто дозволяв собі цю дату відзначати, чекали санкції, передусім КГБ. Тепер це, звісно, не так актуально, але тим не менш дата не випадкова. Отож Канів. Швидше за все, це буде новий центр культури, який в Каневі відремонтовано, відреставровано, фактично збудовано з нуля, крім стін. Це буде відкриття центру і церемонія вручення «в одному флаконі». Думаю, що це буде досить ефектно», - зазначив Макаров.

Голова Комітету також повідомив, що впродовж цього періоду - між оголошенням лауреатів та врученням премії – відбуватимуться заходи з популяризації цьогорічних лауреатів, донесення їхніх творів до широких мас в різних містах України.

Як повідомляв Укрінформ, 9 березня, в день народження Кобзаря, у Києві оголосили імена лауреатів Національної премії імені Тараса Шевченка 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-