У Києві презентували «Фронтовий Кобзар»

У Києві презентували «Фронтовий Кобзар»

Фото
Укрінформ
У Національному музеї літератури України 5 березня презентували нове видання «Кобзаря» Тараса Шевченка - “Фронтовий Кобзар”, а також мистецьку виставку фотоколажів і книжкових розворотів до видання.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, їх представив автор проєкту, заслужений діяч мистецтв України Сергій Пущенко, учасник Революції гідності та війни на сході України.

“Цьому виданню передувала інша моя книга - “Портрети добровольців на війні”, що містила 110 портретів бійців 5 окремого батальйону “Правого сектору”, пізніше — Української добровольчої армії. Колажі до “Фронтового Кобзаря” робилися з 2015 року, їх було зроблено більше 60-ти, до книги увійшло 45”, - сказав Пущенко.

Презентація книги "Фронтовий Кобзар" / Фото: Олена Худякова. Укрінформ

Він розповів про архітектоніку книжки, в якій 800 сторінок, на обкладинці її — воїн з українським автоматом на тлі жовто-синього прапора, на розвороті в кінці — Шевченко в обладунках сучасного воїна на сучасній війні. Видання ілюстроване колажами, в яких автор використав фотографії бійців добробатів, воїнів Збройних сил України, фронтових кореспондентів, знімки з власної фотоколекції, зроблені під час Революції гідності та війни на сході України. “У цих колажах залишились ті люди, які віддали життя за свою країну. Кожен колаж — це окрема історія”, - підкреслив Пущенко.

Автора проєкту привітав заступник міністра у справах ветеранів Олександр Терещенко. Він розповів історію про “Кобзар”, який пройшов війну з його товаришем по зброї. “Мій товариш пройшов з ним війну, був у Пісках, в 93-ій бригаді, і збирав на цьому “Кобзареві” підписи бійців, які захищали Україну. Зараз цей “Кобзар” знаходиться в музеї”, - зазначив Терещенко.

Він наголосив, що “Кобзар” допомагає нам пам’ятати своє коріння, своїх героїв, тих людей, які плекали надію на незалежність. “Він додає нам сил, щоб відстоювати свою країну і передати її нашим дітям”, - сказав заступник міністра.

Читайте також: Музей Шевченка потребує технічного забезпечення для діджиталізації послуг

Подякував автору “Фронтового Кобзаря” директор Інституту української мови НАН України Павло Гриценко. “Ви створили унікальну, виважену за задумом, естетичну, продуману в усіх деталях працю. Ці портрети - світлі. Це люди, пройняті національною ідеєю, відданістю своїй державі, своєму народові. Вам вдалося відтворити це свічіння душ і піднесеність. Тут зафіксовано чимало постатей учасників наших високих і водночас трагічних подій”, - зауважив Гриценко.

Своєю чергою директор Національного музею літератури Галина Сорока зазначила, що “Кобзар” Шевченка завжди вражає тим, що написаний ніби вчора, настільки він проєктується на сьогоднішній день. “У “Фронтовому Кобзарі” мене вразило, наскільки ця книга органічною поєднана з ілюстраціями, такими незвичайними, сучасними, в них так само стільки емоцій, стільки любові, болю, ніжності, боротьби, всього того, що є суттю “Кобзаря”. Я вважаю, що це велика творча удача Сергія Пущенка і великий подарунок нам”, - наголосила вона.

Водночас Сорока зазначила, що в Музеї літератури дуже багато різних “Кобзарів”, і ця нова книжка, унікальна, одинична, посяде своє місце у цьому ряду. “Сучасні герої перейшли на сторінки книги і увійшли в історію. І це вже документ історії. Ми маємо унікальне видання, яке є, безперечно, культурним явищем”, - підкреслила директор.

Читайте також: «Українська книжка року»: уряд погодив склад комітету з премії

На презентації були присутні і виступили бійці добробату, зокрема Роман Коваль та Борис Мельник (позивний “Тихон”), якому 79 років, 5 з яких він провів на фронті.

Книга вийшла у харківському видавництві “Майдан”. Видання підготовлене у співпраці з Інститутом літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-