Шевченківський комітет виступив на підтримку головного режисера Одеської опери

Шевченківський комітет виступив на підтримку головного режисера Одеської опери

Заява
Укрінформ
Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка, який отримує листи із закликами не нагороджувати головного режисера Одеської опери Євгена Лавренчука, виступив із заявою, в якій висловив підтримку митцеві.

Як передає Укрінформ, текст заяви оприлюднений 2 березня на сайті комітету.

Як зазначається у заяві, напередодні третього туру цьогорічного відбору на Національну премію України імені Тараса Шевченка в секретаріат Комітету й окремо його членам почали надходити листи, анонімні та за підписами шанованих митців, із закликами в жодному разі не нагороджувати Євгена Лавренчука, головного режисера Одеського національного академічного театру опери та балету, за його постановку «Травіати» Дж. Верді.

Читайте також: В Одеській опері не пов’язують напад на режисера з припиненням контракту

Автори заяви зауважили, що звинувачення лунають з різних, нібито не пов’язаних між собою адрес і містять «більш-менш однакові аргументи подекуди однаковими словами», чого важко досягти без певної координації. Наголошується, що це збіглося в часі з кампанією проти Лавренчука в колективі театру, зокрема, збиранням підписів за його звільнення, відмовою в продовженні контракту, бо від 15 березня Лавренчук безробітний, та фізичним нападом, скоєним ще в грудні минулого року, коли режисер мало не позбувся ока.

Читайте також: Шевченківський комітет визначив претендентів на премію 2021 року

«Співставляючи факти, ми не можемо виключити, що нібито стихійні прояви агресії проти Євгена Лавренчука пов'язані з тим, що він не приховував наміру взяти участь у майбутньому, затриманому через пандемію, конкурсі на заміщення посади директора Одеської опери. Логічно припустити, що в Одесі є сили та цілком конкретні їхні представники, не зацікавлені в тому, щоби місто стало місцем народження нових, свіжих, яскравих, хай провокативних, але атрактивних для митців і публіки мистецьких практик», - зазначили в комітеті.

Там додали, що приблизно за таким сценарієм відбувалися нападки на директора Одеського художнього музею Олександра Ройтбурда, а до того - на колишнього художнього керівника тієї ж таки Одеської опери, нині покійного Сергія Проскурні.

Читайте також: Шевченківська премія визначилася з претендентами

«Незалежно від кінцевих рішень Комітету, які, згідно положення, буде оприлюднено 9 березня, творчий результат, досягнутий у представленій на премію постановці, вельми високий. Те, що цей твір досягнув третього туру й у будь-якому випадку буде відзначений, як мінімум, дипломом номінанта, свідчить про наше колективне ставлення до цієї кандидатури», - підкреслили автори заяви.

За їхніми словами, до номінанта може бути сила-силенна претензій виробничого порядку, проте є негідним боротися з конкурентами в такий спосіб і за допомогою такого інструментарію, тим більше, залучати до цієї боротьби, навіть опосередковано, премію, пов’язану із Тарасом Шевченком.

«Спроби досягти своєї мети за допомогою Комітету цілком приречені й можуть викликати в нас хіба що протилежну реакцію», - зауважили члени комітету.

Читайте також: Євген Лавренчук, головний режисер Одеського національного академічного театру опери та балету

Як повідомляв Укрінформ, головний режисер Одеського національного академічного театру опери та балету Євген Лавренчук заявив про скоєння на нього нападу невідомими зловмисниками. Про це він повідомив у Фейсбуці. Лавренчук зауважив, що дирекція театру вирішила не продовжувати контракт із ним як головним режисером.

У відділі комунікацій Одеського ГУ Нацполіції уточнили, що напад на головного режисера стався ще 8 грудня 2020 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-