У Долину нарцисів повернулися карпатські буйволи

У Долину нарцисів повернулися карпатські буйволи

Фото
Укрінформ
У знамениту Долин нарцисів після майже сторічної відсутності повернулися знамениті карпатські буйволи.

Про це йдеться в повідомленні на офіційній сторінці Карпатського біосферного заповідника у Facebook.

"У Карпатському біосферному заповіднику сталася видатна подія – у знамениту Долин нарцисів після майже сторічної відсутності повернулися не менш знамениті карпатські буйволи", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляється, ці тварини ще донедавна були звичайними у місцевих господарствах і вважалися універсальними тваринами. Вони давали цінне молоко, дієтичне м’ясо і широко використовувалися як потужна тяглова сила. На жаль, нині вони практично зникли разом із багатьма іншими традиційними для Закарпаття породами свійських тварин.

"Повернення буйволів у Долину нарцисів знаменує нову еру, оскільки створює вражаючі перспективи для цієї унікальної території. По-перше, це дозволить ефективно боротися з вербами і тим самим підтримувати лучні екосистеми, де зростає нарцис вузьколистий – основа місцева окраса, оскільки буйволи є дуже невибагливими тваринами, які із задоволення живляться жорсткими кормами як, наприклад, осоки чи пагони верби, що не поїдаються іншими сільськогосподарськими тваринами", - пояснює Василь Покиньчереда, заступник начальника відділу НДР і міжнародної співпраці КБЗ.

Науковець каже, що буйволи не завдадуть шкоди популяції нарцису жодної шкоди, бо випасатимуться у спеціально відведених місцях, обмежених по периметру електропастухом. "По-друге, буйволи є дуже харизматичними і незвичними, що дозволить привабити в Долину нарцисів більше туристів, особливо в період поза цвітіння нарцису, який є дуже коротким і триває максимум три тижні упродовж травня" - додає науковець.

Зрештою, збереження цих цінних тварин, разом із іншими традиційними для регіону свійськими породами, може стати перспективним напрямком роботи Карпатського біосферного заповідника.

У КБЗ зазначають, що цей проєкт став можливим тільки завдяки державно-підприємницькому партнерству, оскільки буйволів для випасання і демонстрації в Долині нарцисів надало ПП "Кочова бура". Саме вчора керівники Карпатського біосферного заповідника і приватного підприємства, відповідно в.о. директора Микола Рибак і пані Фероніа де Вріес Ріке, підписали відповідну угоду.

Читайте також: Закарпатську Долину нарцисів заборонять відвідувати у період цвітіння

В КБЗ інформують, що уся зазначена вище діяльність передбачена Проєктом організації території та охорони природних комплексів Карпатського біосферного заповідника, затвердженого у 2019 р. і погоджена Науково-технічною радою установи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-