Підлітки в Україні не довіряють лікарям та соціальним працівникам - ЮНІСЕФ

Підлітки в Україні не довіряють лікарям та соціальним працівникам - ЮНІСЕФ

Дослідження
Укрінформ
Підлітки не впевнені, що соціальні та медичні працівники закладів освіти збережуть конфіденційність у тих питаннях, з якими до них звертаються.

Про це на презентації в Укрінформі звіту дослідження ЮНІСЕФ щодо вживання підлітками наркотичних речовин розповіла голова правління Українського інституту соціальних досліджень імені Олександра Яременка Ольга Балакірєва.

“Нам важливо знати, наскільки підлітки мають доступ до медико-соціальних послуг. І я хочу звернути увагу, що залишається низька довіра до медичних працівників і соціальних педагогів-психологів закладів освіти - що у разі звернення вони збережуть конфіденційність, і це не стане предметом обговорення з іншими дорослими - батьками або вчителями. Про довіру сказали 26% хлопців та 32% дівчат”, - зазначила Балакірєва.

27% хлопців та 25% дівчат заявили, що не мають впевненості у збереженні конфіденційності при зверненні до медичного чи соціального працівника закладу освіти. А 46% та 39% відповідно не визначилися з відповіддю на це запитання.

Читайте також: Майже половина підлітків щодня "зависає" в соцмережах понад 4 години

Також у дослідженні підліткам ставили питання стосовно сімейного лікаря, з яким вони мали укласти декларацію про надання медичних послуг. За результатами опитування, 50% підлітків заявили, що лікаря замість них обрали батьки, і лише 20% обрали лікаря первинної ланки самостійно.

“Батьки приймають остаточне рішення. Я не хочу сказати, що це погано, але ми маємо усвідомлювати, що це навіть не спільна дія батьків і дітей, а все-таки дія батьків. Майже чверть відповідають, що лікаря не обрано, або вони взагалі не знають, що це має відбуватися, і що такий процес у країні є", - сказала Балакірєва.

Вона наголосила, що це важлива інформація для системи охорони здоров'я, зважаючи на медичну реформу.

Підліткам також поставили питання про рівень обізнаності щодо ВІЛ-СНІД. Лише 60% відповіли правильно - що уникнути ризику зараження ВІЛ можна, якщо при статевих стосунках використовувати презерватив. 45,9% учнів зазначили, що ризику інфікування ВІЛ можна уникнути, якщо мати статеві стосунки лише з одним постійним неінфікованим партнером, Проте, дослідники зауважують, що рівень знань, розрахований за системою Національних показників – «Відсоток молодих людей віком 15–24 роки, які правильно визначають шляхи запобігання статевій передачі ВІЛ-інфекції та знають, як вона не передається», є низьким і становить 15,6% (однаково для дівчат та хлопців).

Читайте також: В Україні дівчата-підлітки “перевершили” хлопців зі вживання наркотиків — ЮНІСЕФ

Також більшість підлітків (63%) відповіли, що знають, куди можна звернутися, якщо є бажання пройти тестування на ВІЛ (58,9% хлопців та 66,8% дівчат).

Міжнародний проєкт “Європейське опитування учнів щодо вживання алкоголю та інших наркотичних речовин (ESPAD)” здійснюється за підтримки Європейського центру моніторингу наркотиків та наркоманії (EMCDDA) з 1995 року. Дослідження охоплює понад 45 європейських країн, у тому числі Україну. Опитування проводиться кожні 4 роки. У 2019 році сьома хвиля опитування в Україні охопила 8509 респондентів (4108 хлопців і 4401 дівчат) віком 14–17 років, які є учнями сільських та міських закладів загальної середньої, професійної технічної та фахової передвищої освіти.

В Україні дослідження провела ГО “Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка” за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Європейського моніторингового центру з наркотиків та наркоманії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-