М’який жовтень та сніг у листопаді: прогноз погоди на осінь-2019

М’який жовтень та сніг у листопаді: прогноз погоди на осінь-2019

Укрінформ
Погляди аграріїв, дачників та й просто городян спрямовані до тих, хто здатен передбачити їх майбутнє - хоча б на два-три місяці

Вересень, як і обіцяли синоптики, ще потішив теплом. Хоч і не дуже. Жовтень очікується помірно прохолодним - але нічого особливого: жовтень як жовтень. А ось листопад прогнозують холодним, дощовим, навіть з раннім снігом.

Жовтень

Погода в жовтні буде «класичною» для української осені, але різною в північних і південних регіонах, прогнозує народний синоптик Леонід Горбань. Якщо на півдні тепло ще буде триматися - вдень можливі навіть +22 градуси, то на півночі можна буде сказати «дякую» і за +15. До речі, в цей час добові перепади температури можуть позначитися і на самопочутті.

Ба більше, місяць очікується «непослідовний»: кілька днів дощу, потім кілька днів сонячної, але нежаркої погоди - і знову дощ. Завідуюча відділом кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Укргідрометео НДІ НАН України Вазіра Мартазінова також обіцяє помірно прохолодний жовтень з двома більш теплими «ділянками» приблизно 9-14-го і 21-25 числа.

Близька до викладеного і версія веб-ресурсу Метеопрог, згідно з якою жовтень цього року не повинен розчарувати шанувальників «золотої осені». Сонячних днів буде достатньо, щоб насолодитися осінніми барвами природи. Середня температура повітря «буде вище багаторічної норми», до того ж місяць «не буде надто вологим або надто посушливим». Якщо не замислюватися над запитанням «надто - це скільки?», то звучить цілком оптимістично.

Листопад

Не треба бути великим синоптиком, щоб провістити в листопаді ще нижчу температуру. Але цього року останній місяць осені очікується холоднішим, ніж зазвичай притаманно листопадові.

За оцінками Леоніда Горбаня, сильні холодні дощі можливі вже 7-8 листопада, потім після короткого прояснення, вони знову повернуться, але вже з мокрим снігом. Як казали у давнину, якщо в листопаді небо заплаче, то слідом за дощем і сніг прийде. Після 15-го буде вже стабільно холодно, з морозами по ночах. Наприкінці місяця очікується «гість зі Сходу» - холодний атмосферний фронт із Сибіру, а з ним морози, дощ зі снігом і т.зв. «крижаний дощ» - пам'ятаєте, це коли все навколо як скло гладке і безжально слизьке: чоловіки падають до ніг жінок і разом вони потрапляють в травматологію.

Так само і за оцінкою Метеопрог: різка зміна погоди настане з середини листопада, коли «холодне повітря з Сибіру прорветься в Європу». Холодний атмосферний фронт збільшить ризик снігопадів і різкий перехід до холоду - і це, зауважимо, в рік, коли висока температура ставила рекорди один за іншим.

Нагадаємо, що липень 2019 року в глобальному масштабі виявився найспекотнішим в історії метеоспостережень за останні 140 років, причому відразу на один градус вище середнього - ще один такий рік - і важко буде уявити масштаб змін клімату.

Альтернативне джерело інформації

Для тих, кому думка синоптиків - хоч народних, хоч офіціцйних - не гарантія, є інше джерело: довгостроковий прогноз погоди дає астролог.

"Сонце буде в жорсткому квадраті до Сатурна, що завжди обіцяє похолодання, тому літня погода точно закінчиться. У будь-якому випадку, перша половина жовтня буде прохолодною. А ось у другій половині жовтня Сатурн - символ холоду - зміниться аспектом до Юпітера, і з цього моменту настане "бабине літо", яке триватиме до кінця місяця", - заявив «Главреду» представник цього цеху.

"Після цього почнеться з'єднання Сатурна з Місяцем і Плутоном, які будуть в квадраті до Марса, що принесе різке похолодання в останніх числах жовтня і на початку листопада. Причому перепад температури буде настільки різким і істотним, що може раптово засніжити в зв'язку з вторгненням арктичного холоду", - додав він.

Астролог не забув зазначити, що цієї осені нам знову «пощастить», бо опалювальний сезон почнеться не за графіком.

Кожен сам собі синоптик

Прогноз погоди на осінь з міркувань практичних цікавить не лише аграріїв, робота і доходи яких високою мірою залежать від погодних умов. Передбачати осінню погоду необхідно і скромним дачникам, і городникам, і грибникам.

Але метереологія – наука специфічна, тому нереально розписати точний прогноз погодних умов на два-три місяці вперед. Саме тому офіційні синоптики часто шукають підтвердження своїм прогнозам в народних прикметах і спостереженнях.

За народними прикметами, потрібно спостерігати за природою і тваринами. Наприклад, якщо павуки ще плетуть павутину, значить осінь буде сухою. А якщо комарі у листопаді літають - це на м'яку зиму. Якщо жовтень все ж видасться теплим - це на морозну зиму. І навпаки, якщо восени випаде рано сніг, не варто засмучуватися, це до ранньої і теплої весни. Грибники по-своєму знаються на прикметах, скажімо, якщо багато опеньків, то скоро холоди.

І нехай кожен вибере собі прогноз до душі.

Олександр Волинський, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-