У Парижі відкрилась велика ретроспектива фільмів Кіри Муратової

У Парижі відкрилась велика ретроспектива фільмів Кіри Муратової

Укрінформ
Велика ретроспектива фільмів відомої української режисерки Кіри Муратової розпочалася 25 вересня у Парижі.

Про це Укрінформу повідомили у Довженко-Центрі, який разом з Українським інститутом є організатором події.

“З 25 вересня до 20 жовтня 2019 року у легендарній Французькій Сінематеці в Парижі відбудеться повна ретроспектива повнометражних фільмів Кіри Муратової. Уперше фільми режисера з України покажуть у найстарішій кіноархівній інституції світу”, - йдеться в повідомленні.

До програми показів у Сінематеці увійшли 16 фільмів, які презентують повний доробок повнометражних фільмів авторки, серед яких «Короткі зустрічі» (1967), «Довгі проводи» (1971), «Астенічний синдром» (1989), «Мелодія для катеринки» (2009), «Вічне повернення» (2012).

Читайте також: До дня народження Кіри Муратової Одеська кіностудія оголосила конкурс короткометражок

Фільми Муратової в Парижі представлять її близькі друзі та колеги: український актор і режисер Георгій Делієв, акторка Наталія Бузько, продюсер Олег Кохан, а також чоловік Кіри Муратової – художник Євген Голубенко, співавтор сценаріїв декількох її фільмів.

“Усі ці події супроводжуватимуться фаховими дискусіями і глядацькими обговореннями. Сподіваюся, це стане поштовхом до переосмислення складної ідентичності режисерки та значення її творчості як в Україні, так і в міжнародному контексті”, - зазначає генеральний директор Українського інституту Володимир Шейко.

Французька ретроспектива матиме важливий наслідок і для українського глядача: комедійна стрічка “Чутливий міліціонер” про міліціонера Толю, знята Україною і Францією у 1992 році, що досі зберігалася в колекції Сінематеки, вперше за 27 років повернеться в Україну.

Після ретроспективи у паризькій Сінематеці п'ять фільмів Муратової вийдуть в прокат у французьких кінотеатрах. А українські глядачі згодом зможуть переглянути стрічку “Чутливий міліціонер” після її повернення до архіву Довженко-Центру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-