У Чернівцях стартує ювілейна

У Чернівцях стартує ювілейна "Червона рута"

Фото, відео
Укрінформ
У Чернівцях сьогодні, 17 вересня, розпочинається ювілейний Всеукраїнський музичний фестиваль “Червона рута”. Стартує фестиваль концертом за участю Національного симфонічного оркестру України.
Про це під час пресконференції з приводу початку фестивалю розповіли організатори заходу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Перший фестиваль “Червона рута” відбувся 30 років тому саме у Чернівцях. І сьогодні ми розпочинаємо новий фестиваль української пісні. Розпочнемо наше дійство концертом з програмою “Симфонічний Івасюк”, за участю Національного симфонічного оркестру України, джаз-бенду, хору “Чернівці” Чернівецької обласної філармонії та солістів-переможців попередніх наших фестивалів”, - сказав виконавчий директор фестивалю Мирослав Мельник.

Також директор фестивалю розповів, що участь у ньому цього року візьме майже тисяча учасників з усієї України. За розрахунками організаторів після проведення фестивалю повинно з’явитися більше півтисячі нових україномовних пісень.

“Ми довго думали над тим, яким має бути ювілейний фестиваль — у форматі спогадів чи у форматі нового репертуару. Зупинились більше на другому варіанті. За увесь минулий рік ми прослухали більше 5 тисяч конкурсантів по всій Україні. Трохи менше тисячі відібрали на фінальний етап фестивалю. Багато із учасників мають виконувати власні пісні, які раніше ніде не звучали. Ми порахували, що за результатами фестивалю повинно з’явитися більше 500 нових україномовних пісень. Цей контент піде в ротації на радіостанції, музичні канали тощо”, - додав Мельник.

Міський голова Чернівців Олексій Каспрук каже, що фестиваль “Червона рута” - це своєрідний трамплін для української музики. Незважаючи на те, що фестиваль проводили у різних містах по всій Україні, Чернівці зробили усе, щоб 30-річчя “Червоної рути” провели саме у цьому місті.

“Світ почув українську пісню у 1989 році. Багато творчих людей тоді стали відомими виконавцями завдяки саме фестивалю “Червона рута”. Потім фестиваль мандрував, він зміг об’єднати прихильників української пісні. Раді, що ювілейний фестиваль проводять у Чернівцях. Ми два роки проводили різні заходи, щоб саме наше місто могло цьогоріч зустрічати гостей”, - сказав Каспрук.

Після концерту-відкриття, наступні кілька днів будуть проходити конкурсні програми у шести різних жанрах — поп-музики, рок-музики, акустичної музики, танцювальної музики, експериментальної музики та українського автентичного фольклору.

Читайте також: На ювілейну "Червону руту" до Чернівців приїде майже тисяча учасників

Переможці фінальних конкурсів заспівають у Літньому театрі в останній день фестивалю 22 вересня. Після цього проведуть заключний гала-концерт фестивалю.

З детальною програмою ювілейного Всеукраїнського музичного фестивалю “Червона рута” можна ознайомитись тут.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-