Я зроблю все, щоб Україна стала потужною кінодержавою - Зеленський

Я зроблю все, щоб Україна стала потужною кінодержавою - Зеленський

Укрінформ
Володимир Зеленський планує перетворити Україну на потужну кінематографічну державу, і зауважує, що новий парламент уже здійснив перший крок на шляху до цієї мети, ухваливши в першому читанні законопроєкт, що вносить зміни до закону “Про державну підтримку кінематографії в Україні”.

Про це Зеленський написав у Facebook.

“Декілька днів тому Олег Сенцов сказав, що тепер планує займатися двома чудовими речами – знімати кіно та жити. Для нього, для мене і для всіх українських режисерів, продюсерів і акторів кіно – це ще одна любов, не схожа на жодну іншу. Настав час цю любов засвідчити.

Невичерпний креатив, ідеї, герої, історії та натхнення – у багатьох українських майстрів якісні кінопроекти вже давно вималювалися в уяві. Залишається тільки знімати й показувати їх світові.

Я мрію і зроблю все, щоб Україна стала потужною кінематографічною державою. Ми маємо налагодити весь кінопроцес – від зйомок до дистрибуції та розвитку кінотеатрів, щоб український кіношник презентував свій самобутній і сучасний мистецький почерк вдома та на міжнародних екранах”, - написав Президент.

Також він нагадав, що “новий парламент уже здійснив перший крок на шляху до цієї мети, попередньо схваливши законопроєкт про rebates. Остаточне його затвердження зробить територію України сприятливою для іноземного кінобізнесу. Отже, наші кіновиробники отримають неоціненне – міжнародний досвід, зростання виробництва та багатомільйонні інвестиції. Ми повинні дати українським кінематографістам можливість робити дві чудові речі – знімати кіно та жити”, - вважає Зеленський.

“Сьогодні я не просто вітаю з Днем українського кіно. Як вибагливий глядач я разом із мільйонами українців чекаю на захопливі кіноновинки вже у найближчому майбутньому! Створимо українське кіно разом!” - закликав він.

Як повідомляв Укрінформ, 12 вересня ВР в першому читанні схвалила законопроєкт №1058 “Про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні” щодо державної субсидії для повернення частини кваліфікованих витрат, здійснених іноземним суб’єктом кінематографії при виробництві (створенні) фільму в Україні».

“Два роки тому було прийнято закон про державну підтримку кінематографії, де передбачалося 10 видів (підтримки - авт.) один з них в цьому законі — це відшкодування класифікованих витрат іноземним продюсерам на гроші витрачені в Україні. Саме через існування такої норми західні продюсери знімають в Європі, де практично в усіх країнах діє закон щодо так званих ребейтів з середньою ставкою у 30%. Ми пропонуємо 25% плюс 5% за використання українських творів та сюжетних ліній в Україні”, - заявив народний депутат України Олександр Ткаченко під час презентації законопроєкту на засіданні ВР.

Читайте також: Сьогодні - День українського кіно

Він додав, що такі проєкти будуть зніматися з залученням українських продюсерів та сприятимуть появі нових українських серіалів та фільмів. За словами Ткаченка, в законопроєкті також є стаття, яка забороняє використання коштів на субсидіювання кіновиробників з країни-агресора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-