14 вересня: народний календар і астровісник

14 вересня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Симеона Стовпника; проводжаємо старий рік, зустрічаємо “бабине літо” та якою буде повня в Рибах

Сьогодні 1 вересня за старим стилем, початок індикту – церковного новоліття (нового року), а ще преподобного Симеона Стовпника. У давнину українці вірили, що Семен проводжав не тільки літо, але й увесь минулий календарний рік. Із цим днем було пов’язано чимало починань і обрядів. Зокрема, люди намагалися закінчити всі господарчі та торговельні угоди; сплатити податки і борги; ввечері по хатах запалювали посвіт, вогонь якого мав горіти до Великодня. У Києві (приблизно з ХVІ століття), під час великого ярмарку на Контрактовому майдані, пишно проходило «весілля свічки», або Свято свічки. На Поліссі існувала обрядодія «женити комина». На Семена майстрові люди – шевці, кравці, стельмахи, бондарі, ковалі, влаштовували «засиджини». Вони вносили до хати свій інструментарій і на півгодини бралися за роботу – «засиджували місце», оскільки з жнивами й осінньою сівбою вже впоралися. «Засиджувати» можна було протягом тижня – од Семена і до другої Пречистої (21 вересня). З цього дня бере свій початок і бабине літо, яке закінчується на другу Пречисту. Тому спостерігали, якою в цей день буде погода: якщо ясною, то осінь і зима порадують теплом і сонцем. А ще від Семена починалися перші ворожіння.

Іменинники нині Семен, Тетяна, Наталя і Марфа.

15-16 місячні дні. Сьогодні в космосі очікується декілька подій: повня о 7:34 в Рибах — одному з найбільш містичних і глибинних зодіакальних знаків, а ще, крім того, Меркурій і Венера майже одночасно увійдуть у сектор Терезів. Що це означає? А те, що певні процеси відбуватимуться деінде, поза зоною досяжності, приховано. Наче чарівник накине на них казковий покрив. Побільшає чогось дивного, заплутаного, містичного — як відомо, містицизм — чудова річ, але ним теж треба вміти користуватися, до того ж, якщо його не контролювати, він може перетворюватися іноді на справжнісінький хорор... На сьогодні й на завтра ліпше не планувати жодних важливих справ — відпочивайте, насолоджуйтеся осінню і чи не останнім теплом, а ще не забудьте подякувати небесам хоча б за минуле літо.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1929, – +2,8, а найтеплішим у 1903 – +30,8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-