Лікар: Фізкультура — це природний стимулятор, що добре діє та не має побічних ефектів

Лікар: Фізкультура — це природний стимулятор, що добре діє та не має побічних ефектів

Укрінформ
Рухова активність та фізичні вправи поліпшують роботу всіх систем та органів людини і запобігають розвитку серйозних захворювань, зокрема, серцево-судинних.

Про це Укрінформу розповів головний лікар Київського міського центру здоров'я Отто Стойка.

“Фізична активність та заняття спортом корисні насамперед для серцево-судинної системи. Фізичне навантаження сприяє перекачуванню та активній циркуляції крові. Це зміцнює серце, поліпшується й еластичність судин. Знижується й ризик захворіти на гіпертонічну хворобу. Навіть якщо вже є гіпертонічна хвороба, заняття спортом сприяють нормалізації гіпертонічного тиску, запобігають розвитку гострих серцевих порушень, зокрема, серцевій недостатності”, - зазначив лікар.

За його словами, регулярні заняття фізкультурою запобігають утворенню тромбів.

“Поліпшується постачання крові до органів та систем, бо відбувається рівномірний перерозподіл крові, це запобігає застою крові в організмі та тромбоутворенню, капіляри працюють краще. Доведено, що завдяки бігу антикоагулянтна властивість крові зростає до 10 разів. Поліпшуються кровообіг, робота м’язів, а також засвоєння глюкози, відтак у людини, яка регулярно займається спортом, знижується розвиток цукрового діабету”, - наголосив Стойка.

Він зазначив, що спорт також допомагає долати стрес та зміцнює нервову систему.

“Дуже корисний біг та заняття фізкультурою для нервової системи, активізується робота головного мозку. Поліпшується настрій завдяки виробленню значної кількості “гормонів радості” - ендорфінів. Хоча людина напружується фізично, вона почувається щасливою саме завдяки цим гормонам. Активізується увесь організм, а це й профілактика розвитку стресу. Знімається психічне та психологічне напруження, бо виділяються нейрогормони внаслідок стимулювання фізичної активності”, - сказав Стойка.

За його словами, рухова активність допомагає у роботі дихальної системи.

“Через легені вентилюється більше кисню, більше повітря потрапляє до організму. Це сприяє відновним процесам, поліпшується газообмін, постачання кисню до тканин. Людина не відчуває гіпоксії. Особливо це важливо для головного мозку. Тож, якщо ми проводимо багато часу у штучних умовах, тому це дуже важливо”, - наголосив Стойка.

Він підкреслив, що, загалом біг та заняття спортом — природні стимулятори для роботи усіх систем організму.

Читайте також: Супрун розповіла, як не зіпсувати здоров'я дитини у школі

“Біг або фізична активність зранку сприяють нормалізації гормональної діяльності... Фізкультура — це природний стимулятор, що добре діє та не має побічних ефектів”, - зазначив Стойка.

Він радить щодня проходити 10 тисяч кроків.

“У середньому достатньо активно займатися спортом три рази на тиждень протягом 20-30 хвилин. Це — щонайменше. Краще — до години. Дуже добре інтенсивно ходити щодня - по 6-7 км за годину. Це буде 10 тисяч кроків. Я також рекомендую, за найменшої можливості, підніматися сходами або схилами у парках або скверах. Це чудове навантаження”, - сказав Стойка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-