Календар на всю голову. 31 серпня

Календар на всю голову. 31 серпня

Укрінформ
Цього дня "Мерседес" англійської принцеси Діани врізався в 13-ту колону тунелю під мостом Альма  

31 серпня 12 року в місті Анцій, Римська імперія, народився Гай Юлій Цезар Август Германік (Калігула) - римський імператор в 37-41 рр., третій з династії Юліїв-Клавдіїв.

31 серпня 1422 року після смерті батька у віці восьми місяців Генріх VI постав на англійський трон. Після смерті свого діда Карла VI на підставі Договору в Труа, укладеного в 1420 році, Генріх став ще і королем Франції. В історію Генріх VI увійшов, як третій і останній король Англії з династії Ланкастерів.

31 серпня 1674 року в Род-Айленді, Нью-Йорк, влада суворо-пресуворо заборонила продавати спиртні напої індіанцям.

31 серпня 1795 року в Лондоні, Велика Британія, помер Франсуа-Андре Данікан Філідор - французький композитор, один з творців французької комічної опери. Крім того, він вважався найсильнішим шахістом світу.

31 серпня 1806 року в Дубліні, Ірландія, народився Чарльз Джеймс Лівер - ірландський письменник і лікар. У романах "Ірландський драгун Чарлз О'Маллі", "Гвардієць Джек Хінтон" автор гумористично змалював життя військових і дублінської аристократії, а в романах "Наш" Том Берк" і "О'Донох, розповідь про Ірландію п'ятдесят років тому" дав реалістичні описи ірландського суспільства.

31 серпня 1811 року в Тарбі, Франція, народився Теофіль Готьє - французький поет і критик, автор поетичної збірки "Емалі і камеї". Один з натхненників Парнасу.

31 серпня 1814 року в місті Бат, Англія, помер Артур Філліп - адмірал Королівського флоту Великої Британії, губернатор штату Новий Південний Уельс - першої європейської колонії на австралійському континенті.

31 серпня 1821 року в місті Потсдам, Німеччина, народився Герман фон Гельмгольц - німецький фізик, фізіолог, психолог і акустик.

31 серпня 1832 року в селі Крива (нині - Київська область) народився батько Агапій Гончаренко (в миру - Андрій Онуфрійович Гумницький) - відомий український священик, правозахисник, громадський діяч. Один з перших українських політичних емігрантів.

31 серпня 1834 року в місті Геттінген, Німеччина, помер Карл Людвіг Гардінг - німецький астроном, який відкрив астероїд Юнона, три комети, а також опублікував "Atlas novus coelestis" - зоряний каталог зі 120 000 зірками.

31 серпня 1867 року в Парижі, Франція, помер Шарль Бодлер - французький поет, есеїст, перекладач, літературний критик. Основоположник естетики декадансу і символізму, що вплинув на розвиток усієї наступної європейської поезії. Класик національної і світової літератури, видав епохальні збірники: "Квіти зла" ("Les Fleurs du mal"; 1857-1868 був виданий в трьох редакціях), "Штучний рай", "Паризький сплін", які відкрили дорогу в життя цілого покоління "проклятих поетів".

31 серпня 1870 року в К'яравалле, Італія, народилася Марія Монтессорі - італійський педагог-новатор, філософ, християнська гуманістка. Одним із свідчень міжнародного визнання Марії стало відоме рішення ЮНЕСКО (1988), що стосується всього чотирьох педагогів, що визначили спосіб педагогічного мислення в XX столітті: американця Джона Дьюї, німця Георга Кершенштейнера, італійки Марії Монтессорі і радянського педагога Антона Макаренка.

31 серпня 1874 року в Вільямсбурзі (Массачусетс, США) народився Едуард Лі Торндайк - американський психолог і педагог, який вивчав рухові реакції тварин і був прихильником теорії коннективізма. Президент Американської психологічної асоціації.

31 серпня 1887 року в Відні, Австрія, народився Фрідріх Адольф Панет - німецький хімік і геохімік. Він був членом Лондонського королівського товариства і почесним членом багатьох наукових товариств, президентом Об'єднаної комісії з радіоактивності Міжнародної ради наукових союзів.

31 серпня 1903 року в Бурже, Франція, народився Володимир Янкелевич - французький філософ і музикознавець. З 1944 року музичний редактор відповідав за музичні передачі Національного радіомовлення Франції, потім викладав в університетах Тулузи і Лілля, де він отримав звання професора. З 1951 року він був професором в Сорбонні.

31 серпня 1908 року в місті Фресно (Каліфорнія, США) народився Вільям Сароян - американський письменник вірменського походження. Автор п'єси "Найкращі роки вашого життя", а також автор романів "Людська комедія", "Мама, я тебе люблю", "Тату, ти збожеволів". Він був удостоєний Пулітцерівської премії, від якої відмовився, а також "Oscar" за найкращий сценарій ("Людська комедія").

31 серпня 1916 року в Аруванкаді, Індія, народився Роберт Генбері Браун - англо-австралійський астроном і фізик. У 1982-1985 рр. - президент Міжнародного астрономічного союзу.

31 серпня 1919 року об'єднані сили УГА і Дієвої армії УНР визволили Київ від більшовиків.

31 серпня 1919 року в Ірландії скасована цензура друку.

31 серпня 1920 року в Лейпцигу, Німеччина, помер Вільгельм Вундт - німецький психолог, фізіолог, філософ і мовознавець, який зіграв вирішальну роль у перетворенні психології в самостійну науку. В основному вчений відомий як засновник експериментальної психології і менш відомий як основна фігура в соціальній психології. Однак, останні роки життя Вундта пройшли під знаком психології народів (Völkerpsychologie), яку він розумів, як вчення про соціальну основу вищої ментальної діяльності.

31 серпня 1928 року в Берліні відбулася прем'єра мюзиклу "Тригрошова опера" ("Die Dreigroschenoper"), написана драматургом Бертольдом Брехтом і композитором Куртом Вайлем.

31 серпня 1939 року співробітники СС, переодягнені в польську військову форму, інсценували напад поляків на радіостанцію в місті Глайвіц (нині - Глівіце) і передали в ефір антинімецьке звернення польською мовою. Операція "Консерви" створила формальний привід для агресії проти Польщі і означала початок II Світової війни.

31 серпня 1941 року в місті Карлсруе, Німеччина, народився Вальтер Моссманн - німецький співак, автор пісень, письменник, журналіст, режисер, громадський діяч. З 1973 року публіцист зайнявся темою екології та політикою в галузі енергетики, рішучий критик атомної індустрії і співзасновник західнонімецького руху проти будівництва атомних електростанцій. З середини 1990-х рр. через рак горла артист припинив співати. З 2006 року він займався темою Чорнобиля.

31 серпня 1945 року у Львові помер Стефан Банах - польський математик, один з творців сучасного функціонального аналізу та Львівської математичної школи.

31 серпня 1948 року в Гановері, Німеччина, народився Рудольф Шенкер - німецький гітарист, засновник групи "The Scorpions".

31 серпня 1949 року в Філадельфії (Пенсильванія, США) народився Річард Гір - американський кіноактор і продюсер. Він запам'ятався за фільмами: "Хатіко: вірний друг", "Красуня", "Первісний страх", "Чикаго", "Дні жнив" та ін.

31 серпня 1955 року Вільям Кобб в Чикаго, Іллінойс, продемонстрував перший у світі автомобіль з сонячними батареями.

31 серпня 1963 року в Парижі, Франція, помер Жорж Брак - французький художник, графік, сценограф, скульптор і декоратор. У 1908-1913 рр. він разом з Пабло Пікассо стали першими представниками французького кубізму.

31 серпня 1966 року в Нью-Йорку розпочався перший шаховий турнір між комп'ютерами.

31 серпня 1969 року в місті Де-Мойн (Айова, США) загинув Роккі Марчіано - американський боксер-професіонал, чемпіон світу у важкій вазі. Єдиний боксер-важкоатлет з титулом, який ні разу не зазнав поразки на професійному рингу в 49 проведених боях. Після закінчення професійної кар'єри він розвинув себе як успішний бізнесмен.

31 серпня 1973 року в місті Палм-Десерт (Каліфорнія, США) помер Джон Форд - американський режисер, продюсер, сценарист, актор, оператор, монтажер. Вибрана фільмографія постановника: "Диліжанс", "Могамбо", "Шукачі", "Риф Донована", "Війна на Дикому Заході". Володар чотирьох статуеток "Oscar" за картини "Інформатор", "Грона гніву", "Якою зеленою була моя долина", "Тиха людина".

31 серпня 1974 року в Києві народився Андрій Медведєв - український тенісист, перша ракетка країни. Українець провів у професійному тенісі десять років з 1991 по 2001 рр. За цей час він виграв 11 титулів в одиночному розряді, був четвертою ракеткою світу, виходив у фінал "Roland Garros", а також здобув перемогу в цьому турнірі серед юнаків.

31 серпня 1985 року в місті Мельбурн, Австралія, помер Френк Макфарлейн Бернет - австралійський імунолог і вірусолог. Спільно з Пітером Медаваром став лауреатом Нобелівської премії з фізіології або медицини.

31 серпня 1989 року в Новомиргороді, Кіровоградська область, помер Степан Кожум'яка - український інженер-мостобудівник, автошляховик, філолог, публіцист. Активний учасник дисидентського руху опору, борець за культурно-духовні і політичні права українського народу. Він тричі відбував покарання в сталінських таборах.

31 серпня 1990 року в Києві помер Станіслав Тельнюк - український поет, прозаїк і літературний критик. Дочки Леся і Галя стали відомими українськими співачками, склавши дует "Сестри Тельнюк".

31 серпня 1991 року американська снід-метал-група "Metallica" зі своїм новим однойменним диском зайняла перше місце в офіційному чарті США.

31 серпня 1995 року в Клівленді, Огайо, відкрилися музей і Зал Слави рок-н-ролу (Rock Аnd Roll Hall оf Fame). Цим американське місто обгрунтувало свої претензії називатися батьківщиною рок-н-ролу, бо тут вела мовлення радіостанція WMMS і тут працював діджеєм Алан Фрід, який придумав на початку 1950-х рр. сам термін - rock'n 'roll. На першому засіданні організаційного комітету в 1986 році була названа перша десятка членів. Нові члени залу оголошуються щорічно. На церемонії "введення в Зал" вони, як правило, дають звітний концерт.

31 серпня 1995 року з космодрому Плесецьк, але вперше під юрисдикцією України, був успішно проведений запуск першого українського супутника "Січ-1" вітчизняною ракетою-носієм "Циклон".

31 серпня 1997 року "Мерседес" англійської принцеси Діани, яка разом зі своїм другом Доді аль-Файєдом намагалася тікати від переслідування нахабних папарацці, врізався в 13-ту колону тунелю під мостом Альма. Всі троє: водій і двоє пасажирів - загинули на місці. Вже 3 вересня 1999 року у Франції суддя припинив справу проти дев'яти журналістів, які переслідували машину в ніч загибелі англійської принцеси. Винним в інциденті визнали водія Анрі Полема, який, нібито, був п'яний, їхав з перевищенням швидкості і не впорався з керуванням.

31 серпня 1997 року був встановлений новий світовий рекорд - за сім годин, танцюючи чечітку, американець Девід Мінан пройшов 45,45 км.

31 серпня 2002 року відбувся політ першого автожиру (гвинтокрилий літальний апарат, і він же - ґіроплан, гірокоптер, ротоплан) незалежної України КП-01, створеного компанією "Кіївпром".

31 серпня 2002 року в Нью-Йорку, США, помер Лайонел Гемптон - американський вібрафоніст-віртуоз, барабанщик, бендлідер, актор і шоумен, один з останніх героїв золотої ери джазу.

31 серпня 2005 року в Лондоні, Велика Британія, помер Юзеф Ротблат - британський фізик польського походження, радіобіолог, громадський діяч, член Лондонського королівського товариства. Лауреат Нобелівської премії миру за зусилля, спрямовані на ядерне роззброєння. Один із засновників і керівників Пагуошського руху вчених, іноземний член Національної академії наук України, почесний і іноземний член ряду академій наук і наукових товариств.

31 серпня 2015 року в Києві під стінами українського парламенту сталися сутички, в результаті яких загинули 4 бійці Нацгвардії. Приводом для протестів стало підтримання Верховною Радою в першому читанні зміни до Конституції України щодо децентралізації.

Олександр Рудяченко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-