Супрун розповіла, як правильно копати картоплю

Супрун розповіла, як правильно копати картоплю

Укрінформ
В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун у період збору врожаю картоплі розповіла українцям про її користь, способи приготування та безпечного збору.

Свої поради урядовець оприлюднила на сторінці у Facebook.

“100 грамів вареної чи печеної картоплі дають нам всього лише 94 ккал. Це менше, ніж рис чи спагеті. Інша річ, що за раз ми їмо більше, ніж 100 грамів, і їмо картоплю з чимось жирним. Саме приготування картоплі з використанням олії, вершків, сметани, сиру, жирного м’яса, шинки збільшує її калорійність в рази” - зазначила Супрун.

Вона звернула увагу на високий глікемічний індекс картоплі. Це означає, що рівень глюкози крові зростатиме досить швидко після поїдання картоплі.

Урядовець радить їсти картоплю разом з овочами. Глікемічне навантаження (кількість вуглеводів у порції) не зміниться, але сповільнити зростання рівня глюкози можна завдяки овочевому салату і фруктам на десерт замість солодощів.

За її словами, в картоплі мало білка —1-2%, але його амінокислотний склад досить повноцінний, і це більше, ніж в низці овочів. У ній багато калію, магнію, фосфору, а також багато клітковини, вітаміни С та В6.

Супрун також підкреслила, що ідеальна страва з картоплі має бути нежирна, холодна, приготована у шкірці і доповнена овочами. Картоплю краще за все запікати чи відварювати в шкірці, на пару, або готувати у мікрохвильовці. Так вітамін С і калій не втрачатимуться.

Відварену чи печену картоплю вона радить додавати в салати. Пюре можна робити не на молоці чи вершках, як заведено в багатьох сім’ях, а на тій воді, в якій картопля варилася.

“Деруни чи смажена картопля надто смачні (і некорисні), щоб їх часто їсти. Проблема в соняшниковій олії, на якій смажать, та її кількості в кінцевій страві. В ній багато омега-6 жирних кислот. Їх надлишок сприяє формуванню про-запального фону. При сильному нагріванні соняшникова олія (як всі олії) утворює альдегіди”, - додала в.о. міністра охорони здоров’я.

Супрун також пояснила чи впливає кроплена картопля на здоров’я. Тут, за її словами, головна загроза пестицидів не для кінцевого споживача. Вони діють передусім на людину, що їх розпилює, а також можуть потрапляти в середовище і руйнувати біорізноманіття.

Читайте також: Супрун не радить смажити шашлик топлес

Під час копання картоплі вона радить берегти поперек, адже це сильно навантажує поперек і спину та розтягує підколінні зв’язки. "Тому важливо навантажувати і протилежні групи м’язів, тобто прогинатися назад, розтягувати квадрицепс стегна (взятися за ступню і підтягнути ноги до сідниці). Тримайте поперек в теплі", - написала урядовець.

Вона рекомендує працювати у спеціальних міцних рукавицях, стійких до порізів, а якщо нахилятися важко, підстелити щось під коліна і працювати так, а також оновити щеплення від дифтерії і правця.

"Пийте воду, захищайте шкіру від ультрафіолету, вмійте вчасно спинитися. Що менша у вас ділянка картоплі, то краще для вашого здоров’я. Не прагніть викопати все за вихідні перед першим вересня. Можна почати копати раніше на кілька тижнів, і завершити за кілька тижнів пізніше", - зауважила Супрун.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-