Календар на всю голову. 28 липня

Календар на всю голову. 28 липня

Укрінформ
Цього дня в 1900 році Луї Лессінг приготував перший в Америці гамбургер, а в 1914 році почалася Перша світова війна

28 липня 1458 року в Неаполі, Італія, народився Якопо Саннадзаро - італійський гуманіст і поет.

28 липня 1588 року поблизу британського узбережжя з'явилися кораблі Непереможної Армади - іспанського флоту, який складався зі 130 кораблів, 8 тисяч моряків і 19 тисяч солдатів. Із Лісабона вони прибули завойовувати Англію.

28 липня 1655 року в Саннуа, Франція, помер Сірано де Бержерак - французький письменник, драматург і дуелянт. Автор п'єси "Le Pédant joué", романної дилогії під загальною назвою "Histoire comique des États et Empires de la Lune" і "Histoire comique des États et Empires du Soleil", де від першої особи автор описав уявні подорожі на Місяць і Сонце і життєвий уклад аборигенів.

28 липня 1741 року в Відні (Габсбурзька монархія) помер Антоніо Вівальді - італійський композитор, скрипаль-віртуоз, педагог, диригент, католицький священник. Найбільший представник італійського скрипкового мистецтва XVIII ст., який за життя здобув славу у всій Європі. Майстер ансамблево-оркестрового концерту - кончерто гроссо, автор 40 опер. Композитор переважно відомий завдяки інструментальним концертам, особливо для скрипки, найбільш знаним вважається цикл з чотирьох скрипкових концертів "Пори року".

28 липня 1750 року в місті Лейпциг, Німеччина, помер Йоганн Себастьян Бах - німецький композитор, представник епохи бароко, органіст-віртуоз, музичний педагог. Він написав понад тисячу творів. Крім опери, в його творчості представлені всі значущі жанри того часу. Він - знаменитий майстер поліфонії, продовжувач старовинних традицій.

Ввечері 28 липня 1794 року в Парижі на площі Революції останнім з числа заколотників страчено Максиміліана Робесп'єра - діяча Великої французької революції. Під оплески присутніх відсічену голову Робесп'єра показали народу. Тіло поховали в братській могилі кладовища Ерансі (Сimetière des Errancis) і засипали вапном, щоб від лідера нібито не залишилося ніяких слідів. Крім Робесп'єра, в той день стратили ще 21-го діяча Великої Французької революції. Термідоріанський переворот 27-28 липня означав кінець якобінської диктатури. Французький адвокат, революціонер, один з найбільш відомих і впливових політичних діячів Великої Французької революції став лідером якобінців і водночас – жертвою Великої Французької революції.

28 липня 1804 року в місті Ландсгут (Баварія, Німеччина) народився Людвіг Фейєрбах - німецький філософ-гуманіст, енергійний і послідовний критик ідеалізму і релігії, який вважав, що філософія повинна стати вченням про людину.

28 липня 1811 року в Мілані, Італія, народилася Джулія Грізі - італійська оперна співачка (сопрано), яку називають найвидатнішою співачкою і ставлять в один ряд з такими майстрами, як Марія Малібран і Поліна Віардо.

28 липня 1811 року в Відні, Австрія, помер Генріх Йосип Коллін - австрійський драматург і поет.

28 липня 1812 року в Варшаві, Польща, народився Юзеф Ігнацій Крашевський - польський письменник, публіцист, історик.

28 липня 1818 року в Парижі, Франція, помер Гаспар Монж - французький математик, геометр, державний діяч, морський міністр Франції.

28 липня 1844 року в Лондоні, Велика Британія, народився Джерард Гопкінс - англійський поет.

28 липня 1858 року Вільям Гершель, який служив в Індії в 1853-1878 рр., запропонував використовувати для ідентифікації особи людини відбитки пальців. Цей містер практикував дактилоскопію, коли місцевим жителям виплачувалися урядові допомоги. Щоб виключити махінації з подвійними виплатами, Вільям Гершель велів ставити відбитки пальців на квитанціях і в реєстраційній книзі одержувачів. Він також запропонував застосовувати дактилоскопію в одній з в'язниць округу - так і почалося застосування відбитків пальців в криміналістиці.

28 липня 1858 року, здійснивши підйом на аеростаті, французький фотограф і карикатурист Надар (справжнє ім'я – Гаспар Фелікс Турнашон) виконав першу в світі аерофотозйомку. Раніше, у 1855 році він запатентував використання аерофотографії для виготовлення карт і розвідки.

28 липня 1866 року в Кенсінгтоні, Лондон, народилася Беатрікс Поттер - англійська дитяча письменниця і художниця. Авторка популярних книжок: «Казки про Кролика Пітера», «Казка про Білку Наткін» та інших.

28 липня 1887 року в Бленвіль-Кревон, Франція, народився Марсель Дюшан - французький і американський художник, шахіст, теоретик мистецтва, який стояв біля витоків дадаїзму та сюрреалізму. Творча спадщина відносно невелика, але завдяки оригінальності ідей автор вважається однією з найвпливовіших фігур в мистецтві XX ст. Його творчість мала вплив на формування поп-арту, мінімалізму, концептуального мистецтва тощо.

28 липня 1896 року в Вашингтоні, США, народилася Барбара Ла Марр - американська актриса і сценаристка.

28 липня 1899 року в селі Білки (нині - Закарпатська область) народився Іван Фірцак (Кротон-Фірцак) - знаменитий боксер, боєць вільного стилю, силач, артист цирку. У 1928 році він був визнаний найсильнішою людиною планети. Деякі силові трюки Івана Фірцака-Кротона досі ніхто не може повторити.

28 липня 1900 року в своїй закусочній "Louis 'Lunch" в Нью-Хевен, Коннектикут, американський гастроном Луї Лессінг приготував і продав перший гамбургер. Сучасні американські історики вважають: гамбургери винайшли на території Київської Русі. Кілька тисяч років тому кочівники-скіфи смажили шматки яловичини і їли м'ясо, поклавши між двома шматками хліба. Однак на територію США гамбургери привезли емігранти з Німеччини. На початку ХІХ ст. вони стали годувати жителів США біфштексами по-гамбурзьки, звідси й пішла назва - гамбургер. Втім, першість Луї Лессінга заперечується багатьма, зокрема й компанією "McDonald's", яка вважає: гамбургер придумав Флетчер Девіс з Техасу в кінці 1880-х. У 2000 році за результатами своїх досліджень край суперечкам поклала Бібліотека Конгресу США: саме містера Лессінга було названо гастрономом, який зробив в США перший гамбургер.

28 липня 1900 року в місті Їчин, Чехія, народився Йозеф Кнап - чеський прозаїк, поет, публіцист, історик, літературознавець і театральний критик.

28 липня 1902 року в Відні, Австрія, народився Карл Поппер - австрійський і британський філософ і соціолог, творець теорії відкритого суспільства, основоположник філософської концепції критичного раціоналізму, один з найвпливовіших філософів науки XX ст.

28 липня 1902 року в Ок-Парку (Іллінойс, США) народився Кеннет Ферінг - американський поет, прозаїк, який прославився своїми крутими детективами, написаними вишуканою поетичною мовою.

28 липня 1909 року в Оффенбурзі, Німеччина, народилася Енне Бурда - засновниця і видавчиня фешн-журналу "Burda Moden".

28 липня 1911 року в Києві народився Володимир (Джорджо) Щербаненко - італійський письменник українського походження, визнаний "італійським Сіменоном", один з родоначальників італійського кримінального роману. Автор книг: "Приватна Венера", "Міланці вбивають по суботах" тощо.

28 липня 1914 року після вбивства ерцгерцога Фердинанда Австро-Угорщина оголосила війну Сербії - так почалася I Світова війна.

28 липня 1916 року в Англії був офіційно заборонений імпорт опіуму та кокаїну.

28 липня 1922 року в Брюсселі, Бельгія, народився Жак Пікар - швейцарський океанолог, один з трьох людей, хто побував на дні Маріанської западини.

28 липня 1925 року в Нью-Йорку, США, народився Барух Бламберг - американський лікар і вчений. Лауреат Нобелівської премії з фізіології або медицини.

28 липня 1927 року в місті Мельфі, Італія, народився Паскуале Феста Кампаніле - італійський режисер, сценарист і письменник.

28 липня 1929 року в Саутгемптоні (Нью-Йорк, США) народилася Жаклін Кеннеді-Онассіс (в дівоцтві Бувьє) - перша леді США з 1961 по 1963 рік, дружина Джона Кеннеді. Саме Джекі істотно змінила роль перших леді в житті Сполучених Штатів.

28 червня 1930 року в селищі Рамелтон, Ірландія, народився Вільям Кемпбелл - американський біохімік ірландського походження, доктор наук Університету Вісконсин-Медісон, професор Університету Дрю. У 2015 році він розділив Нобелівську премію з фізіології або медицини разом з Сатоші Омура і Ту Юю. Їм вдалося відкрити новий клас ліків на основі авермектинів, що дозволило ефективніше лікувати інвазії, що викликаються паразитичними черв'яками (зокрема, онхоцеркоз і елефантіаз).

28 липня 1937 року в Нейї-сюр-Сен, Франція, народився Франсіс Вебер - французький режисер і сценарист.

28 липня 1937 року в Миколаєві був заарештований за звинуваченням у контрреволюційній діяльності Микола Леонтович - український меценат, міський голова Миколаєва. Він відкрив у власному будинку акваріум, який став основою міського зоопарку. У травні 1917 року за рішенням Миколаївської ради робітничих депутатів його заарештували, помістивши до серпня 1919 року під арешт. Після звільнення був призначений директором Держакваріума. У 1930 році чиновника перевели... в наукові співробітники, в 1935 році - звільнили. Після звільнення працював касиром на ТЕЦ.

28 липня 1940 року в Кіровограді (нині - Кропивницький), Кіровоградська область, народився Володимир Симоненко - український джазовий піаніст, музикознавець, музично-громадський діяч. Заслужений працівник культури України.

28 липня 1941 року в місті Нумеа (Нова Каледонія) народився Колін Гіггінс - американський сценарист австралійського походження, драматург і режисер.

28 липня 1943 року в Гетч-Енді (Мідлсекс, Лондон) народився Річард Райт - британський співак, піаніст, продюсер, композитор, учасник групи "Pink Floyd".

28 липня 1945 року близько 10 години ранку, втративши орієнтування в тумані, 12-тонний бомбардувальник ВПС США В-25 врізався в 79-й поверх нью-йоркського хмарочосу Емпайр-Стейт-Білдінг. З пошкоджених баків витекло паливо, і на двох поверхах будівлі спалахнула пожежа, загинуло 14 осіб. Один з двигунів випав через південний фасад хмарочоса і звалився на розташований внизу пентхаус.

28 липня 1954 року в місті Сабанета, Венесуела, народився Уго Чавес - венесуельський державний і політичний діяч, президент Венесуели, голова партії "Рух за П'яту республіку", потім – Об'єднаної соціалістичної партії Венесуели, в яку разом з кількома політичними партіями влився Рух.

28 липня 1959 року пошта Великої Британії ввела поштові індекси і встановила у відділеннях сортувальні машини.

28 липня 1960 року в Сальто, Уругвай, помер Енріке Аморім - уругвайський письменник і есеїст, автор сценаріїв.

28 липня 1965 року в Японії помер Едогава Рампо - японський письменник і критик, якого вважають засновником сучасного японського детективного жанру. У 1926 році прозаїк надрукував перший роман, а вже в 1931 році випустив зібрання творів. У 1947 році він став одним із засновників "Клубу японських детективних письменників", а в 1954 році заснував літературну премію за кращий твір у детективному жанрі.

28 липня 1972 року в Фармінгтон Гілз (Мічиган, США) народилася Елізабет Берклі - американська модель і актриса телебачення. Відома за фільмами: "Прокляття нефритового скорпіона", "Щонеділі", "Клуб перших дружин".

28 липня 1991 року в Києві помер Петро Масоха - український театральний діяч і кіноактор. Він зіграв у картинах: "Щорс", "Тринадцять", "Іван", "Земля", "Арсенал".

28 липня 1992 року в Афганістані жінкам заборонили з'являтися на телебаченні.

28 липня 1998 року в Варшаві, Польща, помер Збіґнєв Герберт - польський поет, драматург, есеїст. Він став лауреатом багатьох міжнародних і польських премій, зокрема: Ніколауса Ленау, Йоганна Гердера, Франческо Петрарки, Незалежної профспілки "Солідарність" і СЕМП Шажінського, Бруно Шульца, Польського ПЕН-Клубу, Єрусалимської премії, німецької критики за кращу книгу року, Т. С. Еліота та ін.

28 липня 2001 року в Міннеаполісі, США, помер Олексій Булавицький - український живописець-пейзажист імпресіоністичного напрямку.

28 липня 2006 року в Києві помер Володимир Дахно - український художник-мультиплікатор, режисер, сценарист. Лауреат Державної премії імені Т. Г. Шевченка. Народний артист України. Відомий як автор всенародно улюблених мультфільмів, зокрема серіалу "Як козаки ..."

28 липня 2006 року в Лондоні, Велика Британія, помер Девід Геммел - британський письменник-фантаст, визнаний автор жанру героїчного фентезі.

28 липня 2006 року в місті Олд-Лайм (Коннектикут, США) помер Роджер Торі Петерсон - американський орнітолог і письменник.

28 липня 2014 року в Житомирі помер Іван Сльота - український хоровий диригент, художній керівник і головний диригент Поліського державного ансамблю пісні і танцю "Льонок", автор численних поетичних і музичних збірок. Професор Житомирського державного університету імені І. Франка. Член Національної спілки письменників України та Всеукраїнської національної музичної спілки. Народний артист.

Олександр Рудяченко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-