Кіночервень: Вірджинія Вулф, Джакомо Казанова і світ без «Бітлз»

Кіночервень: Вірджинія Вулф, Джакомо Казанова і світ без «Бітлз»

Укрінформ
Кіношний і особливо кінофестивальний розклади червня не дадуть нудьгувати українським синефілам

Фільми, які виходять у вітчизняний прокат у червні, присвячені історичним постатям, без яких важко уявити епохи, які стали свідками їх звершень. В одній же із представлених картин нам пропонують не надто райдужне зображення реальності, яка залишилася без однієї зі своїх головних мистецьких прикрас.

З 6 ЧЕРВНЯ

Віта і Вірджинія / Vita and Virginia

У другому своєму фільмі британська постановниця Чанія Баттон звертається до популярної теми квітів поезії, які ростуть з любовних перипетій. У центрі сюжету – взаємини Вірджинії Вулф (Елізабет Дебікі), визнаного генія англійської прози, однієї з найбільш відомих представниць «потоку свідомості», і Віти Секвілл-Уест (Джемма Артертон), поетеси і світської левиці. Заміжні представниці лондонської богеми знаходять у романтичному зв'язку угамування своїх прихованих раніше бажань. Почуття до Віти стають для Вірджинії джерелом натхнення при створенні одного з найвідоміших її романів, «Орландо».

Варто нагадати, що нашим глядачам знайома дебютна стрічка Чанії Баттон «Хто горить горить горить», що стала володарем Гран-прі Одеського МКФ, про яку ми писали у відповідному матеріалі.

З 13 ЧЕРВНЯ

Доміно / Domino

Класик «Нового Голлівуду», чи не найбільш талановитий наслідувач Хічкока і один з кращих, поряд з Френсісом Фордом Копполою та Мартіном Скорсезе, творців гангстерських драм, Брайан де Пальма, здається, зійшов з кінематографічного олімпу після здійсненої у 2006-му році дуже невдалої екранізації «Чорної орхідеї» Джеймса Елроя, а після «Пристрасті» 2012-го року, яку піддали нищівній критиці, взагалі думав про завершення режисерської кар'єри. Нове джерело натхнення він відшукав у Данії, знявши фільм за сценарієм відомого кінодраматурга (відомого насамперед стрічкою «Кон-Тікі») Петтера Скавлана.

Центральний персонаж стрічки – детектив з Копенгагена (Ніколай Костер-Валдау), що розслідує вбивство напарника, до якого причетні терористи ІДІЛ. Зі свого боку, сам герой стає мішенню для нечистого на руку агента ЦРУ (Гай Пірс).

За словами самого де Пальми, данський досвід виявився доволі непоганим у сенсі творчого результату, однак через нерозторопність місцевих продюсерів був близький до фінансової катастрофи, тому, очевидно, незалежно від подальших творчих планів, надалі він буде шукати товариства муз в інших краях.

З 20 ЧЕРВНЯ

Форд проти Феррарі / Ford vs. Ferrari

Якою б дріб'язковістю не характеризувалася наша амбіційність, до яких би підлостей і героїзму, що спричиняв людські жертви, не призводила, не можна заперечувати її значення для розвитку науки і техніки. Так, важливий внесок в автомобілебудування зробила боротьба команд «Форда» і «Феррарі» за першість у гонці «24 години Ле-Мана», відомої також як «Гран-прі витривалості і економічності», що відбувалася у 1960-х. Генрі Форд II, син прославленого автомобільного короля, який очолив його імперію, сповнений рішучості перемогти завжди першого Енцо Феррарі. Його головним соратником стає видатний інженер Керролл Шелбі.

Винаходи та удосконалення, які з'явилися завдяки цьому суперництву, використовуються повсюди в наші дні, коли ніхто вже не пам'ятає про результат перегонів півстолітньої давності. Ймовірно, режисерові Джеймсу Менголду вдасться на деякий час врятувати його від забуття.

З 27 ЧЕРВНЯ

Вчора / Yesterday

Режисер стрічок «Неглибока могила», «На голці» і «Мільйонер з нетрів» Денні Бойл зняв фільм про горезвісного музиканта (Гімеш Патель), який отримує доволі незвичайну можливість врятувати свою кар'єру: світ, який, очевидно, наближається до заслуженої загибелі, геть забуває про існування «The Beatles». Герой, єдиний з живих, пам'ятає пісні ліверпульської четвірки, починає виконувати їх як власні, і поступово досягає певного успіху – нехай шедеври півстолітньої давності і не повною мірою відповідають сучасним смакам.

Автором сценарію виступив один з найбільш відомих британських кінодраматургів Річард Кертіс, відомий насамперед за фільмами «Чотири весілля і одні похорони» і «Реальне кохання».

Казанова. Остання любов / Dernier amour

Популярний французький постановник Бенуа Жако, який створив картини про кількох ключових постатей XVIII століття від маркіза де Сада до Марії-Антуанетти, вирішив віддати належне і Джакомо Казанові, цьому тотему і парадному штандарту чоловічого шовінізму. При цьому обраний епізод з біографії венеціанського спокусника є немов би відплатою за його насичене любовними перемогами життя.

Дія розгортається в Лондоні 1763-го року, де Казанова, познайомившись з юною авантюристкою Марі де Шарпійон, чи не вперше у житті відчуває справжнє любовне почуття – і розуміє, що його чари або не діють на об'єкт пристрасті, або ж зраджують його, вже немолодого чоловіка, взагалі. Однак герой не може змиритися з поразкою і вирішує вдатися до засобів, які раніше викликали у нього страшну огиду.

ФЕСТИВАЛІ МІСЯЦЯ

Фестиваль «Британський театр кіно» у кінотеатрі «Київ» продовжиться 8-го червня виставою «Аудієнція», в якій Гелен Міррен у трохи гротескній манері повторює своє виконання ролі королеви Єлизавети, яке відзначили «Оскаром».

11-го червня буде представлена найбільш прославлена у світовому мистецтві комедія про двійників «Дванадцята ніч» в блискучій постановці Шекспірівського театру «Глобус».

18-го червня знову покажуть виставу за мотивами великого фільму Джозефа Манкевича «Все про Єву», поставлену відомим режисером Іво ван Гове.

Ще один з головних шедеврів комедійного генія Вільяма Шекспіра, п'єса «Як вам це сподобається», буде представлений 25-го червня у постановці Королівської Шекспірівської компанії.

З 12-го по 16-е червня в кінотеатрі «Київ» пройде фестиваль «Тиждень швейцарського кіно». У програму увійшли чотири повнометражні картини, які стали найбільш значимими зразками швейцарської кінематографії останніх років, включно із «Щасливим Лазарем» Аліче Рорвахер, який отримав приз за кращий сценарій на Канському МКФ. Фільм розповідає про долю праведника в людському суспільстві.

Повна програма розміщена на сайті компанії «Артхаус трафік», яка організувала захід.

Показ фільмів-виставок у кінотеатрі «Київ» продовжиться 16-го червня стрічкою «Ван Гог і Японія», яка присвячена однойменній виставці, що пройшла у музеї великого художника в Амстердамі.

19-го червня буде показаний фільм «Музей Прадо» про головне іспанське – і одне з найкращих в світі – зібрання живопису.

23-го червня буде показаний фільм «Я, Клод Моне», знятий на основі листів і щоденникових записів відомого імпресіоніста.

«Дивовижний світ Ієроніма Босха», присвячений виставці художника, що пройшла у його рідному місті Гертогенбосі і зібрала велику частину спадщини цього генія Північного Відродження, буде показаний 30-го червня.

Організований Національним центром Довженка Десятий фестиваль німого кіно та сучасної музики «Німі ночі», який перші сім років проводився в Одесі, а позаминулого року був перенесений до столиці, з 20-го по 22-е червня пройде в Києві, а з 22-го по 23-е – в Одесі. Глядачам цього найбільшого у Східній Європі огляду архівного кіно будуть представлені шість картин, які до недавнього часу вважалися навіки втраченими в катаклізмах 20-го століття: дві українські стрічки, заборонені за невідповідність соцреалістичній естетиці, – «Штормові ночі» видатного кіноавангардиста Івана Кавалерідзе і «Пригоди полтиника» Акселя Лундіна – рідкісний приклад німої дитячої комедії; мелодрама російського режисера Євгена Червякова «Мій син» з киянкою Анною Стен, яка згодом підкорила Голівуд, у головній ролі, і шведська драма «Карусель», поставлена вихідцем з Білої Церкви Дмитром Буховецьким; загублені та віднайдені шедеври австрійського кінематографа «Маленька Вероніка» Роберта Ланда і «Місто без євреїв» Ганса Карла Бреслауера.

Повний опис заходів - на ФБ-сторінці заходу.

Найстаріший огляд українських короткометражних стрічок, подарунок для цінителів кінематографічного екстриму, фестиваль «Відкрита ніч» пройде у 22-й раз в ніч з 29-го на 30-е червня. Основним майданчиком стане київський «Арт-причал», покази пройдуть в 70-ти містах і селищах в Україні та за кордоном.

Повний список локацій і програма скоро будуть доступні на сайті фестивалю.

Олександр Гусєв

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-