Дніпровський театр імені Шевченка з аншлагом показав у Торонто виставу про АТО

Дніпровський театр імені Шевченка з аншлагом показав у Торонто виставу про АТО

Фото
Укрінформ
Дніпровський театр імені Шевченка виступив у Торонто з виставою "АТО – Ангели тебе оберігають" про будні українських військових на Донбасі, кошти від показу якої будуть направлені на допомогу українській армії.

Про це повідомили Укрінформу в прес-службі театру.

"Кульмінацією творчого візиту Дніпровського академічного музично-драматичного театру ім. Шевченка до Канади стала вистава-концерт "АТО – Ангели тебе оберігають", - йдеться у повідомленні.

Як пояснив автор сценарію та режисер, ветеран АТО Ігор Кирильчатенко, ця вистава – про будні українських воїнів на Донбасі, про коріння війни з Росією: від часів козацької доби до подій Революції Гідності. "Ми хочемо показати цим концертом – і тут, в Канаді, і у нас в Україні, що війна не закінчилась, війна триває. Як би ви це не називали – АТО, ООС, ще якось… Це справжня російсько-українська війна. І наші хлопці боронять свою землю. І ми приїхали до Канади, щоб віддячити усім тим, хто допомагав і далі підтримує Україну, наше військо", - наголосив Кирильчатенко.

Як повідомили у прес-службі театру, зал на 250 місць був повний. Канадці родинами прийшли подивитися гру дніпровських акторів. Час від часу люди не стримували сліз.

Після завершення вистави українські організації Канади передали 10 спеціальних візочків для Дніпровського військового шпиталю ЗСУ. Це обладнання є унікальним: воно призначене і для пересування поранених, і для їхньої реабілітації. Ціна квитка (35 доларів) – також своєрідний внесок у допомогу українській армії, зазначили організатори заходу.

"Ми працюємо системно на потреби українських бійців. Свого часу ми відправляли до України і одяг, і товари першої необхідності. Навіть тепловізори. Те, що потрібне, ми його тут знаходимо, купуємо та відсилаємо", - зазначив канадський волонтер Ростислав Барсук, який був серед глядачів вистави.

Як наголошується у повідомленні, загалом Канада вже надала понад 100 мільйонів доларів на тренування українських військових, придбання нелетальних засобів оборони та реабілітацію поранених.

Творчий візит Дніпровського академічного музично-драматичного театру ім. Шевченка до Канади триватиме до 5 червня. З аншлагами відбулися вистави театру на кількох престижних фестивалях та школах з українською мовою навчання.

"Сьогоднішня вистава була ключовою під час нашого візиту до Канади. "Ангели тебе оберігають", по суті, - новітня українська драматургія, яку ми прагнули показати прихильному канадському глядачеві. А оця воєнна тематика – природна для сучасного Дніпра, бо ми себе усвідомлюємо – прифронтовим містом. За 200 кілометрів на схід – окупований Донецьк", - наголосила директор театру Оксана Петровська.

Дніпровський академічний музично-драматичний театр ім. Шевченка заснований 23 серпня 1918 року указом гетьмана України Павла Скоропадського. Театр відкрито прем’єрною виставою "Лісова пісня" Лесі Українки. З 1927 року постійне місце перебування театру - місто Дніпро. На сцені театру виступали Лесь Курбас, Гнат Юра, Наталія Ужвій, Микола Садовський, Леонід Задніпровський, Лідія Кушкова. Серед сучасних акторів - ветерани війни на сході України. Колектив театру дав 5 концертів в зоні АТО та в місцях дислокації ООС.

Читайте також: Третина молоді не знає, як почалась війна на сході України

З 2018 року Дніпровський академічний музично-драматичний театр ім. Шевченка має статус Національного. Театр – поки єдиний у Дніпрі з виключним україномовним репертуаром.

Візит Дніпровського академічного музично-драматичного театру ім. Шевченка до Канади відбувається за підтримки благодійного фонду "Солідарність".

Фото: прес-служба театру

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-