Сьогодні відзначають Всесвітній день без тютюну

Сьогодні відзначають Всесвітній день без тютюну

Укрінформ
Сьогодні, за ініціативою ВООЗ, відзначається Всесвітній день без тютюну.
Всесвітній день без тютюну проголошений у 1987 році з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я з метою привернення уваги до розповсюдження у світі тютюнокуріння і його негативного впливу на здоров’я і тривалість життя людей.

До ХVІ століття тютюн ріс тільки в Північній і Південній Америці. За доби Великих географічних відкриттів його завезли до Європи – Іспанії, Франції, Португалії – головних країн-спонсорів морських експедицій.

Латинська назва тютюну – Nicotiana. Рослина була названа на честь французького дипломата і вченого (посла в Португалії) Жана Ніко. Саме він ввів моду на нюхання тютюну при французькому дворі. Однією з затятих прибічниць духмяного зілля була королева Катерина Медічі. А от звичку до куріння тютюну поширили англійці. Сталося це приблизно в середині 60-х років ХVІ століття. За якихось 150 років тютюн поширився Євразією і потрапив до Африки.

З кожним століттям залежність від тютюну в світі зростала. Справжньою епідемією куріння стало у минулому столітті. За даними ВООЗ, у ХХ столітті тютюн став причиною 100 мільйонів випадків смерті. При збереженні нинішніх тенденцій у ХХІ столітті від тютюну може померти мільярд людей. Вже до 2030 року число випадків смерті, пов’язаних із тютюном, перевищить 8 мільйонів на рік. Понад 80% з цих випадків смерті відбудуться в країнах з низьким і середнім рівнем доходу. До того ж, щороку помирає близько 600 тис. людей, які не курять, але стали жертвами вторинного тютюнового диму.

Читайте також: Куріння щорічно вбиває близько восьми мільйонів людей у світі — ВООЗ

Вторинний тютюновий дим – це дим, що заповнює ресторани, кафе, офіси чи якісь інші закриті приміщення, де люди вживають такі тютюнові вироби, як сигарети, сигари та кальяни.

У тютюновому диму нараховується понад 4 тис. хімічних речовин, з яких принаймні 250 відомі як небезпечні, а понад 50 як канцерогени. Безпечного рівня впливу вторинного тютюнового диму не існує. Щороку 31 травня ВООЗ і партнери відзначають Всесвітній день без тютюну, привертаючи увагу до ризиків для здоров’я, пов’язаних із тютюном, закликаючи проводити ефективну політику для зменшення масштабів споживання тютюну. Тема Дня 2019 року – «Тютюн і здоров'я легень».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-