Куріння щорічно вбиває близько восьми мільйонів людей у світі — ВООЗ

Куріння щорічно вбиває близько восьми мільйонів людей у світі — ВООЗ

Укрінформ
У світі щорічно від хвороб, викликаних курінням, помирає 8 мільйонів людей, серед них не тільки власне курці, а й ті, хто не курить сам, але змушений вдихати тютюновий дим.

Про це, з посиланням на дані Всесвітньої організації охорони здоров'я, повідомляють Новини ООН.

"У глобальному масштабі тютюн вбиває 8 мільйонів людей за рік. У цьому числі - майже один мільйон тих, хто не палить, але які страждають від так званого пасивного куріння - тютюнового диму, що випускають ті, хто палить з їхнього оточення. Один з головних наслідків такої пристрасті до тютюну - рак легенів", - йдеться в повідомленні.

Підкреслюється, що проблема вживання тютюну особливо актуальна для Європейського регіону ВООЗ, де палять 209 млн людей.

"Це 29 відсотків населення країн регіону - найвища частка курців населення порівняно з іншими регіонами. Причому серед європейських жінок частка курців становить понад 20 відсотків - тоді як у глобальному масштабі палить лише 7 відсотків жіночого населення", - констатують у ВООЗ.

Читайте також: В Україні стартує перша національна інформаційна кампанія про шкоду пасивного куріння

Міжнародні експерти відзначають, що 9 з 10 смертельних випадків в Європейському регіоні ВООЗ, викликаних раком трахеї, бронхів і легенів, обумовлені пристрастю до тютюну.

"90 відсоткам усіх випадків раку легенів можна запобігти, відмовившись від цієї шкідливої звички. У 2018 році в регіоні з палінням було пов'язано 18 відсотків смертей від усіх неінфекційних захворювань і 27 відсотків смертей від раку. Найвищі показники паління у країнах СНД, а найнижчі - в 15 державах Євросоюзу. Наприклад, у Росії частка курців становить 60 відсотків населення, а в Ісландії - 16 відсотків. Найбільше скорочення числа курців сталося в Австрії та Білорусі, а ось в Киргизстані та Молдові частка курців зростає і, ймовірно, збільшуватиметься і надалі", - наголошується в повідомленні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-