Уколи vs пігулки: Супрун спростувала ще один міф

Уколи vs пігулки: Супрун спростувала ще один міф

Укрінформ
Чимало людей вірять у міф про те, що уколи дієвіші за пігулки, однак, насправді немає значення, в якій формі діюча речовина потрапить до організму, та й ВООЗ рекомендує надавати перевагу неін’єкційним лікам.

Про це у Facebook зазначила в.о.міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Сьогодні ін’єкції — одна із найпоширеніших лікарських маніпуляцій. Щороку на планеті роблять щонайменше 16 мільярдів уколів. Але насправді використання ін’єкцій не завжди виправдане. Тож, відповідно до рекомендацій ВООЗ, за можливості варто надавати перевагу неін’єкційним лікам", - зазначила Супрун.

Вона спростувала міф про те, що уколи ніби більш дієві, аніж пігулки.

"У більшості випадків немає значення, в якій формі діюча речовина потрапить в організм. Лише в деяких випадках рекомендовано саме ін’єкційну форму. Це, до прикладу, невідкладні стани, знепритомнення пацієнта чи введення інсуліну", - зазначила Супрун.

Читайте також: Супрун закликає міжнародні організації не брати грошей у Росії

За її словами, МОЗ пропонує змінити в Україні підхід до призначення ліків. "Пропонується, щоб лікарі призначали препарати в таблетованій формі у тих випадках, коли таблетка та укол мають рівнозначну дію. Проект наказу опубліковано для громадського обговорення. Використання пігулок замість уколів (якщо вони мають рівнозначну дію) має багато переваг. У першу чергу — для дітей, адже використання шприца з голкою має больовий й психологічний аспект. Після цього діти можуть почати панічно боятися лікарів та лікарень. Ані діти, ані дорослі не мусять терпіти біль, якщо можна обійтись без нього", - зазначила Супрун.

Якщо лікар призначає вам ін’єкційні форми медичних препаратів, варто поцікавитися, чи не можна замінити їх пігулками, радить очільниця МОЗ.

Супрун також зауважила, що є переваги заміни уколів на пігулки й для медиків.

"Медпрацівник може випадково поранитися голкою, якою була зроблена ін’єкція пацієнту. А відтак шанси заразитися захворюваннями, наприклад ВІЛ, гепатитом В, гепатитом С, підвищуються. Використані засоби для ін'єкцій – небезпечне гостре сміття, що підлягає складній та коштовній утилізації. Відтак, завдяки використанню пігулок можна зменшити шкоду довкіллю. Також ін’єкції тягнуть за собою значні витрати на придбання шприців, голок, вати, спирту та оплату додаткового навантаження на персонал", - наголосила Супрун.

За її словами, ін’єкційна форма препарату дорожче обходиться бюджету, аніж таблетована — через ампулу та флакон, потрібні рукавички для медперсоналу, засіб для дезінфекції тощо, також значно збільшується робочий час медичного персоналу при переважному застосуванні ін’єкцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-