Книжкова палата України відзначає 100-річчя

Книжкова палата України відзначає 100-річчя

Фото
Укрінформ
Книжкова палата України, яка у 2019 році відзначає 100-річчя, підійшла до свого ювілею з чималими здобутками.

Про них на урочистих зборах розповів директор установи Микола Сенченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Основні досягнення Книжкової палати - це постійний контроль за надходженнями обов'язкового примірника видань, його опрацювання і комплектація Державного архіву друку, який сьогодні налічує 14,6 млн одиниць зберігання. ... Ми створили і актуалізуємо електронний каталог книг за років незалежної України, який поповнюється за рахунок бібліографічних записів. На сьогодні цей каталог складає майже 500 тисяч записів, тобто за роки незалежності в Україні було видано 500 тисяч книжок. Започатковано електронні каталоги спортивного фонду, перекладено й активовано систему універсальної десяткової класифікації українською мовою", - розповів Сенченко.

Зараз Книжкова палата започаткувала проект оцифровізації газет з 1917 року.

На збереженні в Державному архіві друку Книжкової палати окрім періодики є всі види неперіодичних видань - книги, брошури, автореферати дисертацій, картографічні, нотні, образотворчі, текстові аркушеві, службові, електронні видання. Тут зберігаються перші радянські видання творів Тараса Шевченка, представлена потужна літературна спадщина інших українських класиків: Івана Франка, Михайла Коцюбинського, Лесі Українки, Марко Вовчок, Івана Нечуя-Левицького, Панаса Мирного і багатьох інших, а також класиків світової літератури, твори яких видані в Україні.

Урочистості з нагоди 100-річчя Книжкової палати України в Києві / Фото: Юлія Овсяннікова, Укрінформ

Книжкова палата має й унікальний фонд спеціального зберігання, що складається з понад 17 тисяч книг 1917—1976 рр., які були вилучені органами цензури і знищені з ідеологічних міркувань. Це підручники з української мови й літератури, видання з історії, економіки, словники, художня, релігійна література, прижиттєві твори репресованих у 1930-ті роки письменників і поетів, зокрема Миколи Хвильового, Євгена Плужника, Валер'яна Підмогильного, Миколи Зерова тощо.

Читайте також: У Вінниці відбудеться книжковий фестиваль VinBookFest

Книжкова палата України була започаткована 1919 році, і відтоді не переривала діяльності навіть у роки Другої світової війни. У 2003 році отримала статус наукової установи, у 2008 році фонд Державного архіву друку Книжкової палати віднесено до наукових об’єктів, що становлять національне надбання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-