Календар на всю голову. 11 травня

Календар на всю голову. 11 травня

Укрінформ
Цього дня 1916 року Ейнштейн вперше публічно представив теорію відносності, а в 1949 року в Нью-Йорку продали перший "Polaroid".  

11 травня 330 року на європейському березі протоки Босфор, на місці стародавнього Візантія, імператором Костянтином була освячена нова столиця Візантійської імперії - Новий Рим - місто, який в 395 році отримає назву Константинополь. У 1453 році після тривалої облоги місто було завойоване турками і став столицею Османської імперії. Турки почали називати його на свій манер - Стамбул.

11 травня 868 року китайський монах Ван Цзе виготовив «Діамантову сутру» - найдавніший точно датований друкований документ, який дійшов до наших днів. Створена методом ксилографії, «Діамантова сутра» являє собою сувій довжиною 4,8 метра, в якому описані поведінка, мова і думки тих, хто встав на шлях просвітлення.

11 травня 1686 року в Гамбурзі помер Отто фон Геріке, німецький фізик, інженер і філософ. З 1646 року він служив бургомістром міста Магдебург. У 1650 вчений винайшов вакуумну відкачку і застосував винахід для вивчення властивостей вакууму і ролі повітря в процесі горіння і для дихання людини. У 1654 він провів відомий експеримент з Магдебурзькими півкулями, довівши наявність тиску повітря; встановив пружність і вагомість повітря, здатність підтримувати горіння, проводити звук. У 1657 році вчений винайшов водяний барометр, за допомогою якого в 1660 передбачив бурю за 2 години до її появи, увійшовши в історію як один з перших метеорологів.

11 травня 1708 року в місті Марлі-ле-Руа (Франція) помер Жюль Ардуен-Мансар, французький архітектор, головний придворний архітектор короля Людовика XIV. Він завершив будівництво Версаля, серед його творінь також Собор інвалідів у Парижі, площа Перемог і Вандомська площа.

11 травня 1720 року в місті Боденвердер (Німеччина) народився Карл Фрідріх Ієронім фон Мюнхгаузен, німецький барон, оповідач, який став літературним персонажем. Нині ім'я Мюнхгаузена стало загальною назвою людиней, що розповідають неймовірні історії.

11 травня 1857 року в Парижі помер Франсуа Відок, французький солдат, який згодом став першим главою Головного управління національної безпеки, одним з перших приватних детективів і засновником французького карного розшуку в його сучасному вигляді.

11 травня 1864 року в місті Корк (Ірландія) народилася Етель Ліліан Войнич, ірландська та англійська письменниця, композитор, дочка відомого англійського вченого і професора математики Джорджа Буля, дружина Михайла-Вільфреда Войнича. Автор знаменитого роману "Овід" (англ. "The Gadfly"; 1897).

11 травня 1867 року на конференції в Лондоні європейські держави гарантували незалежність і нейтралітет Великого герцогства Люксембург, проголошений в 1839 році на Першій Лондонській конференції. За цей час нейтралітет Люксембургу порушувався двічі - в 1914 і 1941 роках і обидва рази Німеччиною.

11 травня 1871 року в містечку Коллінгвуд (Великобританія) помер Джон Фредерік Вільям Гершель, англійський астроном, член Лондонського королівського товариства. Син відомого англійського астронома і оптика німецького походження Вільяма Гершеля. Відкрив ряд нових туманностей, зоряних скупчень і понад 3 тис. подвійних зірок; склав 11 каталогів подвійних зірок і каталог 5079 туманностей і зоряних скупчень. На мисі Доброї Надії провів спостереження Південного зоряного неба (1834-1838), опублікувавши результати цієї роботи в 1847 році.

11 травня 1895 року у Львові народився Ян Парандовський, польський письменник, есеїст і перекладач. Популярність у читачів він здобув книгами "Міфологія", "Олімпійський диск", "Небо у вогні", "Петраркa", "Сонячний годинник".

11 травня 1904 року в місті Фігерас (Іспанія) народився Сальвадор Далі, іспанський живописець, графік, скульптор, режисер, письменник. Один з найвідоміших представників сюрреалізму.

11 травня 1907 року в Києві з ініціативи Михайла Грушевського створено Українське наукове товариство. Метою організації, яку професор Грушевський очолював до 1913 року, стала організація наукової роботи та популяризація рідної мови.

11 травня 1916 року Альберт Ейнштейн вперше публічно представив свою теорію відносності. За легендою, прозріння прийшло до вченого в одну мить, коли він, нібито, їхав на трамваї по Берну. Поглянувши на вуличні годинник, фізик раптово усвідомив, що якби трамвай зараз розігнався до швидкості світла, то в його сприйнятті ці години зупинилися б - і часу би навколо не стало. Це і призвело до формулювання одного з центральних постулатів відносності: різні спостерігачі по-різному сприймають дійсність, включаючи настільки фундаментальні величини, як відстань і час.

11 травня 1916 року в місті Падрон (Іспанія) народився Каміло Хосе Села, іспанський письменник і публіцист, лауреат Нобелівської премії з літератури (1989), лауреат Премії Сервантеса (1995).

11 травня 1920 року в Англії рада Оксфордського університету прийняла рішення і дозволила жінкам здобувати вищу освіту в своїх стінах.

11 травня 1926 року розпочався перший трансарктичний переліт на дирижаблі "Норвегія" зі Шпіцбергена на Аляску, здійснений Руалом Амудсеном, Лінкольном Елсуортом і Умберто Нобіле. Збудований в Італії дирижабль довжиною 106 метрів і об'ємом 19 000 м3, досягнув Північного полюсу 12 травня. Провівши над ним 2,5 години і скинувши на полюс норвезький, італійський і американський прапор, дирижабль відправився на Аляску, куди прибув через два дні.

11 травня 1927 року в Лос-Анджелесі за ініціативи глави компанії «Metro-Goldwyn-Mayer» Луїса Мейєра була створена Американська академія кінематографічних мистецтв і наук. Згодом саме вона заснувала премію "Oscar".

11 травня 1928 року в Нью-Йорку розпочато першу в світі регулярну трансляцію телепередач.

11 травня 1932 року в місті Вогера (Італія) народився Валентино Гаравані, італійський дизайнер, засновник торгової марки Valentino.

11 травня 1944 року Державний Комітет Оборони CРCP затвердив постанову №ГОКО-5859 "Про кримських татар", в якій кримським татарам висувалися претензії в нібито масовій зраді і масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами. Крім того, до 1 червня 1944 року наказувалося завершити «переселення» кримських татар на схід СРСР. Сама депортація почалася на світанку 18 травня і закінчилася в рекордні терміни - в 16 годин 20 травня: на збори давалося від декількох хвилин до півгодини, після чого людей вантажівками вивозили на залізничні станції, звідки ешелонами під конвоєм відправляли в місця заслання.

11 травня 1949 року в Нью-Йорку за $ 89,95 був проданий перший фотоапарат "Polaroid".

11 травня 1952 року у Львові помер Іван Рубчак, український співак-бас і актор галицьких театрів. Він виступав у складі театру товариства "Руська Бесіда" у Львові (1894-1914), згодом в "Тернопільських Театральних Вечорах", в різних трупах Галичини і Карпатської України, зокрема, "Театрі ревю і оперети" Богдана Сарамаго, українському драматичному театрі імені Лесі Українки (1939-1941), Львівському оперному театрі (1941-1944) і в театрі імені Марії Заньковецької (1944-1952).

11 травня 1960 року агенти ізраїльських спецслужб захопили в Буенос-Айресі (Аргентина) нацистського злочинця Адольфа Ейхмана, який потім був таємно вивезений до Ізраїлю, відданий під суд і страчений.

11 травня 1963 року в місті Платтевіль (шт. Вісконсін) помер Герберт Спенсер Гассер, американський фізіолог, лауреат Нобелівської премії з фізіології і медицині (1944) - "за відкриття, що стосуються високодиференційованих функцій окремих нервових волокон".

11 травня 1970 року у Маріуполі була відкрита перша тролейбусна лінія.

11 травня 1976 року в Гельсінкі помер Алвар Аалто, фінський архітектор і дизайнер, найпомітніша фігура в архітектурі Фінляндії, "батько модернізму" в Північній Європі, один з найважливіших представників скандинавського дизайну. Крім визначального впливу на архітектуру XX ст., він вплинув на розвиток меблевого дизайну і залишив помітний слід в дизайні речей повсякденного вжитку зі скла і тканини. Вважається одним з основоположників інтернаціонального стилю.

11 травня 1978 року в місті Пон-Одмер (Франція) народилася Летиція Каста, французька манекенниця, актриса, режисер, сценарист, продюсер.

11 травня 1981 року в клініці Маямі (штату Флорида) у віці 36 років від раку легенів помер Боб Марлі, ямайський музикант, гітарист, вокаліст, композитор у стилі реггі. Незважаючи на те, що з часу його смерті минуло багато років, артист досі залишається найвідомішим виконавцем у стилі реггі. Саме завдяки його міжнародному успіху, реггі набув широкої популярності за межами Ямайки.

11 травня 1986 року в віці 23 років помер Володимир Правик, український пожежний, лейтенант внутрішньої служби, Герой Радянського Союзу (1986, посмертно). Начальник варти 2-й воєнізованої пожежної частини Управління внутрішніх справ Київського облвиконкому (охорона Чорнобильської АЕС). Помер в Москві від великої дози опромінення, яку отримав під час гасіння пожежі на Чорнобильській АЕС.

11 травня 1986 року в віці 23 років помер Віктор Кібенко, український пожежний, лейтенант внутрішньої служби, Герой Радянського Союзу (1986, посмертно), один з перших ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. Начальник варти 1-й воєнізованої пожежної частини Управління внутрішніх справ Київського облвиконкому (охорона Чорнобильської АЕС). Помер в одній з московських лікарень від великої дози опромінення, отриманої під час гасіння пожежі на Чорнобильській АЕС.

11 травня 1990 року в Москві помер Венедикт Єрофєєв, російський письменник, автора сатирично гротескної поеми «Москва-Пєтушки», драми «Вальпургієва ніч, або «Кроки Командора».

11 травня 1998 року у Франції викарбувані перші монети нової європейської валюти - євро.

11 травня 2000 року в Індії народився мільярдний житель цієї країни - дівчинка на ім'я Аста Арора.

11 травня 2001 року в Санта-Барбарі (Каліфорнія) помер Дуглас Ноел Адамс, англійський письменник, драматург і сценарист, автор гумористичних фантастичних творів. Він відомий як творець знаменитої серії книг "Путівник по Галактиці".

11 травня 2003 року Пол Маккартні став першим рок-музикантом, удостоєним честі виступити на легендарній арені Колізею. На концерті були присутні всього 400 глядачів, квитки для яких продавалися на спеціальному аукціоні.

11 травня 2017 року Рада міністрів Європейського союзу ухвалила рішення про скасування короткострокових віз для громадян України при відвідуванні 32-х країн ЄС і Шенгенської зони. Це рішення набуло чинності 11 червня і стало ще однією перемогою України на шляху до євроінтеграції. До кінця 2017 року безвізом скористалися понад 400 тисяч українців.

Олександр Рудяченко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-