Нові будівельні норми: магазини і ТЦ облаштують для людей з інвалідністю

Нові будівельні норми: магазини і ТЦ облаштують для людей з інвалідністю

Укрінформ
У нових державно будівельних нормах “Інклюзивність будівель і споруд”, які вже набули чинності, містяться обов’язкові вимоги щодо влаштування безбар’єрного середовища для людей з інвалідністю у торговельних залах супермаркетів, гіпермаркетів та інших магазинів.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе у Facebook.

“Багато супермаркетів та інших різних магазинів, на жаль, все ще залишаються недоступними для людей з інвалідністю та іншого маломобільного населення - не у всіх є безбар’єрний доступ до будівлі, полиці з продуктами чи іншими товарами зависокі, проїзди завузькі, цінники погано читаються. Так не має бути і не буде! Тому що у новому ДБН щодо інклюзивності тепер введені чіткі вимоги щодо влаштування безбар’єрного простору в цих громадських закладах. Ці вимоги мають обов’язково бути дотримані при проектуванні нових або реконструкції діючих супермаркетів та інших магазинів і діють вже з 1 квітня”, - написав він.

Згідно з ДБН, будівлі супермаркетів та інших магазинів повинні обов’язково мати безперешкодний доступ як ззовні, так і всередині. Полиці у торговельних залах і каси мають облаштовуватися в зручний спосіб для всіх, у тому числі, для людей з інвалідністю, які пересуваються на візках. Те саме стосується і проходів/проїздів. Їх мінімальна ширина має складати не менше 0,9 - 1 м.

Інформація щодо розташування торговельних залів та секцій, асортименту товарів та цінників має контрастно виділятися та мати доступну візуальну форму для людей з порушеннями зору. А для людей з порушеннями слуху важлива інформація має дублюватися текстами.

Нові ДБН розроблені ПАТ “КиївЗНДІЕП” на заміну ДБН В.2.2-17:2006 “Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення”. Норми адаптовані до європейських та містять наглядні приклади того, як це має виконуватися на практиці.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-