Календар на всю голову. 4 травня

Календар на всю голову. 4 травня

Укрінформ
Цього дня в 1929 році в Брюсселі народилася Одрі Хепберн, а в 1979 році Маргарет Тетчер стала прем'єр-міністром Великої Британії  

4 травня 1113 року на Київський Великокняжий престол вступив Володимир Мономах, один з найвидатніших діячів древньої Русі. У 1113 році помер Святополк, і з його смертю в місті почалося повстання простого люду. Причини смути полягали у фінансовій політиці влади: народ був незадоволений грабіжницькими відсотками лихварів, яким вони повинні були щорічно виплачувати набагато більше взятої в борг суми. Іншою причиною були спекуляції з хлібом і сіллю. Хоча вдова Святополка по його смерті роздала щедру милостиню, запобігти заворушенням не вдалося. Люди стали грабувати двори представників княжої адміністрації, лихварів, в місті міг виникнути хаос. Тоді київська верхівка запросила на князювання Володимира Мономаха. Спочатку він відмовився, це означало порушення встановленого їм самим порядку, коли кожен з князів правил у своїй вотчині. Але до князя послали повторно і сказали, що якщо Володимир не прийде, то в Києві постраждає вдова Святополка, будуть розграбовані будинки бояр і монастирі. Володимир погодився і швидко навів в місті порядок.

4 травня 1655 року в Падуї народився Бартоломео Крістофорі, італійський майстер-виробник клавесинів, якого прийнято вважати винахідником фортепіано.

4 травня 1715 року в Парижі виготовлена перша складана парасолька. Фабрикант Маріус створив більш компактну модель і замінив шовковий матеріал щільною тканиною. Нововведення припало до душі парижанам. Спочатку парасолька захищала від сонця. Як укриття від дощу її вперше застосував англієць Джонас Хенвей в 1750 році. Перший патент на неї отримав Бред Філліпс в 1969 році.

4 травня 1749 року в Лондоні народилася Шарлотта Сміт, англійська романтична поетеса і романістка.

4 травня 1760 року в Англії за вбивство був повішений лорд Феррес. Сам по собі цей факт не дуже примітний. Справа в тому, що лорд Феррес став останнім, кого позбавили життя не за допомогою мотузки, як пересічного простолюдина, а так, як наказував багаторічний звичай, - за допомогою шовкового шнурка.

4 травня 1772 року в Дортмунді (Німеччина) народився Фрідріх Арнольд Брокгауз, німецький видавець, засновник видавничої фірми фірми "Brockhaus" (тепер - "Bibliographisches Institut & FABrockhaus"), видавець "Енциклопедії Брокгауз" (тепер - "Brockhaus Enzyklopädie"), яка послужила основою для енциклопедичного словника Брокгауза-Ефрона, виданого в 82 томах в 1890-1907 рр.

4 травня 1825 року в місті Ілінг (Великобританія) народився Томас Генрі Хакслі, англійський натураліст, зоолог, популяризатор науки і захисник еволюційної теорії Чарльза Дарвіна, який отримав за свої яскраві полемічні виступи прізвисько "Бульдог Дарвіна". Член (1883-1885 - президент) Лондонського Королівського товариства. У 1890 році його нагородили почесною Медаллю Карла Ліннея за продовження ліннеевскіх традицій в сучасній біології.

4 травня 1863 року на ділянці Одеса-Балта почалося будівництво Одеської залізниці. Перша ділянка від Одеси до Бірзули відкрився 3 грудня 1865 року.

4 травня 1878 року в приміщенні оперного театру Томас Алва Едісон вперше публічно продемонстрував винайдений ним фонограф. Прогнозуючи практичне застосування винаходу, американський інженер припускав, що прилад буде використовуватися для запису "останніх бажань джентльменів на смертному одрі". Публічна демонстрація приладу перетворила Едісона в знаменитість. Багатьом відтворення звуку здавалося чарами, тому деякі охрестили Едісона "чарівником з Менло Парк". Сам винахідник був настільки вражений відкриттям, що заявив: "Ніколи я ще не був так приголомшений в моєму житті. Я завжди боявся речей, які працюють з першого разу ".

4 травня 1885 року в Кам'янець-Подільському (тепер - Хмельницька область) народився Лео Сирота, український піаніст-віртуоз. Вихованець київського піаніста, композитора і педагога Григорія Ходоровского. У 1921-1924 рр. Лео Сирота вів майстер-класи в Львівській консерваторії імені Кароля Шимановського. У 1929 році він разом з сім'єю оселився в Японії, де очолив фортепіанний відділ Токійської королівської академії Уено. Замість запланованих шести місяців піаніст прожив в Японії 17 років. З 1931 року українець викладав в класі рояля в Токійській консерваторії.

4 травня 1896 року в Лондоні вийшов перший номер газети "Daily Mail". Друга за величиною тиражу щоденна газета у Великобританії була заснована Альфредом Хармсворт, і його братом Гарольдом, який отримав титул лорда Ротерміра. У 1902 році щоденний наклад перевищив 1 млн, що зробило "Daily Mail" найтиражнішої газетою в світі.

4 травня 1899 року в Рюссельсхаймі (Німеччина) народився Фріц фон Опель, німецький промисловець, мотогонщик, один з піонерів в галузі ракетної техніки. Онук Адама Опеля, виробника швейних машин і велосипедів, засновника компанії «Опель».

4 травня 1904 року в Англії Генрі Ройс і Чарльз Роллс вирішили почати виробництво автомобілів під брендом "Rolls-Royce".

4 травня 1904 року військове міністерство США розпочало будівництво Панамського каналу, перші роботи з прокладання якого почалися ще в 1881 році. Воно тривало понад 10 років силами 70 тис. робітників і обійшлося в 400 млн доларів.

4 травня 1906 року в Відні (Австрія) народився Густав Бергманн, американський філософ австрійського походження. У Сполучених Штатах він працював професором філософії і психології в університеті штату Айова.

4 травня 1915 року закінчився бій за карпатську гору Маківка, який тривав майже тиждень - перший великий бій Українських січових стрільців.

4 травня 1924 року в Марші (Великобританія) померла Едіт Несбіт, англійська письменниця і поетеса; автор понад 60 творів художньої літератури для дітей, деякі з яких були адаптовані для кіно і телебачення.

4 травня 1929 року в Брюсселі народилася Одрі Хепберн, американська актриса. Вона знімалася в картинах "Сніданок у Тіффані", "Війна і мир", "Моя прекрасна леді", "Як вкрасти мільйон", "Дитяча година", "Історія чорниці". В останній період життя актриса була Спеціальним послом ЮНІСЕФ. Її нагородили двома статуетками "Oscar": за роль в картині "Римські канікули" (1954), а також Гуманітарною премією імені Джина Хершолта (1993).

4 травня 1953 року повість "Старий і море" Ернеста Хемінгуея отримала Пулітцерівську премію в номінації за "художню книгу".

4 травня 1955 року в Парижі помер Джордже Енеску, румунський композитор, скрипаль, диригент і педагог, національний класик, один з найбільших музикантів першої половини XX ст.

4 травня 1959 року вперше були вручені музичні премії "Grammy Awards". Церемонію вів Френк Сінатра. Переможцями стали: кращий співак - Перрі Комо, найкраща співачка - Елла Фітцжеральд; записом року визнана пісня "Volare (Nel Blu Dipinto di Blu)" Доменіко Модуньо, а альбомом року - "The Music From Peter Gunn".

4 травня 1962 року в Києві помер Вадим Меллер, український художник-авангардист (кубофутурист, конструктивіст) сценограф, дизайнер театральних костюмів, ілюстратор і архітектор. Меллер був першим українським художником, хто отримав Золоту медаль на Міжнародній виставці сучасного мистецтва в Парижі в 1925 році (за сценічне оформлення вистави «Секретар профспілки» по Скотту театру «Березіль»). Його роботи експонувалися поряд з полотнами Казимира Малевича, Соні Делоне, Олександра Архипенка, Олександри Екстер, Пабло Пікассо і Жоржа Брака.

4 травня 1964 року хітом №1 в хіт-параді американського журналу "Billboard" виявилася пісня "Hello Dolly" у виконанні джазового трубача Луїса Армстронга.

4 травня 1971 року в Нью-Йорку народилася Софія Коппола, американський кінорежисер, сценарист, актриса, кінопродюсер, дочка Френсіса Форда Копполи, двоюрідна сестра Ніколаса Кейджа.

4 травня 1979 року Маргарет Тетчер стала прем'єр-міністром Великої Британії, першою жінкою-прем'єром Великобританії. На цій посаді Залізна Леді зробила реформування британської економіки і всього суспільства. На парламентських виборах 1983 року керовані Тетчер консерватори отримали підтримку 42,43% виборців, в той час як лейбористи отримали лише 27,57% голосів.

4 травня 1984 року в Віндзорі померла Діана Дорс, британська актриса. Вона знімалася у фільмах "Олівер Твіст", "Глибина", "Ханни Колдер", "Театр крові", "Байки з могили", а також в серіалах "Альфред Хічкок представляє" (1955-1962) і "Час Альфреда Хічкока" ( 1962-1965).

4 травня 1986 року зона евакуації навколо Чорнобиля збільшилася до 30 км.

4 травня 1990 року Президія Верховної Ради УРСР видала постанову про повернення місту Ворошиловград історичної назви - Луганськ.

4 травня 1991 року у Львові помер Євген Лисик, український театральний художник. З 1961 року він працював в Львівському театрі опери та балету (1967 - головний художник). Оформив близько 100 сценічних декорацій.

4 травня 2017 року Києві помер Геннадій Польовий, український художник-графік, публіцист. У нього було більше 20 персональних виставок. Працював в різних художніх техніках, визнаний майстер пейзажу.

Олександр Рудяченко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-