Поранення використаним шприцом: Супрун розповіла, що робити

Поранення використаним шприцом: Супрун розповіла, що робити

Укрінформ
З настанням тепла і масовим прибиранням парків і скверів ризики натрапити на використані шприци чи голки зростають.
Про те, як діяти у разі поранення використаним шприцом чи голкою на своїй сторінці в мережі Facebook поінформувала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Через поранення голкою можуть передаватися ВІЛ, гепатит В і С, герпес, малярія, сифіліс, дифтерія та ще кілька десятків інших парентеральних інфекцій. Але шанси зараження патогенами крові з голки дуже низькі. ...На відміну від ситуації з медичними працівниками, джерело крові у голках та шприцах, які знаходяться на вулиці, зазвичай невідоме. До того ж, поранення не відбувається одразу після використання голки, вона рідко містить залишки свіжої крові, а вірус, який міг бути в крові, зазнав впливу світла та температури. Внаслідок цього ризики зменшуються", - зазначила Супрун.

Для попередження ризиків зараження вона порадила зробити наступне:

- зачекайте, щоб кровотеча пройшла сама протягом декількох хвилин - промийте рану водою; - не намагайтеся очистити рану або відсмоктувати кров - висушіть і заклейте рану пластиром; - вирушайте до найближчого травмпункту або кабінету довіри, чи центру ВІЛ/СНІДу (адреси центрів в містах України тут).

“Далі лікар оцінить ваші ризики на інфікування і запитає про травму. Він повинен буде дізнатися коли, де і як це сталося, в якому стані була голка — відкрита чи закрита, з наявними ознаками залишків крові чи без, як саме стався контакт з голкою та як глибоко вона проникла під шкіру. Будьте готові максимально чітко згадати всі деталі”, - наголосила в.о. міністра охорони здоров’я.

За її словами, якщо лікар оцінив ризики зараження як високі, найімовірніше, він призначить профілактику антибіотиками для уникнення шкірної інфекції - щеплення проти гепатиту В, профілактичну терапію від ВІЛ. Зразки крові можуть бути перевірені на гепатит В, С або ВІЛ одразу або після певного проміжку часу.

Надалі слід консультуватися з сімейним лікарем.

Щоб уникнути поранень використаними шприцами Супрун порадила дотримуватися певних правил безпеки та утилізації:

“З собою потрібно мати рукавички, плоскогубці та контейнер для гострих предметів (посудина, коробка чи міцний пакет, які неможливо пошкодити гострим предметом чи голкою). Ці речі мають бути безпосередньо з вами. Тобто не варто залишати контейнер далеко від себе та приносити туди шприці й голки, які ви знайшли.

Надягніть рукавички, стійкі до механічних пошкоджень. Це можуть бути товсті гумові рукавиці, але краще, що вони були стійкі до порізів та проколів.

В жодному разі не торкайтеся шприца руками, підіймайте лише за допомогою плоскогубців чи інших інструментів, придатних для цього.

Шприц потрібно негайно помістити у контейнер для утилізації відходів самостійно. Не передавайте його іншій особі, щоб вона поставила його туди.

Якщо знайшли голку окремо від ковпачка — не потрібно одягати ковпачок назад на голку. Коли завершите прибирання, зніміть рукавички та помістіть їх в окремий пакет. Ретельно помийте руки з милом.

Читайте також: Не соками та клізмами: Супрун розказала, як правильно “чистити” організм

Тримайте контейнер для утилізації у безпечному місці. Його вміст необхідно утилізувати як біологічно небезпечні відходи.

Не потрібно зберігати голку, якою вкололися. Додаткові дослідження не допоможуть дізнатися більше про потенційне зараження та вирішити проблему.

Здати використані голки чи шприци потрібно на спеціальні підприємства, які мають ліцензію та сертифіковане обладнання”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-